Класичний український борщ. Ну от важко знайти людину, яка бодай раз не готувала нашу національну кулінарну гордість. Тому й рецептів його дуже багато. Хтось любить борщ з куркою, хтось не уявляє собі іншого борщу – тільки зі свининою. А хтось віддає перевагу класичному українському борщу з яловичиною. Нижче зібрані рецепти страви, а також поради – як зробити ваш борщ найсмачнішим.
Борщ з куркою
Інгредієнти
- Свіжа капуста – 300 г
- Картопля – 3 шт.
- Куряче стегно (або інше м'ясо на кістці для бульйону) – 400 г
- Буряк – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Томатна паста – 2 ст. л
- Олія соняшникова
- сіль
⠀
Спосіб приготування
⠀
- Налити в каструлю холодну воду, покласти м'ясо і поставити на середній вогонь. Періодично знімати піну. Після закипання залишити на годину-півтори.
- Викласти на сковороду дрібно нарізану цибулю, моркву, буряк (можна на тертці). Можна налити олії. Обсмажити близько 7 хвилин, періодично помішуючи. Потім додати томатну пасту і смажити 5 хвилин.
- Після того, як бульйон зварився, дістати м'ясо з каструлі. Покласти нашатковану капусту. Потім хвилин через 7 додати нарізану соломкою картоплю.
- Поки овочі варяться, відокремити м'ясо від кістки, розрізати невеликими шматочками і відправити в борщ, посолити.
- Додати заправку і перемішати. За бажанням можна додати лаврове листя і свіжу зелень.
- Накрити кришкою і варити 5 хвилин.
Борщ зі свининою
Інгредієнти
- Свинина – 300 г
- Ребра свинячі – 500 г
- Квасоля біла – 1 ст.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Буряк – 3 шт.
- Капуста – 1 кг
- Олія – 50 мл
- Кріп, петрушка сушена – 1/2 ч. л
- Лаврове лися – 4 шт.
- Паприка, коріандр мелений – 1 ст. л
- Сіль за смаком
- Перець горошком – 7 шт.
Спосіб приготування
- У каструлю покласти свинячі ребра, свинину, квасолю. Налити 3 л води, довести до кипіння, зняти пінку і варити на повільному вогні під кришкою 1 годину.
- Вийняти з бульйону м'ясо і реберця. Відокремити м'ясо від кісток і нарізати свинину невеликими шматочками.
- Підготувати овочі, очистити від шкірки. Картоплю і цибулю нарізати кубиками. Моркву і буряк натерти на крупній тертці. Капусту нашаткувати. У бульйон до квасолі опустити картоплю. Варити 7 хвилин.
- Додати в каструлю капусту і варити 10 хвилин, додати м'ясо, перемішати і варити 10 хвилин.
- На сковороді розігріти олію і обсмажити на середньому вогні цибулю до м'якості. Додати в моркву і смажити на середньому вогні до м'якості моркви. Потім – буряк, перемішати і тушкувати на повільному вогні до готовності буряків.
- У заправку додати лаврове листя, перець горошком, сіль, мелену паприку, мелений коріандр, сушені петрушку і кріп. Перемішати і тушкувати 3 хвилини.
- Перекласти заправку в каструлю і перемішати. Варити 7 хвилин. Прибрати з вогню, накрити кришкою і дати настоятися 30 хвилин.
Борщ з яловичиною
Інгредієнти
- Яловичина на кістці – 700 г
- Морква, цибуля, буряк – 2 шт.
- Томатна паста – 2 ст. л
- Капуста – 500 г
- Картопля – 2-3 шт
- Заморожений кріп
- Часник – 1 зуб.
- Цукор – 1 ст. л
- Вершкове масло – 100 г
Спосіб приготування
- Яловичину промити і цільним шматком поставити варити. Варити яловичину 1.5 години, так вона буде ніжною.
- На тертці натерти моркву, буряк і дрібно нарізати 2 цибулини.
- У глибокій сковорідці розігріти олію і додати 100 г вершкового масла, можна прибрати сковорідку з вогню і розтопити масло, щоб воно не стало підгорати.
- У сковорідці обсмажити цибулю і моркву до золотистої скоринки і додати буряк. Все перемішати і додати половину ополоника яловичого бульйону. За бажанням заправку можна посолити за смаком і томити під кришкою 10 хвилин до випаровування води. Прибрати заправку з вогню і тримати під кришкою.
- Коли м'ясо стане м'яким упродовж після його закипання, викласти на дошку і нарізати невеликими шматочками. Якщо води стало мало, можна додати кип'яченої води, до потрібного рівня. Відправити м'ясо в каструлю до закипання.
- Великими кубиками нарізати картоплю. Капусту нарізати тонкою соломкою, так капуста швидше забарвиться і стане м'якою.
- Додати капусту з картоплею до м'яса і одразу ж можна додати заправку. На повільному вогні варити під кришкою. Додати сіль за смаком.
- За 5-10 хвилин до готовності додати натерті 2-3 зубчики часнику і ложку цукру без гірки.
Як зробити борщ найсмачнішим
Бульйон
Для борщу потрібен наваристий бульйон, тому беремо тільки м'ясо на кістці і варимо 2-2,5 години. Готовий бульйон потрібно процідити, навіть якщо ви вчасно зняли пінку і він є прозорим.
⠀
Закладка інгредієнтів
Це вкрай важливо, щоб усі інгредієнти ідеально гармоніювали і були приготовлені до потрібної консистенції, не переварились: картопля – капуста – заправка з овочів.
⠀
Пасеровка
Обсмажуємо буряк, потім цибулю і моркву до м'якості, щоб їхня консистенція стала ніжнішою, а смак і аромат сильніше розкрився. Не допускайте появи "корочки". Щоб овочі не підгорали, можна додавати воду або бульйон з каструлі.
⠀
Колір
Щоб не втратити колір, буряк не вариться в бульйоні, а готується окремо. До пасерованих овочів додаємо томатну пасту і оцет. Він потрібен для того, щоб овочі не втратили колір, а також, щоб зберегти всі смакові якості.
⠀
Цукор
10 г цукру на всю каструлю – і смак борщу розкриється сильніше.
⠀
Приправи та прянощі
Для ароматного борщу ідеально підійде лаврове листя і перець горошком.
⠀
Часникова заправка
Готуємо її окремо, а потім просто перемішуємо з борщем. Варити часник у борщі або томити з морквою і цибулею – неправильно. При довгій термічній обробці смак часнику погіршується.
Тут зібрані рецепти домашньої шаурми, а також – страви на вечерю без м'яса.