I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Заготівлі з баклажанів на зиму – 5 кращих рецептів

Баклажани на зиму можна заморозити, а можна приготувати баклажанну ікру, замаринувати в аджиці або зробити з ними овочевий салат на зиму. Для заготівель підходять тільки щільні та без пошкоджень овочі
Ікра з баклажанів на зиму
Ікра з баклажанів на зиму

Баклажани – один з небагатьох овочів, який зберігає свої смакові якості після термічної обробки та маринування. Це, як і помідори у власному соку, прекрасна закуска й доповнення до основної страви. Рецепти ікри з баклажанів, баклажанів в аджиці, салату з них і не тільки – знайдете нижче. А тут дізнаєтеся, де вигідно купити продукти для пікніка.

Ікра з баклажанів на зиму

Баклажанна ікра на зиму
Баклажанна ікра на зиму

Реклама

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 1 кг баклажанів
  • 500 г солодкого червоного перцю
  • 1 гострий перець
  • 300 г цибулі
  • 100 мл соняшникової олії
  • 0,5 склянки томатної пасти
  • 3-4 зубчики часнику
  • 30 г петрушки
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Реклама
  1. Помити всі овочі. Очистити солодкий перець, видалити насіння і крупно нарізати м'якоть.
  2. Очищену цибулю розрізати на шматочки.
  3. Поставити на вогонь суху сковороду без олії. Готувати баклажани, поки шкірка не почорніє, а сам овоч не стане м'яким.
  4. Запечені баклажани залишити на 5 хвилин, потім зняти з них шкірку і зрізати плодоніжки.
  5. Цибулю пропустити через м'ясорубку або подрібнити в кухонному комбайні.
  6. Потім окремо подрібнити перець і печені баклажани.
  7. Цибулю обсмажити в олії до легкої золотистої, додати перець, тушкувати 10 хвилин.
  8. Потім додати баклажани і готувати, періодично помішуючи, щоб суміш не пригоріла, близько 20 хвилин на маленькому вогні.
  9. Додати томатну пасту, тушкувати ще 10 хвилин. За 5 хвилин до готовності додати зелень, сіль, подрібнений часник і добре перемішати. Має вийти густа суміш, яку потрібно остудити і зберігати в холодильнику. За бажанням баклажанну ікру можна подрібнити блендером.
  10. Щоб заготовити ікру з баклажанів на зиму, її слід перекласти в стерильні банки, накрити прокип'яченими кришками і стерилізувати: 0,5 л банки – 30 хвилин, 1 л – 60 хвилин.

Читайте також:

Салат з баклажанів на зиму

Салат з баклажанів
Салат з баклажанів

Час приготування:

Реклама
  • 2 години

Інгредієнти (на 1 л банку):

  • 500 г баклажанів
  • 3 солодких перці
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 5-6 помідорів
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1/2 ч. л. майорану
  • Олія – за смаком
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Нарізати баклажани кружечками завтовшки 0,5 см і обсмажити на олії з двох боків. Посолити і викласти на окрему тарілку.
  2. Перець очистити від насіння і нарізати соломкою. Моркву натерти на крупній тертці, цибулю подрібнити.
  3. Помідори обдати окропом, зняти шкірку і порубати.
  4. На сковороді з розігрітою олією обсмажити цибулю і моркву, потім додати перець. Коли він стане м'яким, додати помідори і томатну пасту, посолити, поперчити за смаком, додати майоран і тушкувати овочеву масу на маленькому вогні протягом 15 хвилин.
  5. На дно стерилізованої банки викласти внапуск шар баклажанів, на них – шар тушкованих овочів, потім – знову баклажани і овочі. Заповнити банку до горлечка, трохи ущільнити ложкою і стерилізувати 30 хвилин.
  6. Після чого банку герметично закрити, перевернути і залишити до повного охолодження.

Баклажани як гриби на зиму

Баклажани як гриби
Баклажани як гриби

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 5 кг баклажанів
  • 4,5 л води
  • 50 мл 9% оцту

Для маринаду:

  • 3 головки часнику
  • 1 пучок кропу
  • 300 мл олії
  • 250 мл 9% оцту
  • 1 ч. л. чорного меленого перцю
  • 4 ст. л. (80 г) крупної солі без гірки
  • 1 ч. л. цукру з гіркою

Спосіб приготування:

  1. Взяти молоді щільні овочі. Видалити у баклажанів плодоніжки і нарізати їх кубиками з боком 1,5 см.
  2. Закип'ятити воду у великій каструлі і додати оцет. Відправити нарізані баклажани в каструлю і варити 5 хвилин з моменту закипання. Якщо овочів багато, потрібно готувати їх партіями.
  3. Готові баклажани відкинути на сито, щоб стекла рідина. Перекласти у велику миску.
  4. Для маринаду подрібнити кріп і нарізати дрібними кубиками часник. Перемішати і влити оцет з олією. Додати сіль, цукор і мелений чорний перець. Перемішати і дайте маринаду трохи постояти.
  5. Влити маринад до баклажанів і перемішати.
  6. Перекласти салат в стерилізовані банки. Утрамбовувати овочі не потрібно.
  7. Простерилізувати кришки. Для цього залити їх окропом і залишити на 20 хвилин. Потім злити воду і накрити ними банки.
  8. Поставити салат стерилізуватися в киплячу воду. Для цього покласти на дно каструлі тканину або рушник. Налити трохи води і довести до кипіння. Поставити в каструлю банки із заготівлею, щоб вода доходила їм по "плечики". Кришки мають бути на банках.
  9. Довести до кипіння і стерилізувати баклажани 20 хвилин. Потім дістати банки і закупорити їх кришками. Перевернути заготовку догори дном і укутати в ковдру на 12 годин. Після охолодження відправити банки в комору на зберігання.

Скільки стерилізувати банки із заготівлями

  • Банки об'ємом 0,5 л потрібно стерилізувати 15 хвилин
  • 0,7 л – 20 хвилин
  • 1 л – 30 хвилин

Просто баклажани на зиму

Баклажани на зиму мариновані
Баклажани на зиму мариновані

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 1 кг баклажанів
  • Часник
  • Петрушка

Для маринаду:

  • 2,5 л води
  • 7 лаврового листя
  • Половинка гіркого перцю
  • Духмяний перець
  • 100 г крупної солі
  • 100 мл оцту 9%

Спосіб приготування:

  1. Баклажани помити, нарізати кубиками зі стороною 2-3 см і додати в киплячий маринад. Варити 2-3 хвилин.
  2. Вийняти шумівкою і перекласти в стерилізовані банки, пересипаючи очищеним часником і петрушкою. Залити маринадом, в якому варилися баклажани.
  3. Прикрити банки кришками і поставити стерилізувати (з моменту закипання 15-20 хвилин). Закатати.
  4. Перед вживанням баклажани посипати подрібненою цибулею і полити олією.

Читайте також:

Баклажани на зиму в аджиці

Баклажани можна закривати в аджиці
Баклажани можна закривати в аджиці

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 3 кг баклажанів
  • 3,5 кг помідорів
  • 2 гострих перці
  • 3 кг болгарського перцю
  • 2 головки часнику
  • 100 г крупної солі
  • 100 г оцту 9%
  • 200 г цукру
  • 200 г рослинної олії

Спосіб приготування:

  1. З томатів вичавити сік.
  2. Блендером або м'ясорубкою перетерти перці і часник в густу пастоподібну масу. Покласти каструлю, додати сік, всі спеції, довести до кипіння.
  3. Зрізати у баклажанів плодоніжки і розрізати на широкі кільця (2-3 см). Посолити і додати в киплячу аджику.
  4. Варити на невеликому вогні до готовності, проколюючи для перевірки, щоб були м'якими, але не зварилися. Це займе 0,5-1 годину, залежно від того, якими шматками були нарізані баклажани: великі шматки варяться довше.
  5. Зняти з плити і закатати в стерилізовані банки.

Як замаринувати огірки експрес-методом і рецепт салату з них дивіться у відео.

Тут зібрані 3 рецепти заготівель з перцю на зиму.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти