Всесвітній день вегетаріанства щороку відзначають 1 жовтня. Він був заснований Північноамериканським вегетаріанським суспільством в 1977 році. Мета свята – підвищити інформованість громадськості про переваги вегетаріанського способу життя, як із погляду на здоров'я і екології, так і з етичної точки зору.
Дивіться відео про відомих вегетаріанців шоу-бізнесу:
Не секрет, що в наші дні дедалі більше людей дотримуються вегетаріанства. Мотиви відмови від м'яса найрізноманітніші: від проблем зі здоров'ям до турботи про благополуччя тварин, від екологічних причин до бажання бути в тренді. У нашій добірці ви знайдете кращі рецепти основних вегетаріанських страв.
Вегетаріанський крем-суп із кабачків
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 800 г кабачків
- 1 велика цибулина
- 4 зубчика часнику
- 100 г петрушки
- 150-300 мл вершків жирністю 20–38%
- Вершкове масло
- Сіль, свіжомелений чорний перець
Спосіб приготування:
- Очистіть і дрібно наріжте цибулю і часник. Кабачки при бажанні очистіть від шкірки, наріжте невеликими шматочками. Дрібно порубайте зелень.
- У великій каструлі з товстим дном розігрійте масло, покладіть цибулю і обсмажуйте 5 хвилин.
- Додайте кабачки з часником і обсмажуйте на середньому вогні 5 хвилин. Посоліть, влийте 2 склянки гарячої води, доведіть до кипіння, закрийте кришкою і варіть 10-15 хвилин. Кабачки повинні стати м'якими.
- Всипте в каструлю зелень, через 1 хвилину зніміть з вогню і збийте суп блендером.
- Долийте стільки вершків, скільки вам хочеться з точки зору консистенції і смаку, приправте перцем і знову збийте. Подавайте гарячим або холодним.
Вегетаріанські лимонне різотто від Юлії Висоцької
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 250 г рису арборіо
- 100 г пармезану
- 1 лимон
- 1 стебло селери
- 1 ріпчаста цибуля
- 1 яєчний жовток
- 1,5 л овочевого або курячого бульйону
- 50 мл вершків
- 3 ст. л. оливкової олії
- 2 ст. л. вершкового масла
- Дрібка морської солі
Спосіб приготування:
- Цибулю почистити і дуже дрібно порубати. Селеру дуже дрібно порізати.
- Розігріти в глибокій сковороді вершкове масло і оливкову олію, додати цибулю і селеру, обсмажувати 5-6 хвилин до прозорості цибулі, додати дрібку солі.
- Всипати рис, перемішати і поступово, ополоник за ополоником, додавати бульйон. Постійно помішувати і стежити за тим, щоб рис не плавав у рідині, а вбирав бульйон. Тримати на вогні 15-18 хвилин.
- Цедру лимона натерти на дрібній тертці, з половинки лимона віджати сік. Пармезан натерти на дрібній тертці.
- Змішати жовток, вершки, половину сиру, цедру і сік лимона і додати в різотто. Перемішати і зняти з вогню.
- Присипати пармезаном і відразу ж подавати до столу.
Вегетаріанська фарширована картопля з сиром
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 12-16 невеликих картоплин, відварених до напівготовності
- 3-4 ст.л. оливкової олії
- 100 г фети
- 50 мл сметани
- 1 невелика червона цибулина
- 1 ст.л. каперсів
- Сіль і перець за смаком
- 1 ч.л. паприки
- Зелень – для подачі
Спосіб приготування:
- Духовку розігріти до 200 ºС. Картоплю збризнути олією і відправити в духовку на 20 хвилин.
- Потім склянкою злегка розчавити кожну картоплину і знову відправити в духовку на 10-15 хвилин.
- Сметану змішати з фетою.
- На кожну картоплину покласти невелику ложку фети, присипати сіллю, перцем, паприкою, покласти нашатковану цибулю, каперси і зелень. Можна подавати на стіл.
Вегетаріанські каннеллоні з сиром і шпинатом від Джеймі Олівера
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 400 г замороженого шпинату
- 1/4 ч.л. меленого мускатного горіха
- оливкова олія
- 2 зубчика часнику
- 800 г консервованих томатів
- 1 лавровий листок
- 5 гілочок базиліку
- 1 ст.л сухого базиліку або кілька гілочок свіжого
- 250 г рікотти
- 1 яйце
- 100 г тертого пармезану
- 150 г каннеллоні (14 шт.)
- 200 г моцарелли для піци
- 1 кулька моцарели
- 200 мл води
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- У розігріту каструлю налити олію, викласти шпинат і мускатний горіх, посолити і залишити тушкуватися на невеликому вогні близько 15 хвилин, до готовності. Потім остудити.
- У сковороду налити олію, додати часник, подрібнені помідори, лавровий лист, сухий базилік і варити 30 хвилин. Приправити сіллю і перцем.
- Шпинат перемішати з рікоттою, яйцем і пармезаном. Наповнити каннеллоні шпинатною сумішшю і укласти їх в форму для запікання 20х25 см, в один ряд.
- Розподілити томатний соус поверх каннеллоні, додати 200 мл води, розкласти листя свіжого базиліка, посипати натертою на крупній тертці моцарелою для піци і розкласти листя свіжого базиліка. Знову посипати натертою на крупній тертці моцарелою для піци і розкласти шматочки звичайної моцарели.
- Скропити каннеллоні оливковою олією і випікати 40 хвилин, при 180 ºС до рум'яної скоринки.
Вегетаріанський грецький салат із виноградом
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Огірок – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Помідори черрі – 10 шт.
- Виноград кішміш – 1 грона
- Камамбер у прованських травах – 100 г
- Руккола – 50 г
- Оливкова олія – 30 г
- Сік 1/2 лимона
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Огірок помити, нарізати півкільцями.
- Перець вимити і очистити від насіння. Нарізати перець трикутником.
- Черрі вимити, видалити плодоніжки. Розрізати помідори навпіл.
- Виноград зняти з гілочок і вимити.
- Рукколу вимити і просушити.
- Сир нарізати кубиком.
- Змішати оливкову олію з соком лимона, сіллю і перцем в однорідну емульсію.
- Перемішати сир, перець, огірок, черрі та виноград із емульсією.
- Викласти на тарілку рукколу, зверху салат. Прикрасити бальзамічним кремом.
Плюси і мінуси вегетаріанства для здоров'я
Фахівці з харчування кажуть, що повна відмова від м'яса шкодить якості волосся, шкіру і навіть нігтів людини. Організм не отримує належної кількості вітамінів і забирає їх із власних резервів. А набрати достатню кількість поживних речовин з продуктів рослинного походження дуже складно.
Експерти додають, що для підтримки норми вітамінів і мінералів потрібно їсти м'ясо 3-4 рази на тиждень, тоді як щоденне вживання м'яса шкідливо для травлення.
Серед плюсів вегетаріанства – знижений ризик виникнення серцево-судинних і онкологічних захворювань. Крім цього, ті, хто не їсть м'яса, рідко страждають від надмірної ваги.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати смачні вегетаріанські супи. "Сегодня" також ділилися рецептами салатів для вегетаріанців.