У кулінарії червону смородину використовують для приготування варення, джемів, компотів, в основному її заготовляють на зиму. Крім того, ягоди червоної смородини відмінно підходять для приготування різної випічки і соусів.
З червоної смородини виходить надзвичайно смачне желе. Ця ягода багата на пектин, тому воно добре застигає.
Пиріг з червоною смородиною в мультиварці
Час приготування:
- 1 година 15 хвилин
Складові:
- 4 яйця
- 1/2 чашки* цукру
- 1/3 чашки розтопленого вершкового масла
- 1,5 чашки борошна
- 1 ч. л. розпушувача
- 1 чашка червоної смородини
- 1/2 чашки білих шоколадних крапель
- Тертий білий шоколад – для прикраси
- Червона смородина – для прикраси
Спосіб приготування:
- Чашу мультиварки змастити олією.
- Борошно просіяти разом з розпушувачем і сіллю.
- Яйця з цукром збити міксером, маса повинна збільшитися в обсязі в три рази і стати світлою.
- Ввести негаряче розтоплене масло, перемішати, знизивши швидкість міксера до мінімальної.
- Додати борошно з розпушувачем і сіллю, акуратно перемішуючи лопаткою, шоколадні краплі і смородину.
- Викласти тісто в каструлю мультиварки, готувати в режимі "Випічка" 60 хвилин.
- Дати охолонути пирогу 10 хвилин, акуратно вийняти з чаші.
- Посипати поверхню пирога тертим білим шоколадом. Остудити перед подачею і прикрасити гілочками червоної смородини.
* Обсяг чашки – 240 мл.
Желе з червоної смородини на зиму
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 500 г червоної смородини
- 500 г цукру (або менше, якщо ягоди солодкі)
Дивіться відео, як зробити смородиновий лікер:
Спосіб приготування:
- Ягоди червоної смородини промити холодною водою і обсушити. Обірвати гілочки і перебрати ягоди.
- Додати цукор і ретельно перемішати, трохи притискаючи смородину ложкою, щоб вона пустила сік. Залишити на 10-15 хвилин.
- Коли з'явиться сік, потрібно ще раз добре перемішати ягоди і поставити миску з ними на максимальний вогонь.
- Довести до сильного кипіння і появи пінки. Помішуючи, варити смородину 5 хвилин, потім зняти з вогню.
- Ще гарячі варені ягоди протерти через сито, щоб вичавити з них максимум соку.
- Протерте желе (без макухи) ще раз поставити на вогонь і прогріти, а потім перелити в стерилізовані банки. Якщо ж тривале зберігання не планується, ємності можна просто прогріти в мікрохвильовій печі або духовці.
Морс із червоної смородини
Час приготування:
- 15 хвилин
Складові:
- 500 мл води
- 400 г червоної смородини
- 300 г цукру
Спосіб приготування:
- Ягоди ретельно вимити, очистити від гілочок і протерти через сито.
- Пюре залити холодною кип'яченою водою, додати цукор і довести до кипіння.
- Відразу ж зняти з вогню, процідити і охолодити.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати тертий пиріг зі смородиною, а також ділилися рецептом смородинового пирога на кефірі.