Популярність кабачків в літню пору просто величезна – з них готують запіканки, оладки, всілякі закуски і супи. Вони виходять смачними і апетитними завдяки тому, що кабачок відмінно вбирає в себе аромати інших продуктів і спецій.
Щоб зберегти кабачки на зиму, з них роблять домашні заготовки. Закатати в банки можна тушковані і мариновані овочі, а також кабачкову ікру або салат. З кабачків роблять і солодке варення.
Салат на зиму з рисом і кабачками


Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 1 стакан (250 мл) рису
- 500 мл води
- 600 г цибулі
- 180 мл олії
- 600 г моркви
- 600 г болгарського перцю (вага очищених овочів)
- 1 кг 300 г помідорів
- 2,5 столової ложки солі
- 2,5 столової ложки цукру
- 2,5 кг кабачків (вага очищених овочів)
- 5 зубчиків часнику
- 3 столові ложки оцту 9%

Спосіб приготування:
- Промийте рис, викладіть в каструлю і залийте водою. Доведіть до кипіння на середньому вогні і варіть кілька хвилин. Зніміть з вогню і залиште під кришкою, поки готуєте інше. Крупа повинна бути злегка недовареною.
- Наріжте цибулю невеликими смужками і викладіть на сковороду з розігрітою олією. Обсмажуйте близько 10 хвилин на помірному вогні до напівпрозорості. Всипте моркву, натерту на крупній тертці, і готуйте ще 10 хвилин.
- Наріжте перець кубиками і викладіть в сковороду. Тушкуйте 10 хвилин. Помідори розділіть на невеликі шматочки і помістіть в окрему велику каструлю. Викладіть туди зажарку і поставте на вогонь замість сковороди.
- Приправте овочі сіллю і цукром і тушкуйте, поки помідори не дадуть сік. Очищені від шкірки і насіння кабачки наріжте кубиками і викладіть в каструлю.
- Хвилин через 15 додайте крупу, подрібнений часник і оцет. Якщо в рисі залишилася вода, злийте її. Перемішайте і готуйте ще кілька хвилин. Розподіліть салат по банках і закатайте.
- Тримайте заготовку в сухому і прохолодному місці подалі від сонячних променів.
Кабачки, мариновані по-селянськи

Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 кг кабачків
- 30 г зелені кропу
- 10 зубчиків часнику
- 1 стручок гіркого перцю
- 3-5 горошин запашного перцю
- 75-90 г солі
- 70-75 г 9% оцту
- 1 л води
Дивіться відео, як зробити кабачкове варення зі смаком ананасів:
Спосіб приготування:
- Молоді кабачки завдовжки до 15 см вимити, відрізати плодоніжки, нарізати кружечками товщиною 1,5 см.
- Кріп нарізати, перець і часник нарізати уздовж на кілька частин. Підготовлені спеції і зелень укласти на дно банок, заповнити їх кабачками щільно.
- У киплячій воді розчинити сіль, додати оцет і розлити по банках. Стерилізувати банки в киплячій воді: півлітрові – 12 хвилин, літрові – 15 хвилин. Закатати.
Кабачкове варення з лимоном

Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 кг молодих кабачків
- 600 г цукру
- 100 мл води
- 15 г ванільного цукру
- 2 ст. л. лимонного соку
Спосіб приготування:
- Кабачки помити, нарізати кубиками, додати цукор і воду.
- Поставити на середній вогонь. Дати варенню закипіти, після чого зменшити вогонь і варити до готовності.
- В кінці додати ванільний цукор і лимонний сік. Розлити в стерилізовані банки, дати охолонути.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати найсмачнішу кабачкову ікру, а також розповідали, як правильно заморозити кабачки на зиму.