Гарячі, густі і ситні супи ідеальні для зими, в той час як легкі супи і холодні перші страви найкраще підходять для теплої пори року.
Ми поділимося рецептами смачних і корисних супів з сезонних продуктів, які можна буде приготувати на обід влітку.
Крем-суп з лисичок
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 100 г лисичок
- 1/2 шт. ріпчастої цибулі
- 20 г рослинної олії
- 30 г вершків 18%
- 20 г молока
- 5 г соєвого соусу
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Цибулю нарізати кубиками, обсмажувати 5 хвилин в олії.
- Нарізати шматочками лисички, додати їх до цибулі, підсмажувати ще 10 хвилин. Залити частиною вершків так, щоб вони покрили гриби, дати закипіти.
- Перелити в блендер і перебити, але не в абсолютно однорідну масу, а в таку, де будуть ще відчуватися шматочки грибів.
- Вилити в кухлик, додати вершки і молоко. Їх кількість можна варіювати на ваш смак – зробити суп більш густим або більш рідким.
- Дати закипіти, додати соєвий соус і спеції за смаком, зняти з вогню.
- Перед подачею покласти в суп кілька шматочків окремо підсмажених грибів (будь-яких, за смаком).
Легкий овочевий суп з яйцем
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 2 молоді картоплини
- 3 солодких помідора
- 100 г стручкової квасолі
- 100 г стручкового горошку
- 2 зубчики часнику
- 4 ст.л. рослинної олії
- 200 г рубаних томатів у власному соку
- 1,5 л води або будь-якого бульйону
- 1 лавровий лист
- 2 зварених круто яйця
- 4 гілочки петрушки і кропу
- Сіль, перець
Дивіться відео, як приготувати турецьку чорбу:
Спосіб приготування:
- Молоду картоплю добре помийте. Наріжте невеликими кубиками. Помідори наріжте кубиками крупніше. Квасоля і горошок розріжте поперек навпіл. Часник дрібно порубайте.
- Обсмажуйте картоплю в олії 4-5 хвилин. Додайте часник, консервовані та свіжі помідори, обсмажуйте все разом ще 3-4 хвилини.
- Залийте овочі гарячим бульйоном або водою і доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь і варіть 5 хвилин. Додайте горошок, квасолю і варіть 15 хвилин до готовності овочів. В кінці посоліть, поперчіть, додайте лавровий лист і зніміть з вогню.
- Розлийте суп по тарілках, додайте в кожну по половинці вареного яйця і рубану зелень.
Мінестроне з літніми овочами і пастою
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 2 картоплини
- 1 морква
- 2 стебла селери
- 1 цибулина
- Зерна з одного качана кукурудзи
- 200 г броколі
- 2-3 помідора
- 1 зелений цукіні
- 1 жовтий цукіні
- Жменя дрібної пасти
- Сіль, перець – за смаком
- Сушені італійські трави – за смаком
- 1 ст.л. оливкової олії
- Тертий пармезан – для подачі
Спосіб приготування:
- Всі овочі нарізати дрібними кубиками.
- Цибулю дрібно покришити, селеру нарізати тонкими часточками.
- У каструлі з товстим дном обсмажити цибулю і моркву на оливковій олії. Потім додати селеру, цукіні і готувати ще 5 хвилин.
- Додати помідори, тушкувати ще кілька хвилин.
- Всипати італійські трави, сіль, перець, інші овочі і влити 1 л гарячої води. Варити 10 хвилин на слабкому вогні, за 5 хвилин до готовності додати дрібну пасту.
- Готовий суп розлити по тарілках, присипати тертим пармезаном, капнути оливкової олії і подавати.
Сирний суп з овочами і куркою
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 1 качан цвітної капусти
- 2-3 л води (залежить від величини капустини)
- 300 г філе курки або індички
- 1 цибулина
- 1 морква
- 50-100 г плавленого сиру
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Відваріть в підсоленій воді філе курки, цибулю і моркву.
- Розділіть на суцвіття качан капусти.
- Додайте суцвіття в бульйон за 5-10 хвилин до кінця варіння.
- Готове філе дістаньте, розділіть на невеликі шматочки, поверніть в суп.
- Цибулю викиньте і збийте суп блендером.
- Додайте сир і, помішуючи, варіть 5 хвилин на повільному вогні. Вимкніть вогонь, закрийте кришкою і дайте настоятися 10-15 хвилин.
- Подавайте страву до столу зі свіжою зеленню і грінками.
Зелений борщ зі шпинатом
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1-1,5 л води
- 1 велика морква
- 2 цибулини
- 2 картоплини
- 1 лавровий лист
- 1 пучок шпинату
- 1 пучок петрушки
- 1 пучок зеленої цибулі
- 2 ст. л. рослинної олії
- 2 курячих яйця
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Відваріть яйця протягом 8 хвилин. Остудіть і почистіть.
- Одну цибулину і половину великої моркви почистіть. Моркву довільно наріжте, цибулю залиште цілою.
- Перекладіть овочі в каструлю, залийте водою, додайте лавровий лист і кілька пучок солі.
- Доведіть суп до кипіння і варіть 20 хвилин. Потім видаліть шумівкою овочі та лавровий лист.
- Залишки моркви і цибулю наріжте невеликими кубиками. Такими ж шматочками наріжте очищену картоплю.
- Цибулю і моркву обсмажте на олії до м'якості.
- Зелень промийте і тонко наріжте.
- Додайте всі овочі і зелень в каструлю з бульйоном і доведіть до кипіння. Варіть протягом 10-15 хвилин, поки картопля не буде готова.
- Покладіть в кожну тарілку половинку вареного яйця. Подавайте зелений борщ разом з хлібом і сметаною.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом простого холодного борщу, а також писали, як приготувати лагман з бараниною.