Головна Сьогодні

Еліксир здоров'я: навіщо нам їсти пророщену пшеницю

Це корисно. І найкорисніші для організму – паростки і зерна

Молоді, зовсім молоді паростки пророщеної пшениці – про цей суперфуд заговорили кілька років тому. Причина – поява інформації такого роду: зірки Голлівуду з метою профілактики й оздоровлення почали пити вітграс, або сік паростків пшениці.

Тема цікава й варта того, щоб з нею ознайомитися детальніше. Яна Легеза – нутриціологиня, членкиня асоціації превентивної та антиейдж медицини – нам у допомогу.

Фото: Яна Легеза, нутриціологиня

Особисто я про пророщену пшеницю дізналася ще в дитинстві, у бабусі на підвіконні завжди стояло сім! блюдець із зернами. Чому сім? Бо щодня на тиждень вона їла з окремого блюдця, дочекавшись певного рівня проростання, а в порожнє блюдце робила закладку нових зерен з водою.

Іноді вона й мене ними підгодовувала, а сама таким чином лікувалася від поліартриту. Не сильно допомогло, якщо чесно, але те, що працювало на рівні імунного захисту – так точно! Я не пам'ятаю бабусю з кашлем, нежитем або температурою.

Фото: Instagram / klevergrow

Сьогодні вже нікого не здивуєш інформацією про користь пророщеної пшениці або соку з неї. Вона продається навіть у магазинах. Але чи всі її пробували? Хто ще не встиг, підготуємо вас. Почнемо з корисних речовин, які в ній містяться.

Вітамінно-мінеральний склад паростків пшениці

  • Вітаміни: B3, B9, B6, B5, B2, B1, C, E
  • Мінерали: марганець, селен, цинк, мідь, залізо, фосфор, калій, магній, кальцій

Особливості та правила застосування

Сік має досить різкий запах скошеної трави та насичений солодкуватий смакм. Він може спричинити нудоту й позиви до блювоти, передусім у дітей.

Приймати рекомендується натщесерце для кращого всмоктування всіх корисних речовин, але буквально з п'яти мілілітрів і розвести водою 1:1. Щодня можна поступово підвищувати дозу до 30 мл на добу. Більше не варто, адже перший прийом може стати причиною розладу шлунка та підвищеного газоутворення.

Якщо вам усе-таки не вдалося звикнути до смаку, але вам хочеться наситити організм цим еліксиром здоров'я – їжте проростки разом із зерном або без нього, так значно легше. Приймаємо по 1 ст. л на день натщесерце.

Заради чого варто мати пророщену пшеницю в раціоні?

Фото: Instagram/oh_my_bread
  • зміцнює імунітет
  • покращує травлення
  • сприяє підвищенню гемоглобіну
  • сприяє очищенню шкіри від екземи
  • відновлює гостроту зору
  • покращує колір і густоту волосся
  • очищує кров
  • ефективна в боротьбі з надлишковою вагою
  • сприяє зниженню артеріального тиску
  • виводить токсини і підтримує роботу печінки

Кому приймати не варто?

Через те, що паростки пшениці – доволі біоактивний продукт, то й протипоказання у нього теж є.

  • виразка шлунка і будь-які розлади ШКТ
  • порушення роботи ендокринної системи. Бо в проростках містяться недружні нашому організму білки – лектини, здатні спричинити порушення в роботі ендокринних залоз
  • якщо є непереносимість глютену, насамперед рослинного білка, якого багато в зернах пшениці
  • дітям до 12 років

А тут знайдете топ-5 продуктів, від яких потрібно відмовитися під час сніданку. Також читайте, як їсти солодке без шкоди для фігури.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти