З сочевиці варять супи, роблять гарніри, котлети і салати. А знамените індійське блюдо дал – це, по суті, суп-пюре з сочевиці з коржами.
Сочевиця містить велику кількість білка, який легко засвоюється організмом. Також вона стимулює обмін речовин, що дозволяє швидше знижувати вагу. Клітковина в її складі знижує відчуття голоду і покращує травлення.
Турецький сочевичний суп


Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 1 цибулина
- 1 ст.л. ароматної соняшникової олії
- 1 ч.л. солодкої червоної паприки
- 1/2 ч.л. куркуми
- 1/2 ч.л. насіння коріандру
- Цедра 1 лимона
- 3 зубчики часнику
- 1 ст.л. оцту
- 1 морквина
- 1 червоний болгарський перець
- 150 г червоної сочевиці
- Курячий або овочевий бульйон
Для подачі:
- Йогурт
- Лимонний сік
- Зелень петрушки
Для обсмажування:
- 20-30 г вершкового масла
- 1/2-1 ч.л. меленої солодкої паприки
- 1 ст.л. борошна
Дивіться відео, як приготувати морквяний суп з імбиром:
Спосіб приготування:
- На соняшниковій олії обсмажити цибулю і дрібно порубаний часник. Додати спеції і залити оцтом, дати йому випаруватися.
- Додати дрібно нарізаний болгарський перець, моркву, цедру лимона і попередньо помиту сочевицю. Залити все бульйоном або водою.
- Варити до готовності сочевиці, близько 15 хвилин. Посолити, подрібнити в блендері до однорідності.
- Додати зажарку, ще раз підігріти і подавати сочевичний суп із зеленню, йогуртом і лимонним соком.
Котлети з сочевиці

Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 стакан червоної або зеленої сочевиці, попередньо розмоченої у воді
- 1/2 склянки води
- 1/2 склянки сухих хлібних крихт
- 2 нарізані цибулини
- 3-4 зубчики часнику
- Петрушка
- Кріп
- Листя селери
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Сочевицю залити холодною водою і дати їй набрякнути. Рідину злити.
- У блендер налити півсклянки води, перемолоти разом цибулю, розмочену сочевицю, зелень, часник.
- В отриману суміш додати склянку хлібних крихт, сіль і перець за смаком. Якщо вийшла рідка суміш, то дати постояти півгодини. Сухі хлібні крихти за цей час вберуть рідину.
- Смажити на сковорідці як звичайні котлети. Котлети легко ліпляться і відмінно тримають форму.
- Подавати зі свіжим салатом і йогуртовим соусом із зеленню і часником.
Теплий прованський салат з сочевицею

Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 300 г сочевиці
- 1 велика морква
- По 1 середній цибулині і стеблині селери
- 3 зубчики часнику
- 3 гілочки петрушки
- 2 гілочки чебрецю
- 4 бутона гвоздики
- 2 лаврові листки
Для соусу:
- 1 ч.л. гірчиці
- 1 ст.л. винного оцту
- 4 ст.л. оливкового масла
- 1 ч.л. солі
- Мелений чорний перець
- По 2 гілочки базиліка, петрушки і тархуна
Спосіб приготування:
- Цибулину очистити і, не розрізаючи, увіткнути в неї бутони гвоздики. Часник, не очищаючи, злегка розчавити тильною стороною ножа. Моркву помити, почистити, нарізати дрібними кубиками.
- Сочевицю перебрати, промити, покласти в каструлю. Додати часник, нашпиговану гвоздикою цибулю, селеру (розрізавши її на дві половини), лавровий лист, цілі гілочки петрушки і чебрецю.
- Залити літром холодної води, довести до кипіння і варити 15-40 хвилин в залежності від сорту сочевиці. За 10 хвилин до закінчення варіння всипати порізану моркву. З готової сочевиці злити воду, видалити трави, цибулю, селеру. Часник вийняти, але не викидати.
- Часник очистити від лушпиння, покласти в ємність для подрібнення, додати гірчицю, винний оцет, оливкову олію, сіль і чорний перець. Подрібнити.
- У зелені видалити жорсткі стебла, листочки дрібно порубати. Додати до соусу, перемішати. Полити соусом теплий салат, подавати до столу.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати суп з сочевиці, грибів і квасолі . Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом салату з сочевиці з грушею .