Головна Сьогодні

Заготовки з баклажанів на зиму: п'ять кращих рецептів

Робимо заготовки на зиму з баклажанів

Баклажани на зиму можна заморозити, а можна зробити з цих овочів смачну консервацію: замаринувати, приготувати баклажанну ікру або овочевий салат на зиму.

Вибираючи баклажани для заготовок, натисніть на шкуру біля основи овоча. Якщо від пальця залишиться вм'ятина, значить, плід старий. Свіжий баклажан швидко відновлює форму.

Ікра з баклажанів на зиму

Баклажанна ікра на зиму
Баклажанна ікра на зиму
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 1 кг баклажанів
  • 500 г солодкого червоного перцю
  • 1 гострий перець
  • 300 г цибулі
  • 100 мл соняшникової олії
  • 0,5 склянки томатної пасти
  • 3-4 зубчики часнику
  • 30 г петрушки
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Помити всі овочі. Очистити солодкий перець, видалити насіння і крупно нарізати м'якоть.
  2. Очищену цибулю розрізати на шматочки.
  3. Поставити на вогонь суху сковороду без олії. Готувати баклажани, поки шкірка не почорніє, а сам овоч не стане м'яким.
  4. Запечені баклажани залишити на 5 хвилин, потім зняти з них шкірку і зрізати плодоніжки.
  5. Цибулю пропустити через м'ясорубку або подрібнити в кухонному комбайні.
  6. Потім окремо подрібнити перець і печені баклажани.
  7. Цибулю обсмажити в олії до легкої золотистої, додати перець, тушкувати 10 хвилин.
  8. Потім додати баклажани і готувати, періодично помішуючи, щоб суміш не пригоріла, близько 20 хвилин на маленькому вогні.
  9. Додати томатну пасту, тушкувати ще 10 хвилин. За 5 хвилин до готовності додати зелень, сіль, подрібнений часник і добре перемішати. Повинна вийти густа суміш, яку потрібно остудити і зберігати в холодильнику. За бажанням баклажанну ікру можна подрібнити блендером.
  10. Щоб заготовити ікру з баклажанів на зиму, її слід перекласти в стерильні банки, накрити прокип'яченими кришками і стерилізувати: 0,5 л банки – 30 хвилин, 1 л – 60 хвилин.

Салат з баклажанів на зиму

Салат з баклажанів
Салат з баклажанів
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти (на 1 л банку):

  • 500 г баклажанів
  • 3 солодких перці
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 5-6 помідорів
  • 2 ст.л. томатної пасти
  • 1/2 ч.л. майорану
  • Рослинна олія – за смаком
  • Сіль, перець – за смаком

Дивіться відео, як приготувати в'ялені баклажани в домашніх умовах:

Спосіб приготування:

  1. Нарізати баклажани кружечками завтовшки 0,5 см і обсмажити на рослинній олії з двох сторін. Посолити і викласти на окрему тарілку.
  2. Перець очистити від насіння і нарізати соломкою. Моркву натерти на крупній тертці, цибулю подрібнити.
  3. Помідори обдати окропом, зняти шкірку і порубати.
  4. На сковороді з розігрітою олією обсмажити цибулю і моркву, потім додати перець. Коли він стане м'яким, додати помідори і томатну пасту, посолити, поперчити за смаком, додати майоран і тушкувати овочеву масу на маленькому вогні протягом 15 хвилин.
  5. На дно стерилізованої банки викласти внапуск шар баклажанів, на них – шар тушкованих овочів, потім – знову баклажани і овочі. Заповнити банку до горлечка, трохи ущільнити ложкою і стерилізувати 30 хвилин.
  6. Після чого банку герметично закрити, перевернути і залишити до повного охолодження.

Баклажани як гриби на зиму

Баклажани як гриби
Баклажани як гриби
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 5 кг баклажанів
  • 4,5 л води
  • 50 мл 9% оцту

Для маринаду:

  • 3 головки часнику
  • 1 пучок кропу
  • 300 мл рослинної олії
  • 250 мл 9% оцту
  • 1 чайна ложка чорного меленого перцю
  • 4 столові ложки (80 г) крупної солі без гірки
  • 1 чайна ложка цукру з гіркою

Спосіб приготування:

  1. Взяти молоді щільні овочі. Видалити у баклажанів плодоніжки і нарізати їх кубиками зі стороною 1,5 см.
  2. Закип'ятити воду у великій каструлі і додати оцет. Відправити нарізані баклажани в каструлю і варити протягом 5 хвилин з моменту закипання. Якщо овочів багато, потрібно готувати їх партіями.
  3. Готові баклажани відкинути на сито, щоб стекла рідина. Перекласти у велику миску.
  4. Для маринаду подрібнити кріп і нарізати дрібними кубиками часник. Перемішати і влити оцет з олією. Додати сіль, цукор і мелений чорний перець. Перемішати і дайте маринаду трохи постояти.
  5. Влити маринад до баклажанів і перемішати.
  6. Перекласти салат в стерилізовані банки. Утрамбовувати овочі не потрібно.
  7. Простерилізувати кришки. Для цього залити їх окропом і залишити на 20 хвилин. Потім злити воду і накрити ними банки.
  8. Поставити салат стерилізуватися в киплячу воду. Для цього покласти на дно каструлі тканину або рушник. Налити трохи води і довести до кипіння. Поставити в каструлю банки з заготівлею, щоб вода доходила їм по "плечики". Кришки повинні бути на банках.
  9. Довести до кипіння і стерилізувати баклажани 20 хвилин. Потім дістати банки і закупорити їх кришками. Перевернути заготовку догори дном і укутати в ковдру на 12 годин. Після охолодження відправити банки в льох або комору на зберігання.

Скільки стерилізувати банки з заготовками

  • Банки об'ємом 0,5 л потрібно стерилізувати 15 хвилин
  • 0,7 л – 20 хвилин
  • 1 л – 30 хвилин

Просто баклажани на зиму

Баклажани на зиму мариновані
Баклажани на зиму мариновані
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 1 кг баклажанів
  • Часник
  • Петрушка

Для маринаду:

  • 2,5 л води
  • 7 лаврових листів
  • Половинка гіркого перцю
  • Запашний перець
  • 100 г крупної солі
  • 100 мл оцту 9%

Спосіб приготування:

  1. Баклажани помити, нарізати кубиками зі стороною 2-3 см і додати в киплячий маринад. Варити протягом 2-3 хвилин.
  2. Вийняти шумівкою і перекласти в стерилізовані банки, пересипаючи очищеним часником і петрушкою. Залити маринадом, в якому варилися баклажани.
  3. Прикрити банки кришками і поставити стерилізувати (з моменту закипання 15-20 хвилин). Закатати.
  4. Перед вживанням баклажани посипати подрібненою цибулею і полити олією.

Баклажани на зиму в аджиці

Баклажани можна закривати в аджиці
Баклажани можна закривати в аджиці
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 3 кг баклажанів
  • 3,5 кг помідорів
  • 2 гострих перці
  • 3 кг болгарського перцю
  • 2 головки часнику
  • 100 г крупної солі
  • 100 г оцту 9%
  • 200 г цукру
  • 200 г рослинної олії

Спосіб приготування:

  1. З томатів вичавити сік.
  2. Блендером або м'ясорубкою перетерти перці і часник в густу пастоподібну масу. Покласти каструлю, додати сік, всі спеції, довести до кипіння.
  3. Зрізати у баклажанів плодоніжки і розрізати на широкі кільця (2-3 см). Посолити і додати в киплячу аджику.
  4. Варити на невеликому вогні до готовності, проколюючи для перевірки, щоб були м'якими, але не зварилися. Це займе 0,5-1 годину, в залежності від того, якими шматками були нарізані баклажани: великі шматки варяться довше.
  5. Зняти з плити і закатати в стерилізовані банки.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як замаринувати баклажани.

Всі подробиці в спецтемі Заготовки на зиму: покрокові рецепти

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти