Ні, ми в жодному разі не наполягаємо, що треба виключити з новорічного меню наші улюблені салати з майонезом. Хіба що – не полінуйтеся і приготуйте домашній соус. Так смачніше і безумовно корисніше. Кулінарний експерт, бренд-шеф ресторану "100 років тому вперед" і автор проєкту CultFood – Євген Клопотенко – пропонує класну альтернативу. Це 3 оригінальних салати без майонезу.
"Ми звикли до старих рецептів для святкового меню, де рясно використовується майонез. Традиції, звісно, традиціями, але якось сумно стає, коли на новорічний стіл витрачається сила-силенна грошей і часу, а результат один і той самий – на ранок шлунок болить від переїдання й занадто жирної їжі. Водночас існує маса цікавих салатів, які готуються без цього жирного та не надто корисного соусу. В’ялені томати з бринзою, креветки з авокадо та грейпфрутом, п’янка груша…".
Звучить смачно! А ще, як приємний бонус, салати без майонезу не нашкодять фігурі або здоров’ю. Спробуйте і вам обов’язково сподобаються салати без майонезу і ви назавжди забудете про це шкідливий компонент.
Салат з креветками та авокадо
"Хочу зізнатися – морепродукти я готовий їсти щодня і додавати до будь-яких страв! Ну, а якщо це якесь свято, то креветки – це просто обов’язкова програма. Тому на Новий рік я пропоную приготувати салат з креветками і авокадо, які поєднуються між собою просто ідеально. А щоб було ще смачніше – зробіть класну заправку, з’єднавши мед, гірчицю, лимонний сік і оливкову олію. Швидко і божественно смачно".
Інгредієнти (2 порції)
- 1 шт. авокадо
- 30 г вершкове масло
- ½ шт. грейпфрут
- 300-400 г креветки
- 1 суцвіття салат Айсберг
- 1 ст. л. каперси
- 1 ст. л. гірчиця (французька в зернах)
- ½ шт. лимон (сік половини лимона)
- 1 ст. л. мед
- 3-4 ст. л. оливкова олія
- 1-2 зубчики часник
- Сіль, перець (за смаком)
Покроковий рецепт
- Для соусу з'єднайте в мисочці 3-4 ст. л. оливкової олії, сік ½ лимона, 1 ст. л. гірчиці в зернах і 1 ст. л. меду. Все добре перемішайте віничком до об'єднання.
- Креветки (300-400 г) припустіть на 30 г вершкового масла з додаванням 1-2 розчавлених зубчиків часнику упродовж 1-2 хвилин. Перекладіть креветки в мисочку із соусом і акуратно перемішайте.
- Авокадо (1 шт.) очистіть, дістаньте кісточку і наріжте великими кубиками, перекладіть в миску з креветками.
- Айсберг (1 суцвіття) порвіть руками і додайте до креветок. Акуратно перемішайте, щоб соус рівномірно розподілився листочками салату.
- Половинку грейпфрута розділіть на філе і розріжте часточки навпіл. Додайте в миску разом з 1 ст. л. каперсів і ще раз перемішайте.
Салат з грушею та виноградом
"Подумав про смачний салат – і одразу ж згадав про стиглу ароматну грушу. Знаєте, така пряна, зі спеціями та червоним вином. А якщо поєднати її з виноградом, оливками та міксом салатів – це просто якась смакова симфонія".
Інгредієнти (2-4 порції)
- 150 г мікс салатів
- 200 мл сухе червоне вино
- 2 зірочки бодян
- 1 паличка кориця
- 2 ст. л. цукор
- 30 г пармезан
- 1-2 ст. л. мигдаль (смажений)
- 100-150 г виноград (темний)
- 100-150 г маслини (темні, без кісточок)
- 1 шт. груша (сорт Вільямс)
- 2-3 ст. л. оливкова олія
- ½ шт. лимон (сік половини лимона)
- сіль та перець (за смаком)
Покроковий рецепт
- Грушу (1 шт.) добре помийте і наріжте її великими часточками. Перекладіть в сотейник з 200 мл червоного сухого вина і додайте спеції: 2 зірочки бодяну, 1 паличку кориці і 2 ст. л. цукру. Тушкуйте упродовж 10 хвилин. Залиште грушу в ароматному вині до повного охолодження, потім видаліть спеції.
- У великій мисці з'єднайте 150 г міксу салатів зі 100-150 г синього винограду, 100-150 г оливок без кісточок і 1-2 ст. л. крупно порубаного мигдалю.
- Пармезан (30 г) натріть на тертці так, щоб вийшли тоненькі слайси.
- Викладіть салат у тарілку для подачі, зверху викладіть часточки груші. Полийте 2-3 ст. л. оливкової олії та соком половини лимона. Зверху викладіть слайси пармезану.
Салат з бринзою та в'яленими томатами
"Поєднання бринзи та овочів створене на небесах. Я вирішив не нехтувати таким дарунком богів та приготувати салат з бринзою і в’яленими томатами. А ще додав трохи чорносливу, свіжої зелені, кислоти лимону та гарбузового насіння для різноманітності структур".
Інгредієнти (2 порції)
- 200 г бринза
- 5-6 шт. томати (в'ялені)
- 5-6 шт. чорнослив
- 90-100 г мікс салатів
- 2 ст. л. гарбузове насіння
- ½ шт. лимон (сік половини лимона)
- 2-3 ст. л. оливкова олія
Покроковий рецепт
- Мікс салатів (90-100 г) покладіть у миску. Наріжте 5-6 шт. чорносливу і 5-6 шт. в'ялених томатів тонкими смужками. Додайте до салату.
- Розламайте руками на невеликі крихти 200 г бринзи і додайте до салату. Акуратно перемішайте ложкою або руками.
- Скропіть салат соком ½ лимона і додайте 2-3 ст. л. оливкової олії. Якщо бринза недостатньо солона, можете злегка довести до смаку сіллю. Перед подачею посипте салат 2 ст. л. гарбузового насіння.
Тут знайдете 8 рецептів небанальних страв на Новий рік.
Читайте також:
- М'ясні страви на Новий рік- 2021: ТОП-5 святкових рецептів
- Десерти на Новий рік: ТОП-5 святкових рецептів
- Кускус – це як мікроскопічні макарони, тільки смачніше: в чому його користь і як готувати
- Головний салат 2021 року – "Бичок": рецепт з фото
- 5 новорічних страв з радянського минулого, які шкідливі