Розсипчастий, приємної текстури і смаку, вдало поєднується з будь-яким м'ясом і овочами – кускус – увійшов до "Зал слави" ЮНЕСКО. Тепер він – нематеріальна культурна спадщина людства. Звучить, безумовно, гідно. Розберемося, за що він удостоївся такої честі, яка його користь для організму ну і, звісно, дізнаємося смачний рецепт кускусу з овочами від Джеймі Олівера та кускусу з перцем і цукіні від шеф-кухаря Івана Булавіна.
Крихітні крупинки зі старанних жіночих рук
І ніяк інакше, увага – правильний кускус не роблять. От уже впродовж тисячі років в Алжирі, Марокко і Лівії відомий лише один спосіб його виготовлення. Дуже довго та монотонно жінки розтирають руками, вірніше, пальцями, пшеничне борошно грубого помелу через сито, збризкуючи цю суміш холодною водою. І так багато-багато разів.
До речі, його не готують про запас, адже кускус швидко вбирає вологу, тому стає непридатним до вживання. Максимум, скільки його можна зберігати, так це місяць. І так, у північноафриканських країнах кускус – це щось на зразок гастрономічного ритуалу. Без нього не відбувається жоден важливий захід. Чи то пишне весілля, ювілей, скромна вечеря всією сім'єю, релігійні свята.

Абсолютно універсальний у поєднаннях і ладний у стравах

У стравах будь-яких: його їдять з бараниною і куркою, та з будь-яким м'ясом, з овочами і морепродуктами. Його готують солодким, з родзинками і бобами. Для того, щоби приготувати кускус, використовується спеціальне пристосування – кускусниця. Вона складається з двох ємностей. У нижній варяться м'ясо з овочами й спеціями, у верхній поміщають кускус. Пара від м'яса піднімається – кускус набирається запахами і пропарюється. Розбухає і стає розсипчастим.
І якщо ви поки не готували кускус, неважливо з чим, то так – це смачно.
Смачно, але не дуже корисно. Міру треба знати
По суті, це майже манна крупа. За смаком більше схожа на макарони, тільки мікроскопічні. У дієтолога Олени Кийко є своя думка щодо кускусу.

"Іноді кускус отримують з твердих сортів рису, ячменю. У такому разі, як розуміємо, він набагато корисніше. А саме – завдяки наявності мало не всіх вітамінів групи В. Це покращує імунітет, позбавляє безсоння, покращує стан волосся, шкіри, суглобів. Але калорії. Їх у кускусі 376 на 100 грамів. Він підвищує рівень глюкози в крові. Вживати його більше двох разів на тиждень я б не рекомендувала".
Прислухаймося до порад дієтолога і приготуємо кускус, який їстимемо не частіше двох разів на тиждень.
Кускус з перцем і цукіні від шеф-кухаря Івана Булавіна

"Кускус чудово поєднується з рибою або рибними котлетами. Особисто я люблю готувати його до філе сома із соусом на основі цитрусів. Також кускус прекрасно подружитися з будь-яким томленим м'ясом, наприклад, телячі щічки, свинячі ребра або качина ніжка. Ця страва цілком самодостатня для вживання окремо та може бути універсальним гарніром для будь-якого м'яса, птиці або риби. Записуйте мій рецепт кускусу з перцем і цукіні".
Інгредієнти 4 порції:
- 100 г – кускус
- 500 г – курячий бульйон
- 1 шт. – свіжий солодкий перець
- 1 шт. – червоний солодкий лук
- 1 шт. – рожевий томат
- 1 шт. – свіжий цукіні
- 2 зуб. – часник
- 1 – гілочка чебрецю
- 50 г – вершкове топлене масло
- 50 г – вершкове масло
- 30 г – кешью
- 10 г – кріп/петрушка
- Сіль перець
Підготовка продуктів:
- Залити кускус киплячим бульйоном, залишити на 15 хвилин під кришкою, після перекласти на сито, щоби прибрати зайву вологу.
- Помити всі овочі і зелень в підсоленій воді.
- Перець очистити від насіння і плодоніжки і порізати дрібними кубиками.
- Цукіні нарізати дрібними кубиками.
- Почистити цибулю, нарізати дрібними кубиками.
- Томат обшпарити окропом і зняти шкірку, розрізати на 4 частини, очистити від насіння і нарізати дрібними кубиками.
- Часник натерти на дрібній тертці.
- Кеш'ю нарубати ножем або роздрібнити в ступці.
- Зелень промити в підсоленій воді, обірвати листя і дрібно нарізати.
- Обірвати від чебрецю листя.
Приготування:
- Топлене масло розігріваємо на сковорідці до першого димку і додаємо цибулю, обсмажуємо помішуючи 3 хвилини.
- Додаємо до цибулі цукіні і солодкий перець, продовжуємо обсмажувати помішуючи 3 хвилини.
- Додаємо томат, часник і листя чебрецю, обсмажуємо 1 хвилину, розмішуємо.
- Додаємо до овочів кускус і вершкове масло, розмішуємо і знімаємо з плити.
- Доводимо до смаку сіллю і перцем.
- Сервіруємо на порції, зверху посипаємо кеш'ю і зеленню.
Кускус із овочами від Джеймі Олівера

Що знадобиться
250 г – кускус
по 1 ч. л – мелений тмин, паприка
морська сіль, чорний перець
по 1 – червона цибулина, огірок
2 – стиглий помідор
1 – свіжий червоний перець чилі
1 – пучок свіжої м'яти, знадобляться листя
½ – пучок свіжого коріандру, знадобляться листя
1 – пучок свіжої петрушки
1 ст. л – томатне пюре
2 ст. л – оливкова олія холодного віджиму
½ лимон – знадобляться сік і цедра
Як приготувати
- Покладіть кускус, кмин, перець і велику дрібку солі в миску. Перемішайте, потім залийте окропом, щоб він покрив кускус. Накрийте миску і залиште приблизно на 10 хвилин.
- Дрібно наріжте цибулю, огірок, помідори і перець чилі (насіння залишати чи ні – за смаком).
- Дрібно наріжте листя м'яти і коріандру, а також петрушку (разом зі стеблами).
- Перемішайте кускус виделкою, потім додайте томатне пюре, втрутився його.
- Додайте всі нарізані овочі, перець чилі та зелень і добре перемішайте.
- Додайте олію, цедру і сік лимона, потім приправте за своїм смаком.
- Подавайте як гарнір до смаженого м'яса або риби або їжте окремо, якщо хочете перекусити.
Тут знайдете рецепт гарбузової каші, а також дізнаєтеся, чим вона корисна.