Догляд за волоссям

Пальто на осінь

Відпочинок в Турції

Міс Україна

Тести

Ціна - космос!

6 корисних властивостей щавлю і як правильно його готувати

Щавель можна їсти не більше двох разів на тиждень, а їсти його краще з молочними продуктами

Сезон зелені стартував. Ми купуємо її, правильно її зберігаємо, щоб вона довше залишалася свіжою і додаємо в їжу, адже так смачніше і корисніше. Ну і, звісно, щавель. Довгоочікуваний для багатьох, він з'являється в магазинах і на ринках. Важливо знати, як отримати від цієї рослини максимальну користь. А для цього треба враховувати особливості щавлю, тобто те, з чим його краще їсти і те, кому цю рослину не рекомендується. Нутриціолог, консультант з питань дієтології та управління здоров'ям Віра Паламар усе пояснила.

Якщо ви вважаєте себе майстром у дріжджовій випічці, беріть участь у нашому конкурсі на найкращий рецепт.

Фото: Віра Паламар, дієтолог, нутриціолог
Реклама

Чи правда, що щавель використовується в кулінарії дуже давно?

"Щавель – дивовижна багаторічна рослина, яка використовується у всьому світі та культивується у різних цілях. Через пікантний кислий смак щавлю його здебільшого вирощують для вживання в їжу, при цьому він має велику кількість корисних властивостей для підтримки здоров'я організму. До появи в Європі цитрусових, щавель використовувалися для додання кислого смаку в різних стравак", – каже Віра Паламар.

Що корисного є в щавлі?

Реклама

100 г сирого щавлю містить 20 калорій, 3,2 г вуглеводів і 2,0 г білка. Він також містить близько 3,0 г клітковини.

Щодо вітамінів і мінералів, то він багатий:

  • вітаміном С, містить вітамін А
  • залізо
  • магній
  • калій
  • кальцій
  • поліфенольні кислоти
  • флавоноїди і антоціани

Чим корисний щавель
Чим корисний щавель / Фото: Depositphotos

Реклама

Основні шість переваг щавлю, які роблять його прекрасним доповненням до вашого раціону:

1. Багатий на клітковину.

Високий вміст харчових волокон, які можна знайти в більшості сортів щавлю, сприятиме здоровому травленню. Розчинні харчові волокна також можуть допомогти знизити загальний холестерин в організмі, тим самим захищаючи здоров'я серця і знижуючи ймовірність атеросклерозу, серцевих нападів та інсультів.

2. Допомагає в процесах регуляції артеріального тиску.

У щавлі дуже багато калію (100 г містить 15% від рекомендованої денної норми), який є важливим мінералом для здоров'я людини. Калій має судинорозширювальні властивості, тим самим знижує навантаження на серцево-судинну систему, розслабляючи кровоносні судини та артерії.

3. Допомагає зберегти здоров'я зору.

Вітамін А, ще один важливий вітамін, що міститься в щавлі, тісно пов'язаний з поліпшенням зору і зменшенням дегенерації жовтої плями і катаракти. Бета-каротин, який є попередником вітаміну А, діє як антиоксидант, і, в поєднанні з іншими важливими антиоксидантними сполуками в організмі, він може значно поліпшити здоров'я очей, насамперед нічного зору, і запобігти деградації, пов'язаній з віком.

4. Хороше джерело заліза.

Значний рівень заліза в щавлі сприяє підтримці рівня гемоглобіну на необхідному рівні, що є хорошою профілактикою залізодефіцитної анемії.

Залізо в гемоглобіні необхідно для того, щоби переносити кисень від легенів до решти тіла. Підвищена циркуляція кисню по всьому тілу в життєво важливих органах прискорює ріст волосся, збільшує рівень енергії та прискорює процес загоєння (в поєднанні з вмістом білка в щавлі).

Читайте також:

5. Покращує імунітет.

Вміст вітаміну С в щавлі вражає. 100 г щавлю містить 55% рекомендованої добової норми споживання, що може оптимізувати роботу імунну систему.

Вітамін С, сприяє підтримці захисної функції шкіри в якості бар'єру проти мікроорганізмів і чинників, що провокують окислювальний стрес, оптимізуючи активність шкіри з уловлювання вільних радикалів.

6. Сприяє здоров'ю серця.

