Головна Сьогодні

Чому Різдво пахне марципаном: трохи історії та класичний рецепт

І це різдвяне диво належить усім і нікому

Його можна любити, до нього можна ставитися стримано, його неможливо не обожнювати. Марципан – король різдвяних десертів. З приємною текстурою і насиченим смаком мигдалю. Для багатьох європейських країн марципан – символ різдвяних свят, приємний подарунок близьким. Та й саме Різдво там пахне марципаном.

Історія цього десерту розкішна та шляхетна: свого часу він рятував від голоду цілі країни, продавався в аптеках як засіб від нервових розладів, ставав символом міст. Дізнаймося, з чого починалася його популяризація та спробуємо приготувати марципан у домашніх умовах.

Належить усім і нікому

Фото: Instagram/diehexenkueche

А от хотіли би, беззастережно хотіли б, щоби батьківщиною марципану називали Іспанію, Німеччину, Італію, Естонію. У цих країнах давно не існує Різдва без цих ласощів. І кожна з цих країн, будемо об'єктивні, мають повне право взяти на себе авторство створення десерту.

Але, на жаль, істина загубилася. Існує кілька легенд, пов'язаних з народженням марципану, і вони найбільше схожі на правду.

  • легенда №1

Наприклад, італійці впевнені, що першими оцінили мигдаль. За часів неврожаю і тотального голоду (12 століття) в південних регіонах країни почали виготовляти "березневий хліб", так слово "марципан" перекладається з італійської.

  • легенда №2

В Іспанії також стверджують, що вони познайомилися з марципаном у 12-13 століттях. Тоді в марципан додавали кедрові горіхи та цедру лимона. Меккою марципанового мистецтва в Іспанії стало місто Толедо. Легенда стверджує, що черниці монастиря Сан-Клементе, за часів арабської облоги, коли в запасах був лише цукор і урожай мигдалю, стали готувати марципани. Перший рецепт марципану в Толедо записаний у 1525 році. У книзі Руперто де Нола.

Фото: elcadenazo.com

Цікаво, що в 19 столітті марципани в Толедо готували в формі вугра, важливої для місцевих риби. У той час вона стала зникати з водойм. Таку "миндальную рибу" можна купити в Толедо й сьогодні.

  • легенда №3

У естонців же своє бачення на марципанову історію. Там вважають, що в 15 столітті їхніми аптекарями було винайдено ліки на основі мигдалю та цукру. Вони застосовувалися в лікуванні нервових розладів. Зараз, звісно, нам нема чого дивуватися – адже в мигдалі величезна кількість цинку, цинк – прекрасно підтримує нервову систему.

  • легенда №4

А в Німеччині є ціла столиця марципанів – містечко Любек. Мигдальним солодощам жителі міста вдячні безмежно. Там вважають, що слово "marzipan" німецького походження й пов'язане з ім'ям кухаря Франца Марципа. І саме він, коли служив у багатого жителя в Кьонігсберзі, створив десерт з протертого з цукром мигдалю. Після повернення до рідного Любека Франц налагодив виробництво марципану. Сьогодні, як стверджують туристи-фанати марципану, в цьому місті "все зроблено для марципану, і все зроблено з марципану".

Чому Різдво пахне марципаном

Фото: Instagram/chokoglaede

Бо цього періоду в Європі марципан усюди. Його заведено купувати додому, дарувати друзям і близьким. А ще якихось кілька століть тому ці солодощі могли собі дозволити доволі багаті люди. А ті, що бідніше, прагнули купити марципан до свята. Зрозуміло, що доводилося сильно заощаджувати. Ймовірно, тому саме на улюблені різдвяні свята у людей з'явився рефлекс до покупки марципану. Тепер це не обговорюється. Так, і Різдво без марципану – НЕ Різдво.

А тепер давайте познайомимося з класичним рецептом марципану

Фото: Instagram/mindalito.marzipan

По-перше, варто сказати, що в істинному марципані завжди найбільша кількість мигдалю. І щоби приготувати марципан вдома, вам знадобиться:

  • 250 гр мигдалю
  • 250 гр цукрової пудри
  • 1 яєчний білок (окремо)
  • 2 ст. л води
  • Кориця, лимонна цедра – за смаком

Як приготувати

  1. Змішати тертий мигдаль з цукром і двома столовими ложками води, додати корицю і лимонну цедру. Вимішати вручну до однорідної маси.
  2. Залишити в холодильнику на ніч.
  3. Сформувати фігурки.
  4. Збити яєчний білок і змастити ним вироби.
  5. Випікати упродовж двох хвилин за температури 200 градусів, доки верх не стане коричнево-золотавим.
  6. За бажанням – змастити розтопленим вершковим маслом.

А тут знайдете класичний рецепт брауни і рецепт американського печива з шоколадом.

Всі подробиці в спецтемі Різдво 2021

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти