Головна Сьогодні

Ачма, або грузинська лазанья: як приготувати найсирніший пиріг

Це багатошаровий пиріг із сулугуні з Аджарії, готується на бездріжджовому тісті

Фото: instagram.com/sandra.seasalt/
Фото: instagram.com/sandra.seasalt/

Якщо ви любите все, що пов'язано із сиром і завжди не проти приготувати щось цікаве з ним, то ачма просто зобов'язана потрапити до списку таких страв. Чому? У цьому пирогу з Аджарії справді чимало сиру. Правда, готувати його – справа непроста. Усе через його багатошаровість і особливе тісто. Навіть на своїй батьківщині ачму готують у чотири, а то й більше рук. Розберемося в особливостях ачми і запишемо рецепт.

У нашому календарі травневих свят шукайте оригінальні й корисні варіанти для подарунків.

Ніжний всередині з хрусткою скоринкою зверху

Власне, саме ця сама скоринка і утримує просто величезну кількість сулугуні всередині. Цей сир прекрасно піддається "тепловому тиску", тобто плавиться швидко, не втрачаючи текстури і смаку. Ну а шари тіста, що чергуються із сулугуні, залишаються ніжними. Адже перед запіканням вони відварюються і швидко охолоджуються майже в крижаній воді.

Сир тільки солоний, тісто – бездріжджове листкове

Тільки так ви досягнете потрібного результату. Класична ачма готується із сулугуні. Якщо раптом його немає, і ви вирішили замінити його фетою або моцарелою, то, будь ласка, – експерименти допускаються. Але тоді цей сир доведеться досолити. Такі правила.

І ще кілька правил для смачного ачми

  • Сулугуні для пирога не треться, а ріжеться на кубики. Так ачма буде пишніше, а сир не розтечеться
  • Готується ачма з листкового дріжджового тіста
  • За консистенцією тісто має бути, як м'який пластилін

Ачма: покроковий рецепт

Фото: instagram.com/anastasiya_babenko/

Інгредієнти

  • Борошно пшеничне, сулугуні – по 1 кг
  • Вода – 300 г
  • Яйця – 4 шт.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Вершкове масло – 300 г

Спосіб приготування

  1. Збити вінчиком яйця із сіллю, влити воду. Поступово додати борошно. Ретельно вимісити, щоб тісто не прилипало до рук. Залишити тісто на пів години за кімнатної температури
  2. Нарізати сулугуні на великі кубики приблизно два на два сантиметри і розтопити на сковороді вершкове масло.
  3. Розділити тісто на 8-9 частин, спочатку зліпити з них кульки, а потім тонко розкачати. Відварити по черзі всі шари, крім двох, у киплячій підсоленій воді впродовж 4 хвилин.
  4. Щоб отримати тісто хвилястої структури, властивої для ачми, під час варіння його треба помішувати ложкою.
  5. Остудити в холодній воді.
  6. Змастити форму вершковим маслом, викласти на нього шар сирого тіста, ще раз змастити маслом, накрити шаром вареного тіста, знову змастити маслом і накрити вареним тістом. Повторити ще раз.
  7. Викласти на нього сулугуні й повторити так двічі-тричі: шар вареного тіста, вершкове масло, сулугуні.
  8. Зверху закрити сирим тістом і змастити вершковим маслом.
  9. Розрізати на рівні частини, випікати в духовці 30-35 хвилин за температури 180 градусів.

Тут зібрані 5 рецептів лаваша із сиром, який можна приготувати на багатті.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти