Успенський піст-2020 триватиме з 14 по 27 серпня. Протягом цього періоду православним християнам не можна їсти м'ясо, птицю, яйця, рибу і молочні продукти. Дозволені овочі, фрукти, ягоди, крупи, бобові, морепродукти, гриби. У день Преображення Господнього, який відзначається 19 серпня, можна вживати рибу і вино.
Пісні рецепти не повинні бути нудним і одноманітним. Сервіровка в Успенський піст не виключає і помірне прикрашання страв, адже навіть богослужіння в цей час може бути прикрашене. До того ж в піст трапляються свята, наприклад, дні народження. Церква тільки вітає творчий і натхненний підхід до кулінарії в ці дні.
Суп-пюре з цвітної капусти з креветками
Час приготування:
- 20 хвилин
Складові:
- 1,5 л води
- 0,5 кг цвітної капусти
- 1 корінь петрушки
- 1 морква
- 1 цибулина
- 3 ст.л рослинної олії
- 300 г креветок
Спосіб приготування:
- На дно каструлі налийте невелику кількість рослинної олії і підсмажте на ній дрібно порізані цибулю і моркву.
- Додайте нарізаний кружальцями корінь петрушки. Залийте овочі водою і варіть 15 хвилин.
- Покладіть в овочевий бульйон розділену на суцвіття капусту.
- Відварені овочі подрібніть в блендері.
- Отриману масу розведіть бульйоном до консистенції пюре.
- Відварені і очищені креветки покладіть в тарілку з супом разом з подрібненою зеленню. Можна додати часникові грінки.
Пісні ліниві вареники з грибами
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 2/3 чашки дуже дрібно нарізаних грибів
- 1/3 чашки нарізаних пластинками грибів – для подачі
- 1 середня цибулина, розрізана навпіл і дрібно посічена
- Дрібка солі
- 2-3 ст.л. олії – для смаження
Дивіться відео про правила Успенського посту:
Для тесту:
- 2 повні чашки борошна
- 3 ст.л. олії
- Дрібка солі
- 2/3 чашки окропу
Спосіб приготування:
- Гриби обсмажити з цибулею і сіллю на рослинній олії до золотистого кольору, в різних сковородах або по черзі.
- Борошно змішати з сіллю, додати олію і гриби з цибулею. Добре перемішати.
- Заварити окропом, швидко перемішати ложкою.
- Закип'ятити в каструлі воду з лавровим листом, трохи посолити.
- Тісто скачати в ковбаски діаметром близько 2-3 см, порізати брусочками.
- Партіями приготувати вареники. Опускати по одному шматочку тіста в киплячу воду, після спливання варити на середньому вогні протягом хвилини.
- Дістати ліниві вареники шумівкою і перекласти в миску. Подавати разом зі смаженими грибами з цибулею.
Корисна порада
Страву можна прикрасити зеленню і посипати веганським пармезаном, а також доповнити соєвою сметаною.
Пісний салат з авокадо, помідорів і кукурудзи
Час приготування:
- 10 хвилин
Складові:
- 1 авокадо
- 1-2 помідори
- 1/2 банки консервованої кукурудзи
- 2 ст.л. подрібненої зеленої цибулі
Для заправки:
- 2 ст.л. оливкової олії
- 1 ст.л. соку лайма чи лимона
- 1/3 ч.л. копченої солі
- 1/3 ч.л. сушеного часнику
- 1/3 ч.л. суміші мелених перців
Спосіб приготування:
- Авокадо помийте, видаліть шкірку і кісточку. Наріжте м'якоть кубиками.
- Помідор помийте і наріжте невеликими шматочками.
- Дістаньте кукурудзу з банки, зелену цибуля дрібно порубайте.
- З'єднайте авокадо, помідор, зелень і кукурудзу в мисці.
- Змішайте всі інгредієнти для заправки і полийте салат.
Корисна порада
Замість кукурудзи можна додати солодкий перець, а замість зеленої цибулі – петрушку або кріп.
Пісна грибна солянка в духовці
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 2 склянки солоних грибів
- 500 г свіжої або квашеної капусти
- 2 цибулини
- 4 ст.л. олії
- 1 ст.л. пшеничного борошна
Спосіб приготування:
- Гриби нарізати соломкою і обсмажити з цибулею на сковороді. Підсипати борошна і ще трохи обсмажити, помішуючи лопаткою.
- Капусту припустити до м'якості, віджати.
- Солянку викласти на сковорідку без ручки: шар капусти, шар грибів і зверху знову капуста. Підлити на сковорідку трохи розсолу або води.
- Запікати в духовці при 180 °С близько півгодини.
- Готова страва повинно вийти соковитою, але без надлишків бульйону в нижньому шарі.
- Подавайте солянку з капусти разом з житнім хлібом.
Баклажанна ікра з горіхами
Час приготування:
- 20 хвилин
Складові:
- 150 г баклажана
- 100 г моркви
- 80 г цибулі
- 100 г помідорів
- 50 г олії
- 30 г волоських горіхів
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Всі овочі помити, почистити, нарізати невеликими кубиками.
- Після чого обсмажити все відразу на рослинній олії до готовності.
- Викласти отриману баклажанну ікру на тарілку, посолити і поперчити, а також посипати зверху подрібненим волоським горіхом.
- Подавати разом з хлібом. Закуску можна прикрасити зеленню петрушки або базиліка.
Пісний медовик
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 склянка цукру
- 1 стакан води
- 2 ст.л. меду
- 1 ч.л. соди
- 0, 5 ч.л. лимонного соку
- 2 ст.л. какао чи розчинної кави
- Кориця – на кінчику ложки
- Кардамон – на кінчику ложки
- 0, 5 склянки родзинок
- 0,5 склянки горіхів
- 0, 5 ст. рослинної олії
- 2 ст.л. олії для змащування форми
Спосіб приготування:
- У миску висипте цукор, налийте воду і рослинну олію, покладіть мед і тримайте на вогні до повного розчинення цукру і меду.
- У суміш, що остигла до 30-40 ºС, всипте соду, погашену лимонним соком, какао (каву) і прянощі. Ретельно перемішайте тісто, щоб не залишилося грудок.
- Додайте горіхи, родзинки і борошно. За консистенцією тісто має нагадувати густу сметану. Випікайте в формі, змащеній олією і посипаній борошном, при 180 ºС.
- Корж можна розрізати уздовж і прошарувати джемом, а зверху покрити глазур'ю. Глазур готується так: змішайте 150 г цукрової пудри з 2 ст. ложками порошку какао, 3 ст.л. гарячої води і 2 ст.л. м'якого рослинного маргарину.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами пісних котлет, а також рецептом пісного супу-солянки з квашеною капустою.