Куди поїхати у відпустку

Як правильно худнути

Якщо обгоріли на сонці

Модні джинси

Тести

Найдорожче

6 рецептів глінтвейну – від класичного до кавового

Гріємося в морозну зиму гарячим глінтвейном

Що нам треба, щоб зігрітися взимку? По-перше, приготувати смачний і ситний сніданок – це вранці. Ну а ввечері потішити себе смачним глінтвейном, про секрети приготування якого дізнаємося нижче.

Ніщо так не зігріє після зимової прогулянки, як келих правильно приготовленого глінтвейну. До того ж "палаюче вино" – прекрасний засіб від застуди. Класичний глінтвейн складається з червоного вина, цукру або меду, спецій і фруктів. Інгредієнти закидаються в каструльку, заливаються вином і все підігрівається до 70 ºС. Глінтвейн – справа тонка.

Тому спершу треба запам'ятати золоті правила:

  • Глінтвейн в жодному разі не має закипіти! Якщо вино закипіло, ваш глінтвейн зіпсований, і нічим його вже не врятуєш. Як тільки зникне пінка – відразу вимикайте вогонь. Якщо вино нагріти до більш високої темпеpатуpи, то почнеться інтенсивне випаровування спирту і у вині з'являться шкідливі для здоров'я домішки.
  • Для глінтвейну використовується зазвичай молоде червоне легке сухе вино з вмістом спирту від 8,5 до 12,5%. Готувати глінтвейн з витриманих вин не слід, це бездарне використання дорогих хороших вин і ознака поганого смаку.
  • Спеції, які ви використовуєте, не повинні бути меленими. Мелені спеції pозчиняються у вині, тому глінтвейн стає каламутним.
  • Глінтвейн треба пити гарячим. Найкраще з високих келихів – так він повільніше остигає.

Глінтвейн варять з сухого вина
Глінтвейн варять з сухого вина / Фото: freepik.com

Існує безліч рецептів глінтвейну. Нижче представлені лише деякі з них. Але ви завжди можете шляхом експериментів, використовуючи ті чи інші фрукти і спеції в різних пропорціях, винайти свій власний фірмовий глінтвейн і балувати ним своїх близьких. Ласуни додають в глінтвейн родзинки, зацукровані імбир і мед, оригінали – бадьян і ялівець, а прихильники здорового способу життя кидають у келих з готовим глінтвейном шматочки яблука або скибочки лимона.

Читайте також:

Глінтвейн класичний

  • 1 пляшка сухого червоного вина, 6-7 шт. гвоздики, мускатний горіх за смаком, 1/3 склянки води, 1 ст. л. меду.

Гвоздику і мелений мускатний горіх засипаємо в турку, заливаємо 1/3 склянки води, доводимо до кипіння і варимо хвилину. Настоюємо відвар 10 хвилин. Вино виливаємо в каструлю і підігріваємо на повільному вогні. Коли воно стає теплим, виливаємо в нього вміст турки, додаємо столову ложку меду і нагріваємо до температури 70 ºС.

Десертний глінтвейн

  • 0,5 л сухого червоного вина, 75 г цукру, 1 паличка кориці, 150 мл бренді, коньяку або рому, 1 лимон, 12 шт. гвоздики.

Лимон ретельно миємо, насухо витираємо, встромляємо в нього гвоздику і кладемо в ємність з вином, цукром і поламаною паличкою кориці. Нагріваємо вино 6-7 хвилин. Потім додаємо у відвар бренді, знімаємо з вогню і 5 хвилин настоюємо, після чого нагріваємо ще 3-5 хвилин, але не доводимо до кипіння.

В глінтвейн додають яблука і апельсини
В глінтвейн додають яблука і апельсини / Фото: Depositphotos

Глінтвейн "Ямайський"

В тренді
  • 1 пляшка сухого червоного вина, 1 стакан води, 1 паличка кориці, 6 шт. гвоздики, 6 горошин ямайського перцю, 1 келих портвейну, 1 ст. л. цукру, цедра 0,5 лимона, лимонні дольки.

Наливаємо воду в каструлю, додаємо в неї прянощі і даємо постояти хвилин 20. У велику каструлю наливаємо червоне вино, а потім вливаємо в неї ароматизовану прянощами воду, попередньо видаливши з неї прянощі. Додаємо портвейн, цукор і розігріваємо суміш майже до температури кипіння. Подаємо в гарячому вигляді з тонкими смужками лимонної кірки і лимонними часточками.

Чайний глінтвейн

  • 0,75 л червоного сухого вина, суміш прянощів для глінтвейну (продається в магазинах у відділі спецій), 1 ч. л. чорного чаю, 0,5 склянки цукру, 1 яблуко, 1 лимон.

Заливаємо окропом ложку чаю, накриваємо і даємо настоятися 5 хвилин. Коли чай завариться, проціджуємо його через дрібне сито. Яблуко розрізаємо навпіл, серцевину видаляємо. Тонким гострим ножем на шкірці лимона робимо вузькі поздовжні борозенки. Розрізаємо яблуко на часточки, а лимон – на тонкі кружальця. У каструлю з товстим дном вливаємо червоне вино. Додаємо чай, цукор, яблуко, лимон і суміш прянощів для глінтвейну. Ставимо на вогонь, сильно нагріваємо, але в жодному разі не кип'ятимо. Одразу ж розливаємо по кружках або високих склянках.

Глінтвейн не повинен кипіти
Глінтвейн не повинен кипіти / Фото: Depositphotos

Кавовий глінтвейн

  • 250 мл готової кави, 1 пляшка червоного вина, 1 чарка коньяку або бренді, 150 г цукру, гвоздика, цедра апельсина або лимона.

Змішуємо всі інгредієнти, ставимо на вогонь і підігріваємо до 70 ºС. Розливаємо по келихах.

Читайте також:

Ірландський глінтвейн

  • Каркаде, 2 пляшки червоного сухого вина по 0,7 л, 50 г коньяку, 1/2 склянки цукру, 1 грейпфрут, 1 апельсин, 1/2 великого яблука, ванілін, гвоздика.

У термостійку ємність об'ємом не менше 2 л наливаємо вино, насипаємо цукор, додаємо трохи ваніліну і гвоздики, подрібнену цедру апельсина і грейпфрута, нарізане дрібними шматочками яблуко. Додамо також велику дрібку сушених чашок каркаде.

Ставимо суміш на маленький вогонь, і дуже повільно підігріваємо до 80 ºС. Вливаємо коньяк і перемішуємо.

Тут зібрано 5 смачних десертів радянських часів.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Частіше проявляти емоції
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як швидко охолодити каву
Хакнути
Сольник зірки
MONATIK
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Впізнаєш зірку за її модним образом?
Спробувати
Куди піти
Атмосферні тераси Києва для літніх вечорів
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти