Соняшникова, оливкова, кукурудзяна, рапсова, олія з виноградних кісточок – прилавки магазинів вражають багатством вибору. Але які олії найкраще додавати в їжу? Про це розповіла відомий дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в Instagram.
Як вибрати найкориснішу олію
![На оливковом масле рекомендуется готовить, при его нагревании образуется меньше канцерогенов На оливковом масле рекомендуется готовить, при его нагревании образуется меньше канцерогенов](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5f7/470/f89/5f7470f89115d.jpg.webp)
Високі температури руйнують корисні жирні кислоти, тому краще готувати взагалі без олії – тушкувати з додаванням води або бульйону, запікати у фользі, використовувати пароварку. Але іноді ми все-таки готуємо на олії. Тому при приготуванні на вогні Світлана Фус рекомендує використовувати тільки рафіновані олії з високою температурою диміння. Наприклад, оливкову.
Як правильно зберігати олію
![Дієтолог Світлана Фус Дієтолог Світлана Фус](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5e0/0ca/015/5e00ca015c01c.jpg.webp)
Купувати і зберігати олію краще в пляшках з темного скла, бо корисні жири руйнуються під впливом світла. ⠀
![Як правильно зберігати оливкову олію](https://cdn.segodnya.ua/i/image_100x100/media/image/5e2/1b0/d61/5e21b0d619544.jpg.webp)
Особливо тендітні жирні кислоти в лляній олії і насінні льону – вони руйнуються навіть при контакті з киснем, тому їх краще зберігати подалі від високої температури, повітря і світла. ⠀
⠀
Чому смажених страв повинно бути менше в раціоні
![Смажена їжа містить канцерогени Смажена їжа містить канцерогени](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5f0/488/3a2/5f04883a28ca3.jpg.webp)
- Перша причина – жирність. Смажать традиційно на олії або тваринному жирі. Відповідно, смажена страва містить більше жиру, ніж варена. Процес смаження змінює якість їжі і в рази збільшує її калорійність, з'являється надлишок жиру в їжі. Що ми можемо робити? Найпростіше і найрадикальніше – використовувати інші способи приготування їжі. ⠀
- Пункт другий: обвуглювання. Смачна хрустка скоринка має дуже низьку поживну цінність. Чим сильніше засмажена і товстіша скоринка, тим менше білка засвоїть ваш організм з такої їжі. Неприємно і некорисно. ⠀
- Пункт третій, ключовий: канцерогени. Канцерогенні речовини, які можуть утворюватися з жиру при смаженні, дійсно дуже отруйні. Як вони з'являються? У кожного жиру/олії своя "точка диміння". Це температура, при якій олія в буквальному сенсі димить. Напевно, ви бачили це на власні очі. Саме після точки диміння в жирі лавиноподібно утворюються канцерогени.
Дивіться відео, як вибрати оливкову олію:
Нагадаємо, раніше ми розповідали, чим корисна оливкова олія, а також повідомляли, як правильно вибрати вершкове масло.