Страви з грибів дуже різноманітні: це грибні супи, соуси до пасти і печеня, жюльени, запіканки, млинці, пироги і пиріжки. Восени замість звичних печериць варто активніше використовувати лісові гриби: лисички, білі, маслюки.
Грибний крем-суп
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 1 картоплина
- 200 г печериць
- 200 г лісових грибів
- 200 г сметани
- 70 г борошна
- 150 г вершкового масла
- 1 цибулина
- Спеції
- Сіль
- По гілочці розмарину і петрушки
Спосіб приготування:
- Картоплю очистити, нарізати і відварити в підсоленій воді. Рідини в каструлі повинно бути не надто багато.
- Частину грибів відкладіть для подачі і красиво їх наріжте. Решту довільно порубайте.
- Розігрійте сковороду з олією і вершковим маслом. Обсмажте спочатку гриби для подачі, перекладіть на тарілку.
- Потім обсмажте ті гриби, що залишилися. Всипте борошно і перемішайте. Додайте ще шматочок вершкового масла.
- Цибулю наріжте, додайте до грибів і смажте до прозорості.
- Відправте смажені гриби в каструлю з картоплею. Додайте по гілочці розмарину і петрушки. Потім їх потрібно буде витягнути.
- Подрібніть суп блендером, перелийте в тарілку і прикрасьте смаженими грибами.
- Якщо у вас немає свіжих лісових грибів, візьміть заморожені.
Курка з грибним соусом і картопляним гарніром
Час приготування:
- 1 година
Складові:
Для курки:
- 1 тушка курки середнього розміру, порізана на 8 частин
- 1 ч.л. борошна
- 75 г вершкового масла
- 1 цибулина
- 1 зубчик часнику
- 5 ст. ложок мадери
- 500 мл курячого бульйону
- 200 мл вершків
- 4 гілочки чебрецю
- 350 г печериць або лісових грибів
- 2 гілочки петрушки
- Сіль і перець
- Свіжа зелень – для подачі
Дивіться відео, як збирати і готувати лисички:
Для гарніру:
- 1 кг картоплі
- 150 г вершкового масла
- 150 мл вершків
Спосіб приготування:
- Приправте шматочки курки сіллю і перцем, обваляйте в борошні.
- Розтопіть дві третини вершкового масла на сковороді на середньому вогні. Додайте курку і обсмажте до рум'яної скоринки з кожного боку.
- Перекладіть м'ясо в невелику каструлю. Поставте на середній вогонь. Додайте порізаний часник і цибулю, вино, вершки і чебрець. Добре розмішайте і доведіть суміш до кипіння. Коли суміш закипить, тушкуйте на середньому вогні ще 12-15 хвилин.
- Додайте порізані гриби і продовжуйте тушкувати ще 12-15 хвилин, поки соус трохи не загусне.
- Приправте страву сіллю і перцем, тоді додайте решту масла і нарізану петрушку.
- Відваріть картоплю в підсоленій воді, додайте вершкове масло і вершки і розімніть в пюре.
- Подавайте страву гарячою разом з картопляним пюре і нарізаною зеленню.
Ризото з лисичками і вершками
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 50 мл оливкової олії
- 1 цибулина
- 2 гілочки чебрецю
- 2 зубчики часнику
- 100 мл білого сухого вина
- 250 г рису
- 500 мл грибного або овочевого бульйону
- 100 мл вершків 20%
- 50 г пармезану
- 500 г лисичок
Спосіб приготування:
- Часник очистити і роздавити пласкою стороною ножа.
- Лисички перебрати, помити і обсушити.
- Обсмажити гриби на розпеченій оливковій олії до легкої золотистої скоринки разом з чебрецем і часником. Прибрати чебрець і часник, довести лисички до готовності.
- Цибулю почистити і нарізати дрібними кубиками. Обсмажити цибулю до прозорості, додати рис. Готувати, поки рис не почне ставати прозорим.
- Додати біле вино і випарувати алкоголь. Потім невеликими порціями вливати бульйон, кожен раз дозволяючи йому вбратися.
- Коли рис буде майже готовий, влити вершки, посипати тертим пармезаном. Посолити і поперчити за смаком.
- Додати смажені лисички і прогріти.
- Подавати ризото відразу після приготування, за бажанням посипавши додатковою порцією пармезану.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати салат з куркою, грибами і помідорами, а також ділилися рецептом млинцевого пирога з грибами.