Незвичайні гастрономічні поєднання часто підкорюють маси: такі страви, як свинина, приготовлена в кока-колі, курка з пластівцями і шоколад з додаванням чилі, поширені в усьому світі. Але тоді як деякі кулінарні мікси вже давно полюбилися публіці, фуд-експерт назвала оригінальні комбінації, які, ймовірно, ніколи не спадали вам на думку.
Британка Нікі Селга, автор книги "Тезаурус смаку: поєднання, рецепти та ідеї для творчого кухаря", в інтерв'ю DailyMail пояснила, що кава, анчоуси і квашена капуста добре поєднуються зі стейком, а маракуйя і карамель – смачні доповнення до страв з лосося. За словами експерта, до курки підходять банани, чорнослив і свинина, а також рожева вода і яйця.
Улюблений вегетаріанцями халлумі, який зазвичай подають в бургери або салатах, добре поєднується з апельсинами, смаженим кавуном і запеченою квасолею.
Нікі прокоментувала: "Є багато чудових поєднань, які ще належить відкрити, і вам не потрібен докторський ступінь в галузі молекулярної гастрономії, щоб почати експериментувати. Цікаві і оригінальні смакові комбінації можуть бути складені з найпростіших продуктів, таких як сир і мармелад або шоколад і баклажани ".
Які продукти добре поєднуються
- Мармелад: чеддер, тунець, кімчі, зелений чай, фруктовий кекс;
- Халлумі: чорний кмин, апельсин, кавун на грилі, тамаринд, запечена квасоля, радіккіо;
- Стейк: кава, груша, квашена капуста, васабі, анчоуси;
- Лосось: маракуйя, самфір, карамель, гречка, дикий рис, хрін, червоне вино;
- Курка: банан, ендивій/цикорій, мускат, троянда, яйце, свинина, чорнослив;
- Гарбуз: мускатний горіх, лайм, лобстер, яблуко, горгонзола, фенхель;
- Помідори: гранат, місо, бамія, шоколад;
- Груші: часник, біле вино, пекоріно, лічі, бузина, лавровий лист;
- Шпинат: полуниця, ваніль, кокос, кунжут, запашний перець;
- Шоколад: гірчиця, чорний пудинг, баклажан, фазан, кардамон, оливкова олія.
ТОП смакових комбінацій від Нікі Селга
- Бекон і банан
- Лосось і карамель
- Чеддер і мармелад
- Стейк і кава
- Кава і апельсин
- Кмин і сир з пліснявою
- Абрикос і сочевиця
- Гриби і чорниця
- Авокадо і цукор
- Чорна смородина і арахіс
- Грейпфрут і ялівець
- Картопля і лимон
- Курка і банан
- Ананас і прошуто
- Яблуко і хумус
- Шоколад і гірчиця
- Гарбуз і мускатний горіх
- Курка з виноградом
- Козячий сир і вишня
Нікі додала: "При смаженні різних продуктів, таких як стейк і кава, смаки сильно перетинаються, тому що в процесі приготування утворюються молекули одного типу".
Дивіться відео, які унікальні продукти можна зустріти в Україні:
Нагадаємо, раніше ми називали кращі продукти для корисного вечірнього перекусу, а також розповідали про пряні трави для зміцнення імунітету.