Принцип приготування холодного борщу такий самий, як і принцип приготування окрошки: всі інгредієнти змішуються і заливаються охолодженою рідиною – буряковим квасом або відваром.
В рецепт класичного холодного борщу входять: свіжі огірки, свіжа зелень (кріп, зелена цибуля, рідше – зелень петрушки) і відварені яйця. Заправляється суп сметаною.
Холодний борщ на квасі


Час приготування:
- більше 3-х годин
Калорійність:
- 36 ккал на 100 г
Складові:
- 500 г буряка з бадиллям
- 1.5 л бурякового квасу
- 3 свіжих огірка
- 4 дрібні цибулини
- 2 ст. л. кропу
- 1 ст. л. селери
- 1 стакан сметани
- 1 ч. л. солі
- 1/4 ч. л. червоного меленого перцю
- 5 зерен коріандру
- 1 яйце

Спосіб приготування:
- Буряк очистити і відварити, щоб води залишилося не менше двох склянок.
- Відвар злити в окремий посуд. Додати перед приготуванням сметану і розмішати.
- Буряк з бадиллям дрібно нарізати.
- Приготувати рідку частину супу. Для цього буряковий квас закип'ятити, остудити, змішати з буряковим відваром (вже зі сметаною), поставити в холодне місце.
- Потім зробити густу частину супу. До відвареного буряка додати дрібно порізані зелену цибулю і кріп, перетерті з сіллю, огірок соломкою, селеру, розтертий коріандр, чорний перець.
- З'єднати рідку і густу частину, розмішати. У тарілки покласти по четвертинці круто звареного яйця. Можна додати скибочку лимона.
Як зробити буряковий квас
Очищений буряк натерти на тертці, залити кип'яченою водою і поставити в тепле місце на 3-4 дні. Співвідношення буряка і води за вагою 1:2.
Дивіться відео, як зробити буряковий квас з імбиром:
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати буряк на пару.