Навіть якщо цього року хтось зважиться відійти від традицій і поставити на святковий стіл щось оригінальне, є речі, які ніщо і ніколи не замінять. Йдеться про Олів'є. Тим паче сьогодні варіантів цього салату десятки. Є навіть і вегетаріанські. Нижче представлені 8 рецептів, які допоможуть визначитися і вибрати найоптимальніший для себе Олів'є.
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
- 4-5 шт. – відварена картопля
- 1 шт. – невеликий свинячий язик
- 150 г – куряче філе
- 20 шт. – зварені круто перепелині яйця
- по 1 бляшанці – консерви "М'ясо краба", консервований горошок
- по 1 шт. – свіжий огірок, варена морква
- 3 шт. – мариновані огірки
- майонез, зелень
Спосіб приготування: М'ясо, яйця і овочі дрібно нарізати, з'єднати з горошком, перемішати, посолити і заправити майонезом.

Олів'є "Веселка"
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
- 250 г – м'ясо птиці
- 100 г – цвітна капуста
- 100 г – кукурудза консервована
- 3 шт. – картопля
- 4 шт. – яйця
- 1 шт. – цибулина
- майонез, мелений чорний перець, сіль
Спосіб приготування:
- Відварити м'ясо в злегка підсоленій воді, остудити і нарізати невеликими скибочками.
- Цвітну капусту нарізати дрібною соломкою, а очищену і зварену картоплю – кубиками.
- Зварити круто яйця. Остудивши і очистивши їх, дрібно нарубати.
- Перемішати нарізані продукти, додати в олів'є очищений і подрібнену цибулю, кукурудзу і перець з сіллю за смаком.
- Готовий салат заправити легким майонезом.
Олів'є з гірчицею
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
- 1 шт. – велика картоплина
- 4 шт. – яйця
- 1 шт. – цибуля
- 200 г – зеленого консервованого горошку
- 250 г – майонезу
- 1 ст. л. – столової гірчиці,
- 250 г – шинки
- сіль, чорний мелений перець
Спосіб приготування:
- Картоплю відварити, охолодити і нарізати кубиками. Цибулю дрібно порізати.
- Гірчицю розтерти з майонезом в окремій мисці, поставити в холодильник на 15-20 хвилин.
- Шинку нарізати кубиками. Яйця зварити круто, охолодити до кімнатної температури, очистити і нарізати кубиками.
- У великій мисці з'єднати овочі, зелений горошок, шинку і яйця, посолити, поперчити, додати майонезно-гірчичну заправку і перемішати.

Вегетаріанський салат олів'є
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
- 4-5 шт. – відварена картопля
- 3-4 шт. – варена морква
- по 1 бляшанці – консервований зелений горошок, солодка кукурудза
- 2-3 шт. – мариновані огірки
- 100 г – тофу
- 200 г – майонез (сметана)
- чорний перець, сіль, зелень за бажанням
Спосіб приготування: Картоплю, моркву, огірки і сир нарізати кубиками, заправити однією склянкою сметани або майонезу (можна соєвого). Можна заправити сумішшю сметани з майонезом.
Рибний салат олів'є
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
- 4 шт. – відварена картопля
- 5 шт. – зварені круто яйця
- 200-300 г – солона червона риба
- 200 г – заморожений зелений горошок
- 3-4 шт. – солоні огірки
- майонез, зелень за бажанням
Спосіб приготування: Горошок відварити і остудити. Картоплю, огірки, яйця і рибу нарізати дрібними кубиками, викласти в миску, додати горошок, заправити майонезом. Прикрасити можна червоною ікрою.
Грибний салат олів'є
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
3-4 шт. – відварена картопля
200 г – консервовані печериці
3 шт. – зварені круто яйця
1 шт. – цибуля ріпчаста
1 бляшанка – консервований зелений горошок
майонез, зелень за бажанням
Спосіб приготування: Картоплю і яйця нарізати кубиками, цибулю подрібнити. Печериці відкинути на друшляк, нарізати (якщо вони ще не нарізані). Всі інгредієнти змішати і заправити майонезом.
Хрусткий салат олів'є
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
3-4 шт. – відварена картопля
2 шт. – варена морква
3 шт. – зварені круто яйця
1 шт. – цибуля ріпчаста
200 г – консервований зелений горошок
1 шт. – свіжий огірок
пакетик житніх сухариків з беконом
сметана, зелень
Спосіб приготування: Картоплю, моркву, яйця, цибулю і огірок подрібнити, змішати з горошком, заправити склянкою нежирної сметани. Незадовго до подачі на стіл додати трохи зелені і сухарики.
Гострий салат олів'є
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
- 3-4 шт. – відварена картопля
- 150 г – варена ковбаса -
- 2 шт. – солоні огірки
- 1 шт. – варена морква
- 4 шт. – зварені круто яйця
- 200 г – консервований зелений горошок
- 6 зубочків – часник
- майонез, зелень за бажанням
Спосіб приготування: Ковбасу і овочі нарізати кубиками, змішати з горошком. Часник пропустити через прес, змішати з майонезом в окремій ємності, заправити салат, залишити на годину в холодильнику.
Тут зібрані 3 рецепти салатів без майонезу від Євгена Клопотенка.