Якщо ви не вживаєте м'яса або дотримуєтеся посту, до вашої уваги десять корисних, красивих і смачних рецептів для новорічного столу. Ці варіанти можуть зацікавити і тих, хто хоче урізноманітнити святкові страви овочами. Та й Металевий Бик буде вдячний, якщо ви приготуєте якнайбільше овочевих страв.
Сирні кульки з фісташками
Ігредієнти
- 1 шт – морква
- 200 г – твердого сиру
- 100 г – фісташки
- пучок кропу
- сіль, чорний перець, коріандр
- 100 г – сметана
Спосіб приготування
- Натерти сир і моркву та одразу вичаити з неї сік.
- Нарізати дрібно зелень і змішати всі інгредієнти зі спеціями у великій мисці.
- Подрібнити фісташки. Змішати зі сметаною. Зробити кулькита обваляти з усіх боків у фісташках.
Рисові котлети з кабачком
Інгредієнти
- 80 г – рис
- 200 г – кабачок
- 2-3 ст. л – борошно
- сіль, перець
Спосіб приготування
- Рис відварити і остудити, кабачок натерти, все змішати.
- Додати сіль, перець, борошно
- З отриманої рисово-овочевої маси формуємо круглі котлетки (виходить 6-7 штук).
- Обсмажуємо з кожного боку до золотавого кольору.
- Подаємо пісні рисові котлети з овочевим салатом, горошком, кукурудзою.
Гриби в йогурті
Інгредієнти
- 500 г – печериці
- 1/2 ск – йогурт натуральний
- 30 г – твердий сир
- 1 ч. л – вівсяне борошно
Спосіб приготування
- Піч нагріти до 200° С.
- Гриби очистити, промити і обшпарити гарячою водою.
- Дати стекти воді, нарізати скибочками, посолити і обсмажити.
- Перед завершенням смаження в гриби додати чайну ложку вівсяного борошна і перемішати.
- Покласти йогурт, довести до кипіння.
- Перекласти у форму для запікання, змащену олією, посипати тертим сиром і запікати 8-10 хвилин.
- При подачі на стіл посипати гриби зеленню петрушки або кропом.
Паштет з квасолі
Інгредієнти
- 1 ск – суха біла квасоля
- 1 ч. л. – сіль
- 1 ч. л. – цукор
- 1 ст. л. – лимонний сік
- 1/2 ч. л. – гірчиця
- 2 ст. л. – оливкова олія
Спосіб приготування
- Відварити квасолю до м'якості, злити весь відвар, але не виливати.
- Квасолю подрібнити блендером до однорідності або перекрутити через м'ясорубку.
- Додати сіль, цукор, масло, спеції, лимонний сік і гірчицю. Перемішати. Додати трохи (20 мл) квасоляного відвару.
- Прикрасити зеленню.
Смажений тофу з кунжутом і зеленню
Інгредієнти
- 250 г – тофу
- 0,5 чашка- соєвий соус
- перець чилі за смаком
- по 1 ст.л – кукурудзяний крохмаль і насіння кунжуту
- зелена цибуля
- сіль, перець за смаком
- 3 зуб – часник
Спосіб приготування
- Тофу поставити під гніт на 30 хвилин, щоби видалити зайву вологу. Нарізати великими шматками.
- Замочити тофу в соєвому соусі.
- Підсмажити часник до появи характерного запаху. Забрати часник зі сковороди, додати тофу.
- Смажити до золотавої скоринки.
- Соєвий соус, що залишився, вилити в сковороду, додати сіль, кукурудзяний крохмаль, готувати до загустіння.
- На сухій сковороді обсмажити насіння кунжуту.
- Викласти смажений тофу, полити соусом, посипати кунжутним насінням і прикрасити зеленою цибулею.
Салат Цезар
Інгредієнти (2 порції)
- пучок – листя салату
- 3 скибочки – хліб
- 200 г – тофу
- 5 шт – чері
Соус
- 50 г – кеш'ю
- 1 ст. л – гірчиця
- 1 зуб – часник
- 3 ст. л – лимонний сік
- 3 ст. л – рослинна олія50 г – мигдальне молоко ⠀
Спосіб приготування
⠀
- Нарізати тофу кубиками, скропити олією, посолити, поперчити і обсмажити на сковороді до золотавої скоринки.
- Хліб нарізати кубиками, скропитиолією, посолити, поперчити, перекласти на деко і поставити в піч на 7-10 хвилин сушитися.
- Інгредієнти для соусу відправити в чашу блендера та подрібнити до однорідної маси.
- Авокадо нарізати. Листя салату промити і висушити. Порвати салат руками на невеликі шматочки і викласти на тарілку.
- Зверху на салат викласти готовий тофу, хрусткий хліб і скибочки авокадо. Полити салат готовим соусом.
Роли з фетою
Інгредієнти
- 2 шт – огірок
- 120 г – фета
- 4 ст. л. – йогурт
- 50 г – маслини
- половина болгарського перцю
- кріп
- 2 ст. л. – лимонний сік
- мелений перець
Спосіб приготування
- Перець змастити олією і запекти до готовності.
- Очистити перець від шкірки та насіння й нарізати невеликими смужками.
- Фету порізати, додати йогурт, смажений перець, нарізані маслини, свіжий кріп.
- Заправити лимонним соком і приправити чорним меленим перцем.
- Огірки нарізати тонкими скибочками. На кожну скибочку викласти 1 ст. л. начинки, згонути в рулет і закріпити зубочисткою.
Цвітна капуста із сиром
- 1 шт – цвітна капуста
- 500 г – тертий сир (моцарела)
- 100 г – сметана
- 80 г – панірувальні сухарі
- сіль, перець за смаком
- зелень
Спосіб приготування
- Відварити суцвіття капусти, злити зайву рідину, перемішати зі сметаною, часником. Приправити перцем.
- Викласти в форму для запікання, посипати тертим сиром і панірувальними сухарями.
- Запікати в розігрітій до 180° С печі на 15 хвилин. Перед подачею посипати зеленню.
Перець болгарський, фарширований овочами та грибами
Інгредієнти
- 1 кг – болгарський перець
- 1 стакан – варений рис
- 300 г – печериці
- 1-2 шт. – ріпчаста цибуля
- 1-2 шт. – морква
- 1-2 ст. л – томатна паста (за бажанням)
- рослинна олія, сіль, перець, зелень
Спосіб приготування
- Цибулю і гриби нарізати кубиками, моркву натерти на крупній тертці.
- Розігріти сковороду, тушкувати цибулю і моркву 3-4 хвилини.
- Додати гриби і протушкувати ще 5 хвилин.
- Перець болгарський очистити, від насіння і помити. Залити окропом на 10 хвилин.
- У мисці з'єднати рис, тушковані овочі з печерицями, зелень. Посолити і добре перемішати.
- Наповнити начинкою підготовлений перець. Покласти перець у форму для запікання.
- Залити водою, додавши в неї томатну пасту, посолити і поперчити.
- Тушкувати до готовності, подавати із зеленню.
Трюфелі
Ігредієнти
- 1,5 ск – цукор або замінник
- 0,5 ск – вода
- 100 г – масло вершкове
- 5 ст. л – какао (або кероб)
- 400 г – сухе молоко
- 100 г – волоський горіх
Спосіб приготування
- Цукор залити водою і поставити на вогонь.
- Довести до кипіння і варити 2-3 хв.
- Зняти з вогню і розтопити в гарячому сиропі масло і какао, ретельно перемішати.
- Поступово вмішати сухе молоко, додати подрібнені горіхи.
- Вимісити масу і поставити на годину в холодильник.
- Виліпити цукерки у формі грибних капелюшків обваляти в какао.
Тут читайте про користь пророщеної пшениці.