I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Кускус – це як мікроскопічні макарони, тільки смачніше: в чому його користь і як готувати

В Африці його роблять виключно руками, у нас – достатньо залити водою

Розсипчастий, приємної текстури і смаку, вдало поєднується з будь-яким м'ясом і овочами – кускус – увійшов до "Зал слави" ЮНЕСКО. Тепер він – нематеріальна культурна спадщина людства. Звучить, безумовно, гідно. Розберемося, за що він удостоївся такої честі, яка його користь для організму ну і, звісно, дізнаємося смачний рецепт кускусу з овочами від Джеймі Олівера та кускусу з перцем і цукіні від шеф-кухаря Івана Булавіна.

Крихітні крупинки зі старанних жіночих рук

І ніяк інакше, увага – правильний кускус не роблять. От уже впродовж тисячі років в Алжирі, Марокко і Лівії відомий лише один спосіб його виготовлення. Дуже довго та монотонно жінки розтирають руками, вірніше, пальцями, пшеничне борошно грубого помелу через сито, збризкуючи цю суміш холодною водою. І так багато-багато разів.

Реклама

До речі, його не готують про запас, адже кускус швидко вбирає вологу, тому стає непридатним до вживання. Максимум, скільки його можна зберігати, так це місяць. І так, у північноафриканських країнах кускус – це щось на зразок гастрономічного ритуалу. Без нього не відбувається жоден важливий захід. Чи то пишне весілля, ювілей, скромна вечеря всією сім'єю, релігійні свята.

Абсолютно універсальний у поєднаннях і ладний у стравах

Фото: Instagram/alekzsp

У стравах будь-яких: його їдять з бараниною і куркою, та з будь-яким м'ясом, з овочами і морепродуктами. Його готують солодким, з родзинками і бобами. Для того, щоби приготувати кускус, використовується спеціальне пристосування – кускусниця. Вона складається з двох ємностей. У нижній варяться м'ясо з овочами й спеціями, у верхній поміщають кускус. Пара від м'яса піднімається – кускус набирається запахами і пропарюється. Розбухає і стає розсипчастим.

І якщо ви поки не готували кускус, неважливо з чим, то так – це смачно.

Реклама

Смачно, але не дуже корисно. Міру треба знати

По суті, це майже манна крупа. За смаком більше схожа на макарони, тільки мікроскопічні. У дієтолога Олени Кийко є своя думка щодо кускусу.

Фото: Олена Кійко, дієтолог

"Іноді кускус отримують з твердих сортів рису, ячменю. У такому разі, як розуміємо, він набагато корисніше. А саме – завдяки наявності мало не всіх вітамінів групи В. Це покращує імунітет, позбавляє безсоння, покращує стан волосся, шкіри, суглобів. Але калорії. Їх у кускусі 376 на 100 грамів. Він підвищує рівень глюкози в крові. Вживати його більше двох разів на тиждень я б не рекомендувала".

Читайте також:

Реклама

Прислухаймося до порад дієтолога і приготуємо кускус, який їстимемо не частіше двох разів на тиждень.

Кускус з перцем і цукіні від шеф-кухаря Івана Булавіна

Фото: Іван Булавін, шеф-кухар

"Кускус чудово поєднується з рибою або рибними котлетами. Особисто я люблю готувати його до філе сома із соусом на основі цитрусів. Також кускус прекрасно подружитися з будь-яким томленим м'ясом, наприклад, телячі щічки, свинячі ребра або качина ніжка. Ця страва цілком самодостатня для вживання окремо та може бути універсальним гарніром для будь-якого м'яса, птиці або риби. Записуйте мій рецепт кускусу з перцем і цукіні".

Інгредієнти 4 порції:

  • 100 г – кускус
  • 500 г – курячий бульйон
  • 1 шт. – свіжий солодкий перець
  • 1 шт. – червоний солодкий лук
  • 1 шт. – рожевий томат
  • 1 шт. – свіжий цукіні
  • 2 зуб. – часник
  • 1 – гілочка чебрецю
  • 50 г – вершкове топлене масло
  • 50 г – вершкове масло
  • 30 г – кешью
  • 10 г – кріп/петрушка
  • Сіль перець


Підготовка продуктів:

  1. Залити кускус киплячим бульйоном, залишити на 15 хвилин під кришкою, після перекласти на сито, щоби прибрати зайву вологу.
  2. Помити всі овочі і зелень в підсоленій воді.
  3. Перець очистити від насіння і плодоніжки і порізати дрібними кубиками.
  4. Цукіні нарізати дрібними кубиками.
  5. Почистити цибулю, нарізати дрібними кубиками.
  6. Томат обшпарити окропом і зняти шкірку, розрізати на 4 частини, очистити від насіння і нарізати дрібними кубиками.
  7. Часник натерти на дрібній тертці.
  8. Кеш'ю нарубати ножем або роздрібнити в ступці.
  9. Зелень промити в підсоленій воді, обірвати листя і дрібно нарізати.
  10. Обірвати від чебрецю листя.


Приготування:

  1. Топлене масло розігріваємо на сковорідці до першого димку і додаємо цибулю, обсмажуємо помішуючи 3 хвилини.
  2. Додаємо до цибулі цукіні і солодкий перець, продовжуємо обсмажувати помішуючи 3 хвилини.
  3. Додаємо томат, часник і листя чебрецю, обсмажуємо 1 хвилину, розмішуємо.
  4. Додаємо до овочів кускус і вершкове масло, розмішуємо і знімаємо з плити.
  5. Доводимо до смаку сіллю і перцем.
  6. Сервіруємо на порції, зверху посипаємо кеш'ю і зеленню.

Кускус із овочами від Джеймі Олівера

Фото: Jamieoliver.com

Що знадобиться

250 г – кускус

по 1 ч. л – мелений тмин, паприка

морська сіль, чорний перець

по 1 – червона цибулина, огірок

2 – стиглий помідор

1 – свіжий червоний перець чилі

1 – пучок свіжої м'яти, знадобляться листя

½ – пучок свіжого коріандру, знадобляться листя

1 – пучок свіжої петрушки

1 ст. л – томатне пюре

2 ст. л – оливкова олія холодного віджиму

½ лимон – знадобляться сік і цедра

Як приготувати

  1. Покладіть кускус, кмин, перець і велику дрібку солі в миску. Перемішайте, потім залийте окропом, щоб він покрив кускус. Накрийте миску і залиште приблизно на 10 хвилин.
  2. Дрібно наріжте цибулю, огірок, помідори і перець чилі (насіння залишати чи ні – за смаком).
  3. Дрібно наріжте листя м'яти і коріандру, а також петрушку (разом зі стеблами).
  4. Перемішайте кускус виделкою, потім додайте томатне пюре, втрутився його.
  5. Додайте всі нарізані овочі, перець чилі та зелень і добре перемішайте.
  6. Додайте олію, цедру і сік лимона, потім приправте за своїм смаком.
  7. Подавайте як гарнір до смаженого м'яса або риби або їжте окремо, якщо хочете перекусити.

Тут знайдете рецепт гарбузової каші, а також дізнаєтеся, чим вона корисна.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти