Різдво у США – таке ж важливе свято, як у нас Новий рік. Там теж ретельно готуються до цього дня, продумуючи все до дрібниць. Це стосується і святкового меню. Зазвичай, на столах у американців стоїть індичка, картопляне пюре, журавлинний соус та овочеві салати, яблучний чи гарбузовий пиріг, брюссельська капуста. Це справді дуже смачно.
Різдвяна індичка від Джеймі Олівера
Час приготування:
- понад 3 години
Інгредієнти:
- Індичка вагою 4-4,5 кг
- Щіпка шавлії
- 2 моркви
- 1 великий апельсин
- 50 г вершкового масла
- Щіпка мускатного горіха
- 12 стеблинок розмарину
- 1 головка часнику
- 4 середніх червоних цибулини
- 2 стебла селери
- 12 смужок бекону
- Жменя панірувальних сухарів
- Жменя кураги
- 300 г свинячого фаршу
- Цедра 1 лимона
- 1 яйце
- Морська сіль
- Мелений перець
- Оливкова олія
- 2 ст. ложки борошна
- 1 л курячого або овочевого бульйону
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °С. У невеликій каструльці розігрійте оливкову олію, додайте шавлію, шість смужок бекону, два дрібно нарізаних зубчики часнику і одну нашатковану цибулину.
- Обсмажте до золотистого кольору. Зніміть з вогню і додайте панірувальні сухарі і дрібно порізану курагу.
- Охолодіть масу. Додайте свинячий фарш, лимонну цедру, яйце, мускатний горіх, сіль і перець. Все ретельно перемішайте.
- Загорніть в бекон, що залишився, один дрібно порізаний зубчик часнику і розмарин. Проткніть стегна та ноги індички ножем і рівномірно вкладіть отримані рулетики з бекону.
- Наріжте моркву і цибулю, що залишилася. Розмістіть індичку на блюді так, щоб шия була звернена до вас.
- Обітріть птицю паперовим рушником. Акуратно потягніть за край шкіри, яка обтягує грудку, і почніть звільняти її від м'яса у напрямку до себе.
- Спорудивши "кишеню" між шкірою і м'ясом, начиніть її фаршем, акуратно підвертаючи кінці шкіри, щоб начинка не випала назовні.
- Зважте начинену індичку для розрахунку часу запікання (20 хвилин на 500 г). Натріть індичку оливковою олією і посипте сіллю та перцем.
- Навколо індички викладіть порізану цибулю, моркву, часник, що залишився. Накрийте фольгою і помістіть в центрі підігрітою духовки.
- Знизьте температуру до 180 °С і запікайте протягом розрахованого часу, або доти, поки зі стегон не почне виділятися сік.
- На останні 45 хвилин приготування фольгу можна зняти, щоб індичка придбала характерну хрустку скоринку.
- Подавати індичку слід з картопляним пюре або овочами. До неї також підійде пряний журавлинний соус.
Журавлинний соус до індички
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 680 г свіжої чи замороженої журавлини (6 чашок)
- 1 1/4 чашки цукру
- 4 широких смужки апельсинової цедри
- 1 склянка свіжого апельсинового соку
- 1/2 чайної ложки меленої кориці
- Сіль
- Вода
Спосіб приготування:
- У каструлі змішайте журавлину, цукор, цедру апельсина і сік, корицю, 1/4 чайної ложки солі і 1/4 склянки води.
- Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до середнього і варіть, помішуючи, доти, поки журавлина не лопне і суміш не загусне, 12-15 хвилин. У процесі охолодження соус стане густішим.
- Зніміть з вогню; нехай охолоне повністю.
- Соус з журавлини можна перекласти в стерилізовані банки з кришкою і тримати в холодильнику близько тижня.
Брюссельська капуста із сиром та білим соусом
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Велика щіпка тертого чи меленого мускатного горіха
- Олія оливкова
- Сіль, мелений чорний перець – за смаком
- Свіжа брюссельська капуста – 500 г
- Твердий сир – 50 г
- Молоко – 400 мл
- Масло вершкове – 50 г
- Борошно пшеничне – 40-50 г
Спосіб приготування:
- Влийте у велику каструлю 2-2,5 л окропу, додайте 1 ст. л. солі. Поставте на сильний вогонь. Переберіть брюссельську капусту, видаліть пошкоджені і бурі листочки. Коли вода закипить, і сіль розчиниться в ній, обережно покладіть капусту в каструлю. Дайте закипіти, зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і займіться соусом.
- Поставте на середній вогонь сотейник, відразу ж посипте його дно борошном, а зверху розкидайте нарізане на невеликі шматочки вершкове масло. Зачекайте, поки масло розтане приблизно наполовину, і починайте перемішувати борошно і масло дерев'яною ложкою.
- Коли борошно і масло утворюють єдину масу, влийте половину молока і продовжуйте перемішувати. Додайте мускатний горіх і 1-2 щіпки солі. Коли суміш знову придбає єдність, влийте молоко, перемішайте ще раз, дайте закипіти і зніміть з вогню. Накрийте кришкою і залиште рівно на хвилину, а самі тим часом натріть сир на середній терці. Додайте сир в соус, розмішайте – до повного розчинення.
- Відкиньте капусту, що зварилася, на друшляк. Кілька разів струсіть, щоб стекла зайва вода. Поставте сотейник з соусом на мінімальний вогонь, додайте капусту. Перемішуйте протягом хвилини, щоб капуста в тій чи іншій мірі покрилася соусом. Зніміть з вогню, розкладіть по тарілках, приправте перцем, злегка полийте оливковою олією.
Салат картопляний з беконом
Час приготування
- 1 година
Інгредієнти
- 6 шматочків бекону, нарізаного кубиками
- 7 шт картоплі
- 3 ст. л оливкової олії
- 2 ст. л дижонської гірчиці
- 1 ст. л червоного винного оцту
- 1 цибуля-шалот, подрібнена
- 2 ст. л нарізаного свіжого часнику
- 3 ст. л нарізаного свіжого кропу
- 4 шт яйця
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування
- Нагріти велику сковороду на середньому вогні. Додати бекон і смажити до рум'яної і хрусткої скоринки близько 6-8 хвилин. Злити зайвий жир, перекласти бекон на тарілку, застелену паперовим рушником.
- Відварити картоплю до готовності.
- Змішати оливкову олію, гірчицю, червоний винний оцет, цибулю-шалот, часник і кріп. Посолити, поперчити.
- Додати картоплю і бекон, перемішати.
- Зверху викласти яйця.
Різдвяний кекс із сухофруктами
Час приготування:
- понад 3 години
Інгредієнти:
Для тіста:
- 4 яйця
- 200 г вершкового масла
- 150 г світло-коричневого і 50 г темно-коричневого цукру
- 250 г борошна
- 50 г меленого мигдалю
- 1/2 ч.л. суміші прянощів (мускатний горіх, кориця, гвоздика)
Для суміші сухофруктів:
- 200 г світлого родзинок
- 200 г темного родзинок
- 150 г в'яленої журавлини
- 150 г в'яленої вишні
- 100 г лимонних цукатів
- 100 г апельсинових цукатів
- 100 г цукатів з дині
- Алкоголь для просочення
Спосіб приготування:
- Ізюм промити і замочити на ніч в 100 мл рому чи коньяку.
- Відміряти борошно. З цієї кількості відокремте столову ложку і обваляти окремо цукати та родзинки.
- Розм'якшене масло збити з двома видами цукру. Додати по одному яйцю, щоразу добре збиваючи.
- Всипати борошно і ретельно розмішати міксером. Додати прянощі і мигдаль, ще перемішати. Всипати сухофрукти, акуратно перемішати ложкою.
- Викласти тісто у форму, змащену маслом і присипану борошном. В середині зробити поглиблення, щоб після підняття поверхня кексу була рівною.
- Випікати кекс в розігрітій до 150 °С духовці близько 2 годин. Вийняти з духовки. Просочити гарячий кекс чаркою алкоголю.
- Остудити, загорнути в пергаментний папір і зберігати в прохолодному місці 2 тижні, час від часу змащуючи поверхню алкоголем. Готовий кекс можна покрити шаром марципану або мастики.
Яблучний пиріг
Час приготування
- 1,5 години
Інгредієнти
- 200 г борошна
- 3 шт яйця
- 130 г вершкове масло
- 1ч. л розпушувача
- 150 г цукру
- кориця на смак
- 6-8 шт яблука
- цукрова пудра для прикрашання
Спосіб приготування
- Змішати яйця з цукром, додати розм'якшене масло.
- Додати борошно, змішане з розпушувачем і корицю за смаком.
- Тісто викласти в форму, змастивши маслом.
- Очистити яблука від шкірки, кожне розділити навпіл, очистити від насіння.
- Кожну половинку порізати на дольки, зберігаючи форму півсфери. Перенести їх на тісто, злегка притиснути.
- Випікати при 180 градусах приблизно 40 хв.
- Дати пирогу охолонути й присипати цукровою пудрою.
Ег-ног на Різдво
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 150 мл молока
- 150 мл вершків 10-20%
- 2 яйця
- 100 мл темного рому, віскі чи бурбону
- 1 ст.л. цукру
- 1 паличка кориці
- Мускатний горіх
- Ванілін – за смаком
Спосіб приготування:
- Відокремте яєчні жовтки від білків. Нам знадобляться тільки жовтки.
- Додайте цукор і ванілін, ретельно перемішайте. Влийте вершки і молоко.
- Поставте на слабкий вогонь і нагрівайте, помішуючи віночком, стежачи за тим, щоб жовтки не згорнулися.
- Додайте корицю і варіть 15-20 хвилин або до бажаної консистенції. Приберіть паличку кориці.
- Влийте алкоголь і зніміть з плити. Перелийте в келихи і посипте мускатним горіхом. Подавайте напій теплим чи охолодженим.
Тут знайдете рецепти різдвяної випічки, яку готють у Європі.