I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Оселедець під шубою: історія і секрети приготування новорічного салату

Рецепт святкової страви неймовірно простий, але все ж передбачає певні секрети

"Оселедець під шубою". Попри її "святу" простоту як з інгредієнтами, так і зі способом приготування, легенди з приводу походження салату не втихають. Один з варіантів походження "шуби" такий: у 1919 році дехто Анастас Богомілов, шинкар з Москви, придумав пролетарську закуску, яка добре йшла під горілку. За рахунок оселедця в складі, звісно. Але ніякого Анастаса з його трактирами не існувало, це лише інтернетна байка.

"Оселедець під шубою" був придуманий радянськими господинями в середині 60-их минулого століття. Нічого подібного – покладених шарами картоплі, оселедця, буряка і майонезу – досі не існувало. Подібний склад інгредієнтів (крім майонезу та яєць) був відомий у скандинавських країнах більше ніж 300 років тому. Там досі готують Sillsallad (оселедцевий салат). Він не вкладається шарами, а перемішується. Заправляється гірчицею і олією.

Реклама

Отже, до "Оселедця під шубою" можна ставитися по-різному. Комусь – це страшно шкідливо, а для когось – це неймовірно смачно. І навіть тим, кому подібна їжа чужа, раз на рік "шубу" спробувати можна. Зовсім небагато.

Оселедець під шубою: класичний рецепт

Оселедець під шубою викладається шарами
Оселедець під шубою викладається шарами

Реклама

Оселедець під шубою – багатошаровий салат. Його головні інгредієнти – це слабосолоний оселедець, варений буряк, варена морква, варена картопля і майонез. Часто в салат додають також ріпчасту цибулю і варені яйця.

Невеликі шматочки оселедця укладаються на плоске блюдо і змащуються майонезом. Далі йдуть шари натертих на тертці овочів: картоплі, моркви і буряка. Кожен шар рясно промащують майонезом. Зверху салат прикрашається майонезом, зеленню, іноді – подрібненими яйцями.

Готується салат досить легко, продукти для нього потрібні найпростіші, а внаслідок виходить ошатна і смачна страва. Чи варто дивуватися, що оселедець під шубою і до цього дня популярний? Існує навіть вегетаріанська версія цього салату – море під шубою, в якій рибу замінила морська капуста, а майонез використовується пісний.

Реклама

Читайте також:

Оселедець під шубою: варіації салату

Іноді в салат додають яблука
Іноді в салат додають яблука

Оселедець під шубою дає не дуже великий простір для творчості. "Родзинка" салату в поєднанні солоного оселедця, солодкуватих овочів і гострого майонезу. Цей простий рецепт не потребує доповнень, які можуть істотно спотворити його смак.

Для тих, хто любить гострі і пікантні смаки, є рецепти оселедця під шубою з ріпчастою цибулею. Цибулю (найкраще підійде салатна або ошпарена гостра) слід нарізати якомога дрібніше і покласти безпосередньо на оселедець.

Дуже ніжний смак має версія салату з додаванням яблук. Зелені кислі яблука натираються на тертці і розташовуються поверх шару риби. Іноді яблука змішуються з цибулею.

Ще один поширений компонент салату – відварені яйця. Їх використовують для прикрашання або додають в салат (між буряком і овочами). На думку багатьох господинь, додавання яєць робить салат ще ніжнішим.

Читайте також:

Оселедець під шубою: секрети ідеального смаку

Інгредієнти для салату повинні бути охолодженими
Інгредієнти для салату повинні бути охолодженими

Що потрібно для того, щоб оселедець під шубою вийшов особливо смачним, ніжним, який тане в роті – одним словом, таким, щоб не соромно було виставити цю страву на святковий стіл?

Секрет перший : не шкодувати майонезу.

Секрет другий : овочі необхідно заздалегідь відварити і остудити. Використовуючи теплі овочі, можна зіпсувати салат.

Секрет третій : акуратна нарізка. Всі овочі необхідно подрібнити. Для моркви і буряка можна використовувати дрібну або крупну тертку, для картоплі – тільки велику. Цибулю необхідно різати якомога дрібніше за допомогою дрібної терки або блендера. Оселедець також має бути нарізаний невеликими шматочками і повністю звільнений від кісток.

Секрет четвертий : збирання салату. Класична послідовність шарів така: оселедець, цибуля або яблуко, картопля, морква, буряк. Всі верстви промазуються майонезом. При бажанні можна порушити черговість шарів, наприклад, покласти вниз натерту картоплю, а потім вже оселедець, цибулю, моркву і буряк.

Останніми роками модним стало незвично оформляти традиційну закуску. Наприклад, салат можна готувати порційно в маленьких формочках або прозорих салатницях.

І, нарешті, п'ятий секрет : перед подачею страва має настоятися протягом як мінімум 3 годин. Коли салат просочиться, він стане ніжним і смачним.

Тут знайдете рецепти оригінальних холодних закусок на Новий рік і 3 рецепти салатів без майонезу від Євгена Клопотенка.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти