
Солодка випічка – один з головних пунктів святкового меню на Різдво. Ми поділимося найкращими рецептами домашніх десертів на будь-який смак. Всі вони готуються досить просто, але виходять чарівно смачними.
Дивіться відео, як приготувати різдвяний коктейль егг-ног:


Рулет з яблучно-горіховою начинкою

Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 300 г борошна
- 100 м'якого масла
- 2 столові ложки цукру
- 1/2 кавової ложки соди
- Сметана
Для начинки:
- Яблука
- Грецькі горіхи
- Цукор
- Кориця
Спосіб приготування:
- Змішати борошно, масло, соду, цукор і щіпку солі. Додати стільки сметани, щоб вийшло м'яке тісто.
- Розділити його на дві-три частини, розкачати на присипаній борошном поверхні. Зверху викласти подрібнені горіхи і терті яблука (по 2 столові ложки), цукор і корицю. Згорнути в рулет. Повторити з рештою тіста.
- Готові рулети викласти на застелене пергаментним папером деко. Змастити сметаною і випікати до золотистого кольору.
- Остудити, посипати цукровою пудрою і розрізати на шматки.
Лимонні квадратики від Марти Стюарт

Сас приготування:
- 1 година
Для тіста:
- 1 3/4 чашки борошна
- 12 столових ложок (170 г) замороженого масла
- 3/4 чашки цукрової пудри, плюс для посипання
- 3/4 чайної ложки солі
Для начинки:
- 4 великих яйця, злегка збитих виделкою
- 1/4 склянки незбираного молока
- 3 столові ложки борошна
- 1 1/3 чашки цукру
- 3/4 склянки свіжого лимонного соку (близько 4 лимонів)
- 1/4 чайної ложки солі
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 180 °С. Застелити форму 23 х 33 см пергаментним папером.
- Приготувати тісто. Натерти заморожене вершкове масло на крупній тертці. В окремій великій мисці змішати борошно, цукрову пудру і сіль. Додати масло і перемішати дерев'яною ложкою.
- Перекласти суміш у форму для випічки; рівномірно утрамбувати руками. Поставити до морозильної камери на 15 хвилин. Випікати до злегка золотистого кольору, від 16 до 18 хвилин.
- У великій мірній чашці збити яйця, цукор, борошно і сіль до однорідності. Додати лимонний сік і молоко.
- Акуратно вилити начинку на тісто. Зменшити нагрів до 160 °С і готувати близько 18 хвилин, поки начинка не схопиться. Вийняти лимонні квадратики з духовки і остудити на решітці.
- Посипати готовий десерт просіяною цукровою пудрою і розрізати на порційні квадрати.
Горіховий пиріг з абрикосовим джемом

Квадратики з абрикосовим джемом
Інгредієнти:
Для тіста:
- 300 г борошна
- 200 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 2 яєчних жовтки
- 10 г розпушувача
- 1 ст.л. молока
Для начинки:
- Абрикосовий джем
- 100 г мелених волоських горіхів
- 100 г цукру
- 4 яєчних білки
- Цукрова пудра і горіхи для прикраси
Спосіб приготування:
- Розм'якшене вершкове масло, жовтки і цукор збити до отримання пишної маси.
- Порціями всипати просіяне з розпушувачем борошно. Влити молоко і замісити однорідне тісто.
- Розкачати тісто на присипаній борошном поверхні в прямокутний пласт. Перекласти на деко, застелене пергаментним папером, і випікати в розігрітій до 180 °С духовці 15-20 хвилин.
- Дати основі охолонути і щедро змастити її абрикосовим джемом.
- Яєчні білки збити разом з цукром, порціями підмішати мелені горіхи. Викласти отриману суміш на джем і пекти ще 15-20 хвилин.
- Готовий пиріг остудити, прикрасити цукровою пудрою і половинками волоських горіхів. Розрізати на порційні шматки і подавати.
Лимонно-маковий пиріг від Джеймі Олівера

Пиріг з лимонами і маком
Час приготування:
- 1,5 години
Інгредієнти:
- 115 г несолоного масла, розм'якшеного
- 115 г цукру
- 4 великих яйця вільного вигулу
- 180 г меленого мигдалю
- 30 г насіння маку
- 2 лимони, цедра і сік
- 125 г самовисхідного борошна, просіяного
Для лимонного сиропу:
- 100 г цукру
- 90 г лимонного соку
Для глазурі:
- 225 г цукрової пудри
- 1 лимон, цедра і сік
Спосіб приготування:
- Збийте міксером вершкове масло з цукром. По одному додайте яйця, кожен раз ретельно збиваючи.
- Додайте борошно до яєчно-масляної суміші. Якщо у вас немає самовисхідного борошна, додайте чайну ложку розпушувача.
- Додайте мелений мигдаль, мак, цедру і сік лимона.
- Змастіть форму маслом, застеліть папером для випічки. Викладіть тісто в підготовлену форму.
- Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці близько 40 хвилин, поки не з'явиться золотава скоринка.
- Щоб перевірити готовність, застроміть в пиріг зубочистку, потримайте 5 секунд і витягніть: якщо вона чиста, пиріг готовий, якщо злегка липка – залиште його в духовці ще ненадовго. Якщо скоринка вже досить золотиста, накрийте пиріг фольгою, щоб він не згорів.
- Приготуйте лимонний сироп. Поставте на вогонь каструльку з цукром і лимонним соком. Нагрівайте, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Приблизно через 4 хвилини сироп буде готовий, полийте їм готовий десерт.
- Приготуйте глазур: змішайте в мисці цукрову пудру, сік і цедру лимона, ретельно перемішайте. Вилийте всю глазур в центр пирога, і вона сама красиво розтечеться.
Рогалики з джемом

Рогалики з начинкою
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 400 г борошна
- 110 г цукру
- 55 г м'якого вершкового масла
- 110 г сметани
- 8 г соди (0,5 ст. л. без гірки)
- 35 г рослинної олії
- 1 яйце
- Дрібка солі
- 200 г джему або конфітюру
Спосіб приготування:
- Просіваємо в глибоку миску борошно. Додаємо цукор, рослинну олію, сіль, яйце і повністю розм'якшене вершкове масло.
- Соду додаємо до сметани, добре перемішуємо, даємо постояти одну-дві хвилини і додаємо в тісто.
- Починаємо замішувати тісто в мисці, руками. Коли всі інгредієнти з'єднаються, викладаємо на стіл (борошном не присипати) і продовжуємо місити до однорідного стану. Тісто туге, тому знадобляться сили.
- Ділимо тісто на дві частини (кожна буде порцією на деко). Поки працюємо з однією частиною, інша спокійно лежить в сторонці. Розминаємо руками до коржа і продовжуємо розкатувати за допомогою качалки до тонкого млинця (завтовшки в 3 мм).
- Змащуємо отримане коло начинкою, ретельно її розподіляючи і не зловживаючи кількістю біля країв, інакше в духовці почне витікати і підгорати.
- За допомогою ножа ділимо коло на 20 маленьких трикутників і кожен скручуємо в акуратний рогалик. Викладаємо їх на деко, застелене папером для випічки. Змащувати нічим не потрібно! Розміщуємо рогалики на деку хвостиком вниз, щоб не розкручувалася, і зберігаємо між ними місце.
- Відправляємо до духовки, розігрітої до 180-190 °С. Випікаємо 20-25 хвилин. Стежимо, щоб рогалики підрум'янились, але не підгоріли.
- Поки випікається перша партія, займаємося другою частиною тіста. Можна використовувати іншу начинку для різноманітності.
- На той час, коли розберетеся з другою порцією теіста, перша вже буде готова. Одне деко дістаємо з духовці, інше до духовки відправляємо.
- Даємо рогалики відпочити на деку кілька хвилин, присипаємо цукровою пудрою і викладаємо на якесь блюдо чи тарілку. Їсти можна як відразу, так і в охолодженому вигляді.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати 12 пісних страв. "Сьогодні" також ділилися рецептом різдвяного Львівського сирника.