Головна Сьогодні

Як їдять 10 видів сирів у 5 різних країнах

Виключно як десерт або аперитив, а дорогий сир – тільки на свята. Невигадані історії про європейську сироманію

Їсти сир – суцільне задоволення. Вранці з кавою, в обід в бутербродах, увечері – в компанії друзів і вина. Адже ми всі орієнтуємося, який сир краще додати до салату, який, щоби притрусити запечене м'ясо, а який під біле-червоне? А ще ми часто хизуємося знаннями, мовляв, у Франції його їдять цілодобово, опускаючи його в мед, закушуючи горіхами. І самі так робимо. Ресторани нам так пропонують теж. Але ні. Так їдять сир у нас. Не у Франції.

Це тільки кілька величезних помилок, які засіли у наших головах. Коли (в який час доби) насправді споживають сир в інших країнах і з чим його їдять – нижче.

Матеріал зібрано не шляхом уважного читання гастрономічних путівників для туристів. Ми запитали у людей, які живуть там, вони не вигадуватимуть.

Іспанія. Як аперитив і з мармеладом

Зазвичай айвовим, в Іспанії його називають мембріло, з наголосом на "і". Залізне правило: сир для іспанців – це аперитив. Аперитив – це тверді види сиру, хліб і червоне вино. Звісно, й в овочеві салати його додають, і м'який сир з медом їдять, але аперитив – це свого роду ритуал. Це головне споживання сиру. Без нього не відбувається жодне застілля.

Італія. Любов до сиру прищеплюють з молоком матері

І це в прямому сенсі. Справа в тому, що італійці дуже ревно ставляться до того сиру, який роблять в їхньому рідному регіоні. Тобто в північному Венето їстимуть свій сир, а не якийсь там з центральної Тоскани. Їдять його вранці, вдень і ввечері. На сніданок – тільки після еспресо та випічки.

Якщо на обід є суп, пармезан (наш інформатор з міста Сан-Вінченцо) подають дуже просто. Розколюють його на шматочки – та їдять вприкуску. По суті, там щодня сирне свято. І так, пармезан – сир універсальний, його роблять в кожному регіоні Італії. Він же й найпопулярніший. Їдять пармезан і як десерт, впевнені, що цей сир прекрасний з грушею.

А коли планується торжество, то італійці розщедрюються на дорогу горгондзолу.

Німеччина. Ну, звісно, до пива

Бо пиво в цій країні люблять. Нам важко уявити, як можна їсти сир з пивом вприкуску. Хоча ми ж не німці?

У Німеччині багато видів сирів. Але є один, який німці називають своєю гордістю. Це вайслакер, що можна перекласти, як білий лакований. Він твердий з доволі різким запахом. Подають його з цибулею, гірчицею, житнім хлібом – за бажанням. Як їдять: шматочок умочують у пиво, потім у соус (гірчиця) – і до рота. Але це ввечері, після роботи. На сніданок у Німеччині сир не в пошані, їдять хліб і шинку.

Франція. Як десерт

Фото: Instagram / joshuasipkineats

І виключно як десерт. І не вранці. Це справді так. Адже у Франції сир смакують, їм насолоджуються, його чекають. Люблять, як у нас називають – на солодке, – і специфічні для багатьох брі з камамбером. Жодного меду, горіхів і конфітюрів – тільки сир, хліб і вино. Це золоте правило.

Решта варіацій подачі сиру спантеличують французів. Запам'ятаймо ж – тільки сир, хліб і вино.

Англія. Сиру якнайбільше та завжди

У обожнюваних британцями сендвічах з чедером, гаудою та едамом. У салатах – найчастіше використовуються сині сири, або рокфор, або блю Стилтон. А ще – сир у соусах. Той же блю Стилтон у сирному соусі до стейку.

Найвишуканіше та найчастіше, напевно, – це сири на десерт. Десертна тарілка або дошка. Зазвичай буває 2-3 сорти сиру великими шматками, до них обов'язково йдуть крекери, виноград, іноді сухофрукти й неодмінно чатні. Це індійський соус. Найпопулярніше – чатні з інжиру, але іноді буває експериментальніше: цибульне чатні, помідорне й навіть бурякове.

А якщо ви опинитеся в Британії, та ще в свій день народження, та ще й в місцевому ресторані – замість торта вас можуть привітати десертом з корнуольських сирів (один в кропив'яному листі, інший – омитий у пиві). До них часто подають портвейн, херес або інші десертні вина.

Словом, непогані варіанти, як урізноманітнити дозвілля під назвою "Сир і я". Ну а коли захочеться блискнути в колі друзів знаннями в області сиропоїдання – можна роздобути айвовий мармелад мембріло, щоб як в Іспанії, або приготувати буряковий чатні до сиру, як в Англії.

Тут читайте рецепт пирога з грушею і голубим сиром і ще – осінньої пасти з грибами і сиром.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти