I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Чому чорний часник став трендом здорового харчування

Звичайний часник стає чорного кольору, якщо його ферментувати: в такому вигляді він більш корисний. Його можна приготувати самому або вибрати у вигляді харчової добавки
Чорний часник корисніше звичайного, а приготувати його можна самому
Чорний часник корисніше звичайного, а приготувати його можна самому / Фото: Колаж: Сьогодні

Чорний часник, отриманий шляхом теплового старіння (ферментації) цибулин білого часнику, став новим світовим трендом в кулінарії і традиційній медицині. Він набагато більш корисний і смачний, не має такого різкого запаху, ніж звичайний часник: про це повідомили італійські дослідники в медичному журналі Nutrients.

А ми зібрали для вас 10 лайфхаків, як провести серпень весело і з користю.

Реклама

Чим взагалі корисний часник?

Якщо літо тепле і посушливе (як в цьому році), то часник дозріває швидше. Тому саме час скористатися корисними властивостями цього продукту. Протягом століть люди традиційно використовували часник, як харчовий інгредієнт (або пряність) і засіб від багатьох хвороб. Багато великі дослідження підтвердили терапевтичний ефект цибулин часнику.

Регулярне вживання часнику звичайного, а не тільки ферментованого, знижує артеріальну гіпертензію, рівень холестерину в крові і запобігає ішемічній хворобі серця .

Читайте також:

Реклама

Часник також має антибіотичні і протиракові властивості. Велика користь для здоров'я часнику пов'язані з широким спектром його вторинних метаболітів, таких як сапоніни, феноли і похідні сірки.

А ще часник багатий на мінерали і мікроелементи, такі як магній, кальцій, фосфор, йод і залізо, містить чимало цинку, марганцю, селену і деяких вітамінів. Але звичайний часник має різкий запах: тільки відносно недавно характерний запах і смак свіжого часнику були усунені в процесі його ферментаці.

Це дозволило отримати так званий чорний часник, який виник в Південно-Східній Азії. Тепер цей тренд розповсюдився по всьому світі.

Реклама

Чорний часник – що це таке взагалі?

Чорний часник – це самий звичайний білий часник, тільки підданий тепловій ферментації. В результаті кількість антиоксидантів, які захищають наш організм від окислювального стресу, збільшується. А ще в ферментованому часнику менше цукрів, більше клітковини, але найважливіше – немає різкого запаху, а на смак він солодкуватий і приємний.

Читайте також:

Якщо звичайний часник протипоказаний при проблемах з травленням, то ферментований не викликає такого подразнення слизової шлунка. тільки може бути індивідуальна непереносимість цього продукту. Такий часник можна купити вже в готовому вигляді, зробити самому. А хто не хоче возитися або взагалі не любить часник в будь-якому вигляді – може використовувати харчові добавки або капсули з часником. Тільки прийом будь-яких препаратів, навіть харчових добавок слід узгоджувати з лікарем.

Як зробити чорний часник самому?

Для цього підійде повільноварка або мультиварка. Можна також прогрівати часник в духовій шафі, але це менш зручно, оскільки тримати його там потрібно від 5 до 10 днів і більше. Також вже є спеціальні ферментатори для продуктів, і часнику в тому числі, які зовні схожі на мультиварки.

Часник можна приготувати в мультиварці або спеціальному ферментаторі
Часник можна приготувати в мультиварці або спеціальному ферментаторі / Фото: Колаж: Сьогодні

Головки часнику в цілому, не очищеному від лушпиння вигляді, поміщають в термостійкий посуд або кладуть в мультиварку . Ставиться таймер на 18 годин, температура – 50-60 градусів. Поле того, як таймер спрацьовує, часник слід перемішати, трохи потримати відкритою кришку, щоб вийшла волога і знову запустити таймер – і так 5 днів.

Потім можна взяти одну часточку і очистити, щоб перевірити готовність часнику і його смак. Якщо він не почорнів, то продовжити ферментацію. Готовий часник можна їсти, як сухофрукт, додавати в різні намазки, маринади або соуси.

Також раніше ми писали, які ще ферментовані продукти корисні.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти