До зустрічі року металевого Бика залишилося не так вже й багато часу, а про святкове меню треба подумати заздалегідь. Для нас же важливо, щоб "хазяїн" Нового року-2021 був задоволений і максимально підтримував нас. І якщо крім олів'є і "Мімози" є бажання почаклувати на кухні, до вашої уваги варіанти новорічних холодних закусок, які сподобаються і вам, і гостям, і Бикові.
Мус з авокадо і червоної риби
Інгредієнти (на 1 порцію)
- 1 шт. – авокадо
- 50 г – слабосоленая червона риба
- 1 ст. л – олія
- 1 ч. л – сік лимона
- щіпка цукру, сіль, перець зелень за смаком
Спосіб приготування
- Авокадо очистити, нарізати, подрібнити в блендері. Скропити соком лимона, щоб воно не потемніло.
- У пюре додати дрібку цукру і солі, олія.
- Викладаємо на тарілку, зверху кладемо дрібно нарізану рибу, посипаємо зеленню.
Канапе з моцарелою
Час приготування
- 30 хв
Інгредієнти
- 400 гр листкове тісто
- 1 яйце, злегка збите
- 10 кульок моцарели
- 5-7 в'ялених помідорів – нарізаних невеликими кубиками
- 2 ст. л песто
- 20 листя базиліка
Спосіб приготування
- Розігрійте піч до 200 градусів.
- Розгорніть тісто і змастіть його яйцем, потім наріжте тісто навпіл і помістіть один шматок поверх іншого, щоб вийшло два шари тіста.
- Розріжте тісто приблизно на 20 маленьких квадратів.
- Викладіть квадрати на підготовлене деко, запікайте 10 хв.
- Розріжте кульку моцарели навпіл і покладіть по шматочку на кожну слойку. Знову поставити в духовку на 1-2 хв, щоб сир розтопився.
- Викладіть слойки на тарілку і покладіть зверху шматочок в'яленого помідора, прикрасьте песто, базиліком.
Вершкова паста з червоною ікрою
Цю ніжну вершкову пасту можна подавати з кексами, грінками або крекером.
Час приготування
- 10 хв
Інгредієнти
- 100-120 г лососевої ікри + ще трохи для прикраси
- 250 г сиру жирністю 9%
- 100 г сметани жирністю 20%
- 2-3 ст. л. вершків жирністю від 30%
- 1 невелика цибулина шалот
- 2 ст. л. лимонного соку
- листочки 3-4 гілочок кропу + для прикраси
- сіль, чорний перець
Спосіб приготування
- Сир протріть через сито. Збийте його міксером разом зі сметаною, вершками, лимонним соком і дрібно нарізаним кропом. Посоліть і поперчіть.
- Додайте ікру і перемішайте. Перекладіть пасту в невеликі вазочки, або красиві розетки для варення. Подавайте або з кексами, або з грінками, або з крекером. Кожну порцію прикрасьте кропом і червоною ікрою.
Авокадо, фаршироване креветочним салатом
Час приготування
- 30 хв
Інгредієнти
- 100 г варених креветок
- 2 авокадо
- 3-4 в'ялених помідорів
- зелений базилік
- 1 перець чилі
- сік половини лимона
- 3 ст. л. крихт свіжого білого хліба
- 1 ст. л. діжонськооїй гірчиці
- 2 ст. л. оливкової олії
- сіль за смаком, варене яйце для прикраси
- 2-3 ч. л. червоної ікри для прикраси
Спосіб приготування
- В'ялені помідори дрібно наріжте. Листя базиліка наріжте соломкою (4 листя залиште для прикраси).
- Чилі очистіть від насіння і тонко наріжте. Поріжте креветки. Хлібні крихти підсушіть на сухій сковороді до золотистого кольору.
- Авокадо розріжте навпіл, вийміть кісточку. Ложкою вийміть м'якоть (шкурки збережіть). Викладіть м'якоть у миску, розімніть і збризніть лимонним соком.
- Змішайте авокадо з усіма іншими інгредієнтами.
- Наповніть сумішшю половинки авокадо, викладіть на блюдо, прикрасьте ікрою і подрібненим яйцем. Охолодіть перед подачею.
Роли з лаваша з лососем
Час приготування:
- 15 хвилин
Інгредієнти:
- Лаваш – 2 листи
- Лосось слабосолений – 200 г
- Вершковий сир – 150 г
- Помідор – 2 шт. середніх
- Цибуля зелена – 1 маленький пучок
- Листя салату – 6-8 шт.
- Лимонний сік
- Мелений чорний перець
Спосіб приготування:
- Змастіть лаваш рівним шаром вершкового сиру і приправте перцем.
- Наріжте помідори тонкими кружечками. Дрібно наріжте зелений лук і посипте ним сир. Зверху розкладіть скибочки лосося, збризніть лимонним соком.
- Потім розкладіть листя салату і помідори. Лаваш щільно скрутіть в рулет, затягніть в плівку, приберіть в холодильник до подачі, мінімум на 1 годину.
- Перед подачею наріжте рулет поперек на шматочки завтовшки 3-4 см, викладіть на блюдо і подавайте.
Паштет з курячої печінки з гарбузом
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 500 г курячої печінки
- 1 велика цибулина
- 150 г гарбуза
- 2 ст. л. рубаних фісташок (або інших горіхів)
- 2 ст. л. білого вина
- 10 горошин рожевого перцю
- 6 сушених ягід ялівцю
- 6 горошин чорного перцю
- Вершкове масло для смаження і для заливки
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Цибулину нарізати півкільцями і обсмажити в невеликій кількості олії.
- Печінку очистити від плівок і жиру. Потім промити, обсушити і швидко обсмажити.
- Подрібнити смажені цибулю і печінку за допомогою блендера.
- Гарбуз дрібно нарізати, злегка обсмажити на 1 ст. л. вершкового масла, додати вино. Як тільки більша частина рідини випарується – зняти з вогню, остудити.
- Перець і ялівець подрібнити в ступці, додати до печінки з цибулею.
- На цьому етапі можна додати в паштет розм'якшене вершкове масло і добре перемішати.
- Паштет посолити до смаку, додати гарбуз і фісташки, перемішати.
- Перекласти паштет в миску. Залити тонким шаром розтопленого вершкового масла або накрити плівкою і прибрати в холодильник.
Соус діп з лосося з зеленню
Час приготування:
- 20 хвилин
Інгредієнти:
- Копчене філе лосося – 100 г
- Натуральний йогурт – 1 баночка
- Тертий сир – 3 ст.л.
- Часник – 2 зубчики
- Зелень кропу – 2 ст.л.
- Шніт-цибуля – 2 ст.л.
- Сіль, мелений перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Рибу і зелень дрібно нарізати.
- Часник пропустити через прес, сир натерти на тертці.
- Перемішати всі інгредієнти в мисці. Дати готовому соусу настоятися протягом 5-10 хвилин.
- Подавати разом з хлібом, крекерами або овочами.
- Залишки діпа зберігати в холодильнику.
Сирні кульки з горіхами, журавлиною і петрушкою
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Сушена журавлина – 0,5 склянки
- Херес, коньяк або бренді – 2 ст.л.
- Вершковий сир – 225 г
- Тертий гострий чеддер – 1 стакан
- Вустерський соус – 1 ч.л.
- Нарізані волоські горіхи – 0,5 склянки
- Подрібнена петрушка – 1 стакан
Спосіб приготування:
- Журавлину промити і замочити на 10 хвилин в алкоголі.
- У кухонному комбайні змішати чеддер, вершковий сир і вустерский соус.
- Додати журавлину разом з алкоголем, перемішати.
- Сформувати з маси кульки і обваляти їх в подрібнених горіхах і зелені. Поставити в холодильник мінімум на 4 години.
- Подавати сирні кульки разом з вином.
Порада: щоб закуска була смачнішою, горіхи можна попередньо обсмажити на сухій сковороді.
А тут читайте рецепт ніжних домашніх еклерів. Можливо, вони теж прикрасять ваш новорічний стіл.