Сьогодні, 28 листопада, розпочався Різдвяний піст, який триватиме 40 днів, до самого свята Різдва Христового. Як правильно поститися, що можна їсти в дні посту, а від чого доведеться відмовитися в своєму раціоні, якщо ви вирішили дотримуватися всіх правил Різдвяного посту, читайте в нашій статті.
Особливості Різдвяного посту 2020-2021
Різдвяний піст 2020-2021 розпочнеться 28 листопада, в суботу, а закінчиться 6 січня, в середу. У народі цей піст також прозвали Пилиповим, тому що саме перед його початком, 27 листопада, відзначається день пам'яті святого апостола Пилипа. Завершується піст святом Різдва Христового, що відзначається 7 січня.
Загалом Різдвяний піст вважається не надто суворим. Згідно з церковним Уставом, у всі дні посту слід відмовитися від будь-яких продуктів тваринного походження – м'яса, молока, яєць, а також їхніх похідних – ковбас, сирів, вершкового масла, сметани, здоби тощо.
Рибу можна їсти по суботах і неділях, а також на церковні свята, якщо вони припадають на вівторок і четвер. Крім цього, по буднях не можна вживати алкоголь – лише в деякі дні допустимо випити келих червоного вина.
Основа Різдвяного посту – це овочі, фрукти, ягоди, зелень, гриби, крупи, насіння, горіхи, а також хліб, мед, сухофрукти, рослинна олія. Їх можна їсти сирими, наприклад, у вигляді салатів або готувати варені, тушковані, запечені, квашені страви. Також можна пити соки, морси, киселі, чаї.
Різдвяний піст 2020-2021 – календар харчування по днях тижня
З 28 листопада по 19 грудня:
Понеділок – гаряча їжа без додавання олії.
Вівторок, четвер, субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.
Середа, п'ятниця – сухоїдіння, тобто їжа, що не пройшла термічну обробку.
4 грудня, свято Введення в храм Пресвятої Богородиці – можна дозволити собі рибу і трохи червоного вина.
З 20 грудня по 1 січня:
Понеділок – гаряча їжа без олії.
Вівторок, четвер – гаряча їжа з олією.
Середа, п'ятниця – сухоїдіння.
Субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.
З 2 по 6 січня:
Понеділок, вівторок – гаряча їжа без олії.
Субота, неділя – гаряча їжа з олією.
6 січня, Святвечір – суворий піст до сходу першої зірки.
Після закінчення Різдвяного посту розговлятися слід сочивом – це особливий вид куті, який складається із зерен пшениці або рису з додаванням меду, сухофруктів, маку, ізюму, горіхів.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зварити пісний борщ із грибами.