Не знаєте, що приготувати на обід без м'яса? Наші рецепти вегетаріанських страв допоможуть вам впоратися з цим завданням.
Страви з добірки смачні, корисні і не дуже складні в приготуванні. Вони містять багато овочів, тому подарують вам порцію вітамінів, мінералів і корисної клітковини.
Запечені овочі під сирною скоринкою
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 солодкий перець
- 1 баклажан
- 1 кабачок
- 200 г печериць
- 2 червоні солодкі цибулини
- 100 г твердого сиру
Для заправки:
- 2 зубчики часнику
- 50 мл оливкової олії
- 30 мл оцту
- 1 ч.л. меду
- 1 ч.л. гірчиці
Дивіться відео, як приготувати турецьку яєчню з овочами:
Спосіб приготування:
- Овочі помити. Перець порізати великими смужками, баклажан і кабачок – брусочками, невеликі шампіньйони розрізати навпіл, великі – на четвертинки, цибулю порізати великими шматками.
- Приготувати заправку. Для цього в невеликій мисці змішати всі рідкі інгредієнти, видавити часник.
- Овочі викласти в більшу жароміцний посуд, посолити за смаком і полити заправкою, перемішати.
- Духовку розігріти до 220 °С. Відправити ємність з овочами в духовку і випікати приблизно 20 хвилин. Овочі повинні стати м'якими.
- Після цього дістати, посипати тертим сиром і випікати ще 20-25 хвилин, до рум'яного кольору. Подавати страву гарячою, за бажанням додавши порізані помідори чері.
"Діжки" з кабачків з грибами, сиром і помідорами
Час приготування:
- 20 хвилин
Складові:
- 150 г кабачка
- 80 г грибів
- 30 г цибулі
- 30 г сметани
- 20 г твердого сиру
- 10 г помідорів
Спосіб приготування:
- Кабачок нарізати "діжками", дістати серединку, залишаючи "денце", посолити і поставити в духовку на 7-10 хвилин. Інший варіант – можна відварити їх у підсоленій воді протягом такого ж часу.
- Гриби і цибулю дрібно нарізати, підсмажити на олії. Можна взяти будь-які гриби, на ваш розсуд, – це можуть бути печериці, лисички, маслюки, білі гриби, а також можна зробити суміш з декількох видів грибів.
- Заповнити грибами з цибулею кабачки, полити сметаною, натерти зверху твердий сир і покласти дрібно нарізані помідори.
- Запекти наші "діжки" в мікрохвильовці чи духовці протягом 3 хвилин.
Імам-баялди
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 4 баклажана
- 2 цибулини
- 5 солодких зелених перців
- 4 помідори
- 12 зубчиків часнику
- 50 мл оливкової олії
- Петрушка
Щіпка:
- Кедрові горіхи
- Сіль, перець
- Цукор
Спосіб приготування:
- Наріжте цибулю півкільцями, почистіть і наріжте перець.
- Наріжте тільки м'ясисту частину помідорів, щоб вони не були водянистими.
- Баклажани очистіть, розріжте до половини, щоб не випала начинка.
- На одній сковороді обсмажте баклажани у фритюрі, на інший – овочі, які ви нарізали. Спочатку обсмажте цибулю протягом 5 хвилин, посоліть і додайте трохи цукру.
- Потім додайте перець, смажте 4 хвилини. Додайте помідори, смажте 4 хвилини. Додайте сіль і трохи цукру, кедрові горіхи і чорний перець. За 4 хвилини до кінця приготування начинки додайте часник.
- Нафаршируйте обсмажені баклажани овочевою сумішшю. Відправте на 10 хвилин в розігріту до 190 °С духовку.
- Подавайте страву гарячою в тому посуді, в якій вона готувалася.
Теплий салат з овочів з сиром
Час приготування:
- 20 хвилин
Складові:
- 100 г кабачка
- 100 г баклажана
- 100 г болгарського перцю
- 100 г помідори
- 50 г фети
- 50 г оливкової олії
- Сіль, перець – за смаком
- Зелень – для прикраси
Спосіб приготування:
- Овочі помити, нарізати на кружечки і обсмажити з обох сторін, можна на сковороді гриль.
- Відразу ж, не даючи охолонути, нарізати невеликими брусочками і перемішати.
- Заправити оливковою олією і спеціями і викласти на тарілку.
- Зверху покласти нарізаний кубиками сир, прикрасити зеленню і відразу ж подавати.
Капоната від Джеймі Олівера
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 2 великих баклажана
- 1 маленька червона цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1/2 пучка свіжої петрушки (15 г)
- 2 столові ложки солоних каперсів
- 1 жменя зелених оливок
- 5 великих стиглих помідорів
- Оливкова олія
- 1 чайна ложка сушеного орегано з гіркою
- 2-3 столові ложки якісного оцту на травах
За бажанням:
- 2 столові ложки нарізаного мигдалю
Спосіб приготування:
- Баклажан наріжте великими шматками.
- Очистіть і дрібно наріжте цибулю, потім очистіть і подрібніть часник. Відокремте і наріжте листя петрушки, потім дрібно наріжте стебла.
- Промийте, замочіть і процідіть каперси, видаліть кісточки з оливок. Помідори наріжте крупно.
- Підсмажте мигдаль, якщо використовуєте, на гарячому грилі або в духовці до світло-коричневого кольору.
- Візьміть велику каструлю, налийте трохи оливкової олії і поставте на вогонь. Додайте шматочки баклажана і орегано, приправте невеликою кількістю морської солі і перемішайте, щоб баклажани рівномірно вкрилися олією Готуйте на сильному вогні близько 4-5 хвилин, час від часу струшуючи сковороду. Якщо у вас невелика сковорода, обсмажуйте овочі партіями.
- Коли баклажани стануть золотистими з кожного боку, додайте цибулю, часник і стебла петрушки. Продовжуйте готувати ще кілька хвилин. Не соромтеся додати в сковороду ще трохи олії, якщо вона стане занадто сухою.
- Додайте висушені каперси і оливки і збризніть трав'яним оцтом. Коли весь оцет випарується, додайте помідори і тушкуйте близько 15 хвилин або до готовності.
- Спробуйте перед подачею на стіл. При необхідності приправте сіллю, чорним перцем і оцтом. Збризніть невеликою кількістю хорошого оливкової олії і подавайте, посипавши нарізаними листям петрушки і мигдалем, якщо хочете.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом паличок з кабачків в сирній паніровці, а також писали, як запекти баклажани з помідорами і сиром.