Завдяки своєму нейтральному смаку, кабачок – дуже універсальний овоч. З нього роблять супи, рагу, основні страви, гарячі і холодні закуски. Кабачки навіть додають в солодку випічку .
Для приготування літніх страв бажано вибирати молоді овочі з тонкою ніжною шкіркою. Однак якщо шкурка загрубіла, зріжте її.
Кабачковий крем-суп з грінками
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 1 кг кабачків
- 1-2 цибулини
- 1 часточка часнику
- 2 ст.л. рослинної олії
- 500-750 мл бульйону (кількість залежить від бажаної густоти супу)
- 200 мл вершків
- 1/2 ч.л. прованських або італійських трав
- Сіль, мелений перець
- 50 г вершкового масла
- 1 ст.л. борошна з гіркою
Для часниковий грінок:
- Кілька скибочок білого хліба без кірок
- 1 шматочок часнику
- Оливкова олія
Дивіться відео, як приготувати холодну закуску з кабачків:
Спосіб приготування:
- Кабачок і цибулю довільно нарізати, обсмажити на олії до м'якості разом з часником. Додати спеції, перемішати. Збити овочеву суміш блендером.
- Розігріти в каструлі з товстим дном вершкове масло, додати борошно і смажити, помішуючи, до золотистого кольору. Продовжуючи помішувати, по черзі додавати подрібнені овочі і гарячий бульйон, кожен раз доводячи до кипіння. В кінці влити вершки і довести до кипіння. Зняти з вогню. Спробувати і відрегулювати кількість спецій.
- Білий хліб нарізати невеликим кубиками, підсмажити на сухій сковороді або в духовці. Часник пропустити через прес і перемішати з оливковою олією. Скропити цією сумішшю грінки.
- Подавати суп з крутонами і зеленню.
Піца дієтична з кабачків
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 кг кабачків
- 1/4 склянки молока
- Цибуля, часник, зелень
- 3 помідори
- 2 яйця
- 1 куряча грудка
- 1 морква
- 50 г борошна
- 50 г твердого сиру
Спосіб приготування:
- Яйце злегка збити виделкою.
- Нашаткувати кабачок середніми кільцями, занурити в яйце, потім в борошно, обсмажити з обох сторін, розкласти на паперовому рушнику для видалення залишків олії.
- Натерти очищену моркву на тертці з великими отворами.
- Порубати якомога дрібніше часник, помідори порізати кільцями, цибулю – півкільцями.
- Змастити форму або велику сковороду олією, укласти на кабачкову піцу в два шари кільця кабачків одне до іншого, прикрити їх шаром з вареної і нарізаної тонко поперек грудки курки. Укласти на м'ясо шар з цибулі з морквою, далі помідори, закінчити часниковим шаром.
- Верх дієтичної піци з кабачка з курячим філе присипати сиром, залити збитим з молоком яйцем, присипати зеленню, відправити кабачкову піцу в духовку, тримати до розплавлення сиру.
Рисова запіканка з кабачками
Час приготування:
- 1 година 30 хвилин
Складові:
- 1/3 склянки рису
- 1 ст.л. олії
- 1 цибулина
- 1 середній кабачок
- 2-3 яйця
- 100 г тертого сиру
- Сіль, перець за смаком
- Вершкове масло – для змащування форми
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 °С. Змастіть маслом жароміцну форму для запікання.
- Рис промийте та відваріть в підсоленій воді.
- Розігрійте сковороду з олією, додайте нарізану цибулю. Готуйте, помішуючи, поки вона не стане м'якою.
- Перекладіть смажену цибулю у велику миску, додайте натертий і віджатий від зайвої рідини кабачок, варений рис, яйця і половину тертого сиру. Посоліть і поперчіть за смаком, перемішайте.
- Викладіть кабачкову суміш в підготовлену форму для запікання. Посипте залишками сиру.
- Запікайте 30-40 хвилин. Дістаньте з духовки і трохи остудіть перед подачею. Розріжте на порційні шматки і подавайте.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом оладок з кабачків з кукурудзою . Крім цього, Сьогодні.Lifestyle писали, як спекти пиріг з кабачками і куркою .