Головна Сьогодні

Кускус – калорійна каша. З чим і коли її треба їсти без шкоди для здоров'я

Усім, хто скидає вагу, про кускус варто забути

Шкода і користь кускусу
Фото: instagram.com/madame_perrier/
Шкода і користь кускусу
Фото: instagram.com/madame_perrier/

Кукскус – це одна з найпоширеніших у Північній Африці каш. Останнім часом він став ходовим і у нас. Причина – каша прекрасно доповнює будь-яке м'ясо, овочі, її можна готувати із сухофруктами. Та чи варто його їсти часто або краще скоротити його присутність у раціоні? Дієтолог Наталя Ківа розповіла, кому про кускус треба забути, а тим, кому можна не забувати, в який час його краще їсти.

Фото: Наталя Ківа, дієтолог

Що таке кускус?

"Взагалі, я рекомендую вживати тільки цільнозернові каші. А кускус – та ж манка, тільки велика. У нього немає великої цінності, бо всі вітаміни, мікроелементи та харчові волокна містяться в оболонці. А вона якраз і відсутня. Для різноманітності іноді, звісно, кускус може бути. Але не як постійна їжа. Швидше, як ласощі. Ідеально – в обід", – каже Наталя Ківа.

Кому про кускус варто забути?

  • Людям на зниженні ваги краще відмовитися від такої каші та віддати перевагу пшеничній крупі або булгуру. Важливо знати, що в 100 г продуктах – 376 ккал.
  • Кускус варто з обережністю вводити в раціон людям, які хворіють на діабет
  • Індивідуальна непереносимість пшениці та інших злаків, харчова алергія на цей продукт є протипоказаннями до вживання кускусу

А якщо їсти кускус зрідка й тільки в обід, яка може бути від цього користь?

Фото: freepik.com

  • Це джерело вітамінів групи В. Він містить фосфор, калій, залізо, мідь. Остання попереджає розвиток хвороб суглобів і сприяє виробленню жіночих статевих гормонів
  • Крупа запобігає передчасному старінню шкіри
  • Харчові волокна в кускусі сприятливо діють на роботу шлунково-кишкового тракту
  • Крупа стимулює діяльність мозку, покращує пам'ять, а калій у складі кускусу допомагає зміцнити серцевий м'яз
  • Кускус підвищує рівень гемоглобіну в крові, при цьому знижуючи рівень "поганого" холестерину

З чим краще їсти кускус?

Як і будь-які крохмалисті продукти, рекомендую вживати з овочами або фруктами. Повторюся, краще в обід.

Як правильно готувати кускус

Фото: freepik.com

Найпростіше заварити кускус окропом, накрити кришкою і дати настоятися 5 хвилин. Коли крупа запариться, треба розпушити її виделкою, щоб вона стала розсипчастою.

Другий спосіб – коли кускус відварюють 1-2 хвилини і подають або готують далі з якимись добавками. Заливати кускус можна і холодною водою, і окропом. Співвідношення води і крупи зазвичай вказано на упаковці. Оптимальний варіянт – щоб рідина покривала кускус на сантиметр.

Як варити кускус на молоці

Фото: freepik.com

Інгредієнти

  • 1/2 склянки кускуса
  • 1 ч. л. цукру
  • 500 мл молока
  • 8 г ванільного цукру
  • Дрібка солі
  • Вершкове масло – на смак
  • Сухофрукти – за бажанням

Спосіб приготування

  1. У невелику каструлю або сотейник влити молоко і довести до кипіння.
  2. Додати сіль, цукор, ванільний цукор і перемішати. Зняти каструлю з молоком з плити.
  3. Всипати кускус у гаряче молоко. Додати вершкове масло і перемішати.
  4. Накрити каструлю кришкою, настояти 5-10 хвилин.
  5. Подавати кускус на молоці теплим. За бажанням можна додати будь-які сухофрукти.

Як зробити салат табуле з кускусу

Фото: Depositphotos

Інгредієнти

  • 1/2 склянки кускуса
  • 2/3 склянки води
  • 1 свіжий огірок
  • 1 свіжий помідор
  • Болгарський перець, червоний, зелений і жовтий – по 1/2 шт.
  • Свіжі трави: петрушка, кінза, базилік, кріп, м'ята – по 5 г
  • 2-3 зубчики часнику
  • половина лимона
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування

  1. Залити кускус гарячою водою і залишити запарюватися на 5 хвилин. Або ж залити крупу водою і готувати на сковороді 5 хвилин, помішуючи. У кашу для кольору можна додати куркуму.
  2. Зелень нарізати дуже дрібно, додати до неї сік з половинки лимона і оливкову олію, вичавити часник, посолити – це заправка для салату.
  3. Овочі нарізати дуже дрібно, додати до них готовий кускус, перемішати, полити заправкою, ще раз перемішати, прикрасити гілочкою петрушки. Подавати салат холодним.

Раніше в програмі "Ранок з Україною" розповіли, чи справді бездріжджовий хліб такий корисний.

Тут читайте про різні види каш та їхню користь для організму.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти