I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Баклажани "Тещин язик" на зиму: 5 головних рецептів заготівлі

Ця пекуча заготівля, яка сподобається всім любителям гострого. Інгредієнти для салату можна нарізати пластинками або кружальцями. Крім баклажанів і спецій, можна брати помідори і болгарський перець
"Тещин язик": рецепт
"Тещин язик": рецепт

Що б ми не робили з баклажанами – смажили, тушкували, маринували – це завжди безпрограшно. Вони можуть стати прекрасним гарніром, заправкою для рагу або просто намазкою для свіжого хлібу. Баклажани на зиму можна приготувати по-різному, але одним з фаворитів заготівель є "Тещин язик". Найкращі рецепти закуски знайдете нижче. У цьому матеріалі знайдете зріз цін на продукти для пікніка в популярних магазинах.

Баклажани "Тещин язик" на зиму без помідорів

Баклажани в гострому маринаді
Баклажани в гострому маринаді

Реклама

Час приготування:

  • 45 хвилин

Складові:

  • Баклажани середні – 1,5 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Олія – 200 г

Для заправки:

Реклама
  • Оцет (9%) – 100 г
  • Часник – 5 зубчиків
  • Насіння кунжуту – 2 ст. л.
  • Цукор – 0,5 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ст. л.
  • Червоний гострий перець – 5 ч. л.
  • Мелена солодка паприка – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Молоді баклажани розріжте вздовж на 5-6 частин, щоб вийшли за формою пластинки, що нагадують язик. Або наріжте кружальцями завтовшки не менше 1 см.
  2. Посоліть їх і покладіть під гніт на 3 хвилини, щоб пішла гіркота, сік злийте. Обсмажте в олії з двох боків.
  3. Часник розчавіть і змішайте з іншими інгредієнтами для заправки.
  4. Шарами викладіть баклажани в чисті банки разом із заправкою (вона має вийти гострою), посипаючи кунжутом.
  5. Простерилізуйте банки (півлітрові – 5 хвилин, літрові – 10 хвилин) й укупорьте їх.

Читайте також:

"Тещин язик" з баклажанів

"Тещин язик": салат
"Тещин язик": салат

Реклама

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • Баклажан – 2-2,5 кг
  • Болгарський перець – 1 кг
  • Помідор – 1 кг
  • Гострий перець – 2 шт.
  • Головка часнику – 1 шт.
  • Оцет 9% – 30 мл
  • Олія – 3 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Баклажани промити і обсушити.
  2. Нарізати пласкими "язичками", трохи посолити і скласти у велику каструлю.
  3. Болгарський перець очистити, помідори і гострий перець промити й обсушити.
  4. Перці та помідори пропустити через м'ясорубку, часник очистити.
  5. Додати пропущений через м'ясорубку часник.
  6. Залити томатною заливкою баклажани. Додати сіль, цукор і олію.
  7. Поставити на вогонь і варити, помішуючи. 30 хвилин, додати оцет і перемішати.
  8. Розкласти по чистих баночках.
  9. Закрутити і прибрати в тепло на ніч. Зберігати в прохолодному місці.

"Тещин язик" з баклажанів кружечками

Баклажани в гострому соусі
Баклажани в гострому соусі

Час приготування:

  • понад 3 години

Складові:

  • Баклажани – 5 шт.
  • Червоний болгарський перець – 1,1 кг
  • Часник – 200 г
  • Гострий перець – 1 стручок
  • Оцет 9% – 250мл
  • Цукор – 100 г (4 ст. л.)
  • Сіль – 80 г (4 ст. л. без гірки)
  • Олія – 300 мл

Спосіб приготування:

  1. У баклажанів відріжте плодоніжки і наріжте їх товстими кільцями завтовшки не менше 1 см.
  2. Перекладіть баклажани в глибокий посуд і полийте олією. Одразу ж перемішайте, щоб усі кружечки були змащені.
  3. Застеліть деко пекарським папером і викладіть на нього щільно одне до одного кружечки овочів. Поставте в розігріту духовку і запікайте на 200 градусів 25 хвилин.
  4. Поки баклажани запікаються, приготуйте гострий соус. Очистіть зубчики часнику. Болгарський перець очистіть від насіння.
  5. Перекрутіть часник, гострий і солодкий перець через м'ясорубку.
  6. Додайте в соус цукор, сіль і оцет. Добре перемішайте, щоб кристали солі й цукру розчинилися.
  7. Додайте соус до баклажанів і перемішайте шляхом струшування. Не перемішуйте ложкою! Інакше баклажани перетворяться на кашу.
  8. Баклажани краще розділити на дві частини і викласти в дві ємності. Так їх легше буде перетрушувати із соусом.
  9. Розкладіть баклажани по стерилізованих банках. Не трамбуйте їх, а лише злегка струшуйте банку для кращого розподілу. На дні ємності з баклажанами буде сік. Розливайте його по банках наприкінці, щоб у кожній банці була однакова кількість соусу.
  10. Настав час для стерилізації закуски з баклажанів. Спочатку простерилізуйте кришки. Для цього залийте їх окропом і залиште на 20 хвилин. Потім злийте воду і накрийте банки кришками. Поставте салат стерилізуватися в киплячу воду. Для цього покладіть на дно каструлі тканину або рушник. Налийте трохи води і доведіть до кипіння.
  11. Поставте в каструлю банки з заготівлею, щоб вода доходила їм по плечики. Кришки мають бути на банках. Доведіть до кипіння і з цього моменту стерилізуйте закуску 20 хвилин. Потім дістаньте банки і закупорте кришки. Переверніть заготовку догори дном й укутайте в ковдру на 12 годин. Після охолодження відправте банки в комору на зберігання.

Скільки стерилізувати банки

Банки об'ємом 0,5 л стерилізувати 15 хвилин, 0,7 л – 20 хвилин, 1 л – 30 хвилин.

Читайте також:

"Тещин язик": рецепт салату на зиму

"Тещин язик" на зиму
"Тещин язик" на зиму

Час приготування:

  • 1,5 години

Складові:

  • Баклажани – 2,5 кг
  • Часник – 100 г
  • Солодкий перець – 5 шт.
  • Стручок гіркого перцю – 1 шт.
  • Олія – 1 склянка
  • Цукор – 1/2 склянки
  • Оцет 9% 1/2 склянки
  • Зелень – за смаком
  • Олія – для обсмажування

Спосіб приготування:

  1. Наріжте баклажани кружечками або смужками, посоліть і залиште на 30 хвилин. Обсмажте баклажани на олії і викладіть на сито, щоб стекла зайва олія.
  2. Часник, солодкий і гіркий перець пропустіть через м'ясорубку, додайте олію, цукор, оцет і подрібнену зелень.
  3. Поставте масу на вогонь і варіть 20 хвилин.
  4. У стерилізовані банки покладіть шарами баклажани, заливаючи кожен шар киплячою масою. Заповнені банки прикрийте кришками і поставте стерилізувати на 15 хвилин. Закрийте герметично.

"Тещин язик": найпростіший рецепт баклажанів на зиму

"Тещин язик": рецепт
"Тещин язик": рецепт

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • Баклажани – 4 кг
  • Помідори – 10 шт.
  • Перець болгарський – 10 шт.
  • Часник – 5 головок
  • Перець гострий – 3-5 шт.
  • Цукор – 1 склянка
  • Сіль – 2 ст. ложки для маринаду і 2-3 ст. ложки для баклажанів
  • Олія – 1 склянка
  • Оцет 9% – 150 г

Спосіб приготування:

  1. Для варіння салату вам знадобиться ємність не менше 8-10 л.
  2. Баклажани помити, відрізати плодоніжки.
  3. Баклажани порізати кружальцями або смужками, скласти в миску, посолити великою нейодованою сіллю (2-3 столові ложки). Перемішати і залишити на 30 хвилин. Потім промити у воді, щоб пішла гіркота.
  4. Помити й очистити від насіння солодкий і гострий перець. Часник очистити.
  5. Закип'ятити чайник. Помідори помити і залити окропом на 1 хвилину. Потім воду злити, помідори залити холодною водою на 2-3 хвилини, очистити помідори від шкірки.
  6. Помідори, перець, часник, гіркий перець перекрутити на м'ясорубці. Додати цукор, 2 ст. ложки солі, олію і оцет.
  7. Залити баклажани маринадом і тушкувати 30 хвилин.
  8. Помити банки з содою. Простерилізувати банки і кришки. Викласти салат "Тещин язик" у стерилізовані банки і закатати кришками.

Як замаринувати огірки експрес-методом і приготувати салат з них – дізнаєтеся з відео.

3 простих рецепти заготівель з перцю на зиму зібрано тут.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти