Молоді, зовсім молоді паростки пророщеної пшениці – про цей суперфуд заговорили кілька років тому. Причина – поява інформації такого роду: зірки Голлівуду з метою профілактики й оздоровлення почали пити вітграс, або сік паростків пшениці.
Тема цікава й варта того, щоб з нею ознайомитися детальніше. Яна Легеза – нутриціологиня, членкиня асоціації превентивної та антиейдж медицини – нам у допомогу.

Особисто я про пророщену пшеницю дізналася ще в дитинстві, у бабусі на підвіконні завжди стояло сім! блюдець із зернами. Чому сім? Бо щодня на тиждень вона їла з окремого блюдця, дочекавшись певного рівня проростання, а в порожнє блюдце робила закладку нових зерен з водою.

Іноді вона й мене ними підгодовувала, а сама таким чином лікувалася від поліартриту. Не сильно допомогло, якщо чесно, але те, що працювало на рівні імунного захисту – так точно! Я не пам'ятаю бабусю з кашлем, нежитем або температурою.

Сьогодні вже нікого не здивуєш інформацією про користь пророщеної пшениці або соку з неї. Вона продається навіть у магазинах. Але чи всі її пробували? Хто ще не встиг, підготуємо вас. Почнемо з корисних речовин, які в ній містяться.
Вітамінно-мінеральний склад паростків пшениці
- Вітаміни: B3, B9, B6, B5, B2, B1, C, E
- Мінерали: марганець, селен, цинк, мідь, залізо, фосфор, калій, магній, кальцій
Особливості та правила застосування
Сік має досить різкий запах скошеної трави та насичений солодкуватий смакм. Він може спричинити нудоту й позиви до блювоти, передусім у дітей.
Приймати рекомендується натщесерце для кращого всмоктування всіх корисних речовин, але буквально з п'яти мілілітрів і розвести водою 1:1. Щодня можна поступово підвищувати дозу до 30 мл на добу. Більше не варто, адже перший прийом може стати причиною розладу шлунка та підвищеного газоутворення.
Якщо вам усе-таки не вдалося звикнути до смаку, але вам хочеться наситити організм цим еліксиром здоров'я – їжте проростки разом із зерном або без нього, так значно легше. Приймаємо по 1 ст. л на день натщесерце.
Заради чого варто мати пророщену пшеницю в раціоні?

- зміцнює імунітет
- покращує травлення
- сприяє підвищенню гемоглобіну
- сприяє очищенню шкіри від екземи
- відновлює гостроту зору
- покращує колір і густоту волосся
- очищує кров
- ефективна в боротьбі з надлишковою вагою
- сприяє зниженню артеріального тиску
- виводить токсини і підтримує роботу печінки
Кому приймати не варто?
Через те, що паростки пшениці – доволі біоактивний продукт, то й протипоказання у нього теж є.
- виразка шлунка і будь-які розлади ШКТ
- порушення роботи ендокринної системи. Бо в проростках містяться недружні нашому організму білки – лектини, здатні спричинити порушення в роботі ендокринних залоз
- якщо є непереносимість глютену, насамперед рослинного білка, якого багато в зернах пшениці
- дітям до 12 років
А тут знайдете топ-5 продуктів, від яких потрібно відмовитися під час сніданку. Також читайте, як їсти солодке без шкоди для фігури.