Головна Сьогодні

Різдвяний піст 2020-2021: точний календар харчування по днях

Як потрібно дотримуватися Різдвяного посту кожного дня з 28 листопада до 6 січня: що можна, а що не можна їсти

Сьогодні, 28 листопада, розпочався Різдвяний піст, який триватиме 40 днів, до самого свята Різдва Христового. Як правильно поститися, що можна їсти в дні посту, а від чого доведеться відмовитися в своєму раціоні, якщо ви вирішили дотримуватися всіх правил Різдвяного посту, читайте в нашій статті.

Різдвяний піст: що можна їсти
Різдвяний піст: що можна їсти
Фото: Pexels

Особливості Різдвяного посту 2020-2021

Різдвяний піст 2020-2021 розпочнеться 28 листопада, в суботу, а закінчиться 6 січня, в середу. У народі цей піст також прозвали Пилиповим, тому що саме перед його початком, 27 листопада, відзначається день пам'яті святого апостола Пилипа. Завершується піст святом Різдва Христового, що відзначається 7 січня.

Загалом Різдвяний піст вважається не надто суворим. Згідно з церковним Уставом, у всі дні посту слід відмовитися від будь-яких продуктів тваринного походження – м'яса, молока, яєць, а також їхніх похідних – ковбас, сирів, вершкового масла, сметани, здоби тощо.

пісна їжа
пісна їжа
Фото: Pexels

Рибу можна їсти по суботах і неділях, а також на церковні свята, якщо вони припадають на вівторок і четвер. Крім цього, по буднях не можна вживати алкоголь – лише в деякі дні допустимо випити келих червоного вина.

Основа Різдвяного посту – це овочі, фрукти, ягоди, зелень, гриби, крупи, насіння, горіхи, а також хліб, мед, сухофрукти, рослинна олія. Їх можна їсти сирими, наприклад, у вигляді салатів або готувати варені, тушковані, запечені, квашені страви. Також можна пити соки, морси, киселі, чаї.

Різдвяний піст 2020-2021 – календар харчування по днях тижня

З 28 листопада по 19 грудня:

Понеділок – гаряча їжа без додавання олії.

Вівторок, четвер, субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.

Середа, п'ятниця – сухоїдіння, тобто їжа, що не пройшла термічну обробку.

4 грудня, свято Введення в храм Пресвятої Богородиці – можна дозволити собі рибу і трохи червоного вина.

Пісний овочевий суп
Пісний овочевий суп
Фото: Depositphotos

З 20 грудня по 1 січня:

Понеділок – гаряча їжа без олії.

Вівторок, четвер – гаряча їжа з олією.

Середа, п'ятниця – сухоїдіння.

Субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.

З 2 по 6 січня:

Понеділок, вівторок – гаряча їжа без олії.

Субота, неділя – гаряча їжа з олією.

6 січня, Святвечір – суворий піст до сходу першої зірки.

Рисова кутя з медом
Рисова кутя з медом
Фото: Depositphotos

Після закінчення Різдвяного посту розговлятися слід сочивом – це особливий вид куті, який складається із зерен пшениці або рису з додаванням меду, сухофруктів, маку, ізюму, горіхів.

Нагадаємо, раніше ми писали, як зварити пісний борщ із грибами.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти