I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як готують ризото в Італії і трохи історії страви (рецепт від шеф-кухаря)

У страви багатовікова історія та особливі правила приготування

Італійська кухня настільки у нас популярна, що навіть складно уявити, як зараз без неї. Тепер у нас так часто: полента як альтернатива звичним кашам, чіабата і фокача замість нашого хліба. Та що там казати, навіть піцу нам радять вибирати, згідно зі своїм знаком зодіаку.

Але є ще одна класична страва, якою пишаються у всій Італії та найбільше в Мілані. І це різото. І якщо піца для італійців – це більше для дружніх і сімейних посиденьок, то ризото – це щось світське, величне навіть. Дізнаємося, як ризото з'явилося, у чому особливість ризото по-миланськи та разом із шеф-кухарем Іваном Булавіним приготуємо його з креветками і авторським соусом песто, а також дізнаємося особливості приготування цієї страви.

Реклама

Тут дізнаєтеся, які небанальні подарунки можна зробити близьким у березні.

Ризото для італійців: від безвиході до абсолютної любові

Ризото з грибами
Ризото з грибами

Рис в Італії (північ країни) з'явився в 14-15 столітті, коли його туди завезли іспанці. Спочатку зерна рису були сприйняті критично. Мовляв, звикли ми, італійці, до інших зернових. Але з голодом не посперечаєшся – і коли рис почали культивувати в Італії, він автоматично потрапив на столи. Зрозуміло, що за тих часів не фіксувалися будь-які варіанти його приготування. Варто припустити, що з рисом готувалося практично все.

Реклама

Його варили на воді або молоці, додаючи трави, сир, овочі, морепродукти. Та все, що було вдома. Це сьогодні в кожному регіоні є свій особливий рецепт ризото, ним пишаються. Класичним же вважають ризото по-міланськи. Те, яке золотавого кольору.

Читайте також:

Чому ризото по-міланськи золотаве і як його придумали?

Золотаве, бо спочатку, як і тепер, у нього додають шафран. Саме ця спеція і надає такий відтінок. Існує легенда, що першим шафран у рис додав бельгійський склодув. Справа була, за основними джерелами, в 16-му столітті в Мілані. Цей юнак, ім'я його в історії не збереглося, був майстром зі змішування фарб для оформлення соборів з метою – досягти нових відтінків. Для цього він часто використовував шафран. Старші друзі жартували з нього: мовляв, ти і в їжу його скоро додаватимеш, цей свій шафран? І додав під час урочистої події, куди був запрошений. Помстився. І це була страва з рису. Вона сподобалася всім. Так і народилося легендарне і класичне сьогодні ризото по-міланськи, що має золотистий відтінок.

Реклама

Для домашньої ж практики італійською кухнею можна приготувати цю страву з креветками і соусом песто. Так люблять готувати в Тоскані. Шеф-кухар Іван Булавін поділився авторським рецептом.

Ризото з креветками і соусом песто: рецепт

Фото: Іван Булавін, шеф-кухар

Інгредієнти (4 порції)

  • Рис "Арборіо" – 320 г
  • Цибуляк-шалот – 100 г
  • Креветки тигрові – 20 шт.
  • Бульйон курячий – 2 л
  • Вино біле – 150 мл
  • Масло вершкове – 30 г
  • Часник – 3 зубчики
  • Чебрець – 1 гілочка
  • Сіль, перець за смаком
  • Оливкова олія – 30 мл
  • Пармезан – 30 г

Спосіб приготування

  1. Бульйон у каструльці довести до кипіння. Цибулю почистити і нарізати дрібними кубиками. Часник очистити і розчавити через прес або натерти на тертці.
  2. Креветки очистити від хітину і шпажкою витягнути кишку. На сухій сковороді підсушити рис 2-3 хвилин, щоб випарувати зайву вологу і дозволити рису увібрати бульйон.
  3. Додати оливкову олію і цибулю, злегка обсмажити 2-3 хвилини, влити вино (100 мл) і повністю випарити.
  4. Підлити киплячий бульйон невеликими порціями, щоби покрити рис, готувати 10-15 хвилин, постійно підливаючи бульйон.
  5. Додати 1,5 зубчика часнику, готувати 2-3 хвилини до стану аль-денте.
  6. Паралельно розігріти в сковороді вершкове масло, додати чебрець і обсмажити креветки з двох боків до золотистого кольору.
  7. У холодну сковороду вилити 50 мл вина і додати часник, випарувати рідину до стану соусу.
  8. Додати в різото песто і довести до смаку (сіль, перець).
  9. У тарілку викласти ризото, посипати тертим пармезаном і зверху викласти креветки по 5 шт. на порцію.

Домашній соус песто

Інгредієнти

  • Базилік – 100 г
  • Рукола – 30 г
  • Пармезан – 50 г
  • Часник – 1 зубчик
  • Оливкова олія – 100 мл
  • Горіх кедровий – 25 г
  • Горіх кеш'ю – 25 г
  • Сіль, цукор за смаком

Спосіб приготування

  1. Зелень помити в крижаній воді, відокремити листя від стебел, просушити від зайвої вологи паперовими рушниками.
  2. Горіхи підсмажити на сковороді або запекти в духовці.
  3. Усі складові засипати в блендер і пробити до стану пасти.

Для приготування ідеального ризото важливо знати кілька лайфхаків:

Лайфхак № 1

Обов'язково перед приготуванням потрібно підсушити рис впродовж 2-3 хвилин. Це потрібно, щоб випарувати зайву вологу і дозволити рису увібрати бульйон.

Лайфхак №2

Киплячий курячий бульйон, важливо саме, щоби був киплячим. Це для того, щоб не сповільнювався процес приготування.

Лайфхак №3

Якщо гості ще не прийшли, а ризото потрібно зберегти в правильному стані, розподіліть тонким шаром на деку, щоб дати йому охолонути і не перейти зі стану аль-денте в повну готовність.

А тут читайте про кускус і про те, як правильно його приготувати.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти