
Щавель – це те, на що багато хто з нетерпінням чекають навесні. Звісно, щоби приготувати красивий та ароматний борщ або суп. Ми розповідали про користь щавлю для здоров'я, тепер запишемо рецепти перших страв із ним. У цій добірці їх п'ять і на різні смаки. А в нашому календарі травневих свят знайдете варіанти для найоригінальніших подарунків цього місяця.
Зелений борщ із кропивою і щавлем


Інгредієнти
- 400 г м'яса;
- три картоплини;
- 100 г рису;
- три яйця;
- по 0,5 пучка щавлю і молодої кропиви;
- чотири варених курячих яйця або 8-10 перепелиних;
- сіль, мелений перець;
- 2 л води;
- сметана.
Спосіб приготування
- М'ясо помити і залити холодною водою. Довести до кипіння, зняти піну і варити до майже повної готовності.
- Картоплю почистити і нарізати кубиками. Додати в бульйон разом із промитим рисом. Приправити сіллю і перцем.
- За 10 хвилин до кінця приготування додати промиту і нашатковану зелень.
- Дістати з бульйону м'ясо, розрізати його на шматочки і повернути в бульйон. Знову довести до кипіння і зняти з вогню.
- Подавати зелений борщ разом зі сметаною і половинками варених яєць.
Рецепт зеленого борщу класичного

Інгредієнти
- 2 л води або бульйону;
- одна цибулина;
- дві морквини;
- п'ять картоплин;
- корінь і зелень петрушки;
- по 300 г щавлю, шпинату і зеленої цибулі;
- одна столова ложка рису;
- сіль і спеції за смаком.
Спосіб приготування
- У бульйон або киплячу воду кладемо дрібно нарізані (якщо борщ пісний – пасеровані на олії) ріпчасту цибулю, моркву і корінь петрушки, додаємо рис, а за 15 хвилин опускаємо в каструлю очищену та нарізану кубиками картоплю.
- Щойно картопля звариться – кидаємо в борщ нарізані щавель, шпинат і наприкінці – зелену цибулю.
- За три хвилини до готовності солимо, кидаємо зелень і спеції за смаком.
- При подачі на стіл в кожну тарілку кладемо по половинці звареного круто яйця, заправляємо сметаною і присипаємо дрібно нарубаною зеленню.
Зелений борщ: рецепт із вареним яйцем

Інгредієнти
- 2 л яловичого бульйону і м'ясо з нього;
- 300 г свіжого щавлю;
- дві моркви середнього розміру;
- одна велика цибулина;
- 2 ст. л. олії;
- дві великі картоплини;
- сіль, перець за смаком;
- свіжа зелень;
- варені яйця – 1 шт. на кожну порцію супу.
Спосіб приготування
- Варене м'ясо нарізати невеликими шматочками.
- Щавель добре помити і крупно нарубати.
- Моркву і цибулю нарізати невеликими кубиками.
- Пасерувати цибулю і моркву в невеликій кількості олії (близько п'яти хвилин), додати щавель і готувати все разом ще три хвилини.
- Влити гарячий бульйон і довести до кипіння.
- Тим часом нарізати картоплю невеликими кубиками і відправити її в суп, додати спеції.
- За п'ять хвилин до готовності додати м'ясо.
- Гарячий суп розлити по тарілках, додати рубану зелень і нарізані варені яйця.
Французький щавлевий суп

Інгредієнти
- 400 г щавлю;
- 1,5 л води;
- 400 г черствого білого хліба;
- 375 мл молока;
- 250 мл крем-фреш;
- 30 г вершкового масла;
- сіль;
- мелений чорний перець.
Рецепт приготування
- Дрібно посікти промитий щавель.
- У каструлі з товстим дном розтопити вершкове масло, додати щавель і томити, помішуючи, на повільному вогні 10 хвилин.
- Хліб нарізати дрібними кубиками. Окремо закип'ятити воду і залити нею щавель, додати хліб, посолити за смаком. Знову довести рідину до кипіння, зменшити вогонь і варити, періодично помішуючи, 30 хвилин.
- Змішати молоко і крем-фреш, влити в суп, ретельно перемішати, поперчити за смаком, ще раз довести до кипіння і відразу ж зняти з вогню. Подавати борщ зелений гарячим.
Зелений борщ зі щавлем з куркою

Інгредієнти
- 400-500 г курячих стегон;
- 2 л води;
- три картоплини;
- дві цибулини;
- одна морква;
- 200-250 г щавлю;
- один лавровий листок;
- 3-5 шт. чорного перцю горошком;
- 2 ст. л. сметани;
- 2 ст. л. борошна;
- один пучок зелені цибулі, петрушки і шпинату (за смаком і бажанням);
- варені яйця – за кількістю порцій;
- олія – для смаження;
- сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Спосіб приготування
- Поставте варитися бульйон, поклавши в холодну воду курку, лаврове листя, перець горошком, можна додати коріння за смаком (наприклад, селеру або петрушку).
- Коли бульйон буде готовий, дістаньте м'ясо, зніміть його з кісток, а бульйон процідити.
- Поверніть усе в каструлю, додайте нарізану кубиками картоплю і зваріть до готовності, не даючи сильно кипіти бульйону, щоб він не став мутним.
- Тим часом зробіть обсмажте цибулю і моркву на олії. Коли овочі на сковороді стануть м'якими, додайте борошно, добре перемішавши, щоб не було грудочок. Сметану розведіть у половині склянки води, влийте її в зажарку і добре перемішайте. Викладіть її в каструлю з картоплею, готуйте при слабкому кипінні.
- Подрібніть промиту і обсушену зелень і додайте її в каструлю. Щойно щавель змінить колір, зніміть каструлю з вогню. При подачі покладіть у кожну тарілку по нарізаному вареному яйцю і ложці сметани.
Тут знайдете сім оригінальних рецептів зі щавлем.