Щавель відноситься до сімейства оксалісових, яке тісно пов'язане зі зміцненням здоров'я серця в цілому. Знову ж таки, це, ймовірно, пов'язано з антиоксидантною і протизапальною активністю сполук, що містяться в щавлі. Вони здатні знизити окислювальний стрес, тим самим захищаючи серцево-судинну систему і допомагаючи поліпшити перебіг хронічних захворювань.

Кому щавель не рекомендується?

  1. Щавлева кислота сприяє росту каменів у нирках. Тому, якщо є схильність до утворення каменів, то слід уникати вживання продуктів, багатих на щавлеву кислоту, таких, як щавель.
  2. Так само щавель не рекомендується людям, у яких є подагра або підвищений рівень сечової кислоти в крові.
  3. Щавель перешкоджає засвоєнню кальцію, тому якщо є проблеми з процесами засвоєння кальцію, слід обмежити вживання щавлю.
  4. У разі підвищеної кислотності шлунка, слід якомога рідше вживати в їжу щавель – регулярне його вживання може сприяти утворенню виразки.

Зелений борщ зі щавелем
Зелений борщ зі щавелем / Фото: Depositphotos

Як часто можна їсти щавель?

Страви із щавлю краще вживати двічі на тиждень, але не частіше.

Знизити концентрацію щавлевої кислоти в страві допоможе додавання кисломолочних продуктів: сметани, йогурту, кефіру.

Молоде листя містить менше щавлевої кислоти, ніж грубе та старе. Тому треба уважно вибирати листя і віддавати перевагу молодим рослинам.

Крім того, при приготуванні не рекомендується використовувати чавунний або алюмінієву посуд, адже метал взаємодіятиме із щавлевої кислотою, і трава придбає дуже неприємний металевий присмак.

Як використовувати щавель?

Завдяки своєму унікальному смаку, щавель найкраще додавати в салат або як приправу для салатів. Його також можна використовувати в супах або рагу. Він прекрасно підійде як гарнір до риби або запеченої курки.

Для простої заправки з трави щавлю необхідно:

Змішайте жменю листя щавлю і жменю листя базиліка з ½ склянки оливкової олії та ¼ склянки яблучного оцту. Приправити сіллю і перцем. Ви можете скропити їм свіже листя салату або смажену рибу.

Як їдять щавель в національних кухнях світу?

  • В українській кухні щавель використовують при приготуванні зеленого борщу.
  • У Румунії дикий або садовий щавель використовують для приготування кислих супів, у відкритих бутербродах, тушкують зі шпинатом і додають у свіжому вигляді в салат.
  • У Хорватії і Болгарії його використовують для приготування супів або з картопляним пюре, або як частину традиційної страви з вугра та інших зелених трав.
  • У Бельгії консервовані пюре змішують з картопляним пюре та їдять із сосисками, фрикадельками або смаженим беконом як традиційну зимову страву.
  • У Бразилії і Португалії його зазвичай їдять сирим у салатах або для приготування супів.
  • В Індії листя використовуються в супах і карі.
  • В Албанії листя варять на повільному вогні та подають в холодному маринаді на оливковій олії.

Тут дізнаєтеся, з чим корисніше їсти сир.

Читайте також:

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News

Рекомендації

Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Гороскоп
Твій гороскоп на сьогодні
Читати гороскоп
ТОР-5 фавориток редакції за звання
Miss Ukraine-2021
@saraednswel
@saraednswel
@liza__miroshka
@liza__miroshka
@____rudi_____
@____rudi_____
@martareznichenko
@martareznichenko
@kris_trump
@kris_trump
1/2
MUST HAVE
Beauty-покупки вересня
Придбати
Just do it
Корисна порада на сьогодні
Захищати очі від випромінюваного гаджетами синього світла
Як це краще зробити?
Лайфхак дня
Як приготувати домашній тірамісу
Хакнути
Ніколь Кідман для американського Harper's Bazaar
Естетика дому
Інтер'єрна лінійка від Louis Vuitton
1/2
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
20 - 26 вересня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Ніч в готелі на Мальдівах за мільйон гривень
За що такі гроші?
Особистий досвід
Як ми потрапили у місце, де знімали сцени з "Гаррі Поттера"
Дізнатися

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти