З броколі можна приготувати безліч смачних страв. Для деяких підходить заморожена капуста, але для запікання в духовці ми рекомендуємо взяти свіжу, з пружними стеблами і суцвіттями. Пожовклі ділянки і мляві листочки – ознака того, що броколі починає псуватися.
Ми також радимо тримати запечену броколі в холодильнику не більше одного або двох днів. Незважаючи на те, що капуста не зіпсується, її смак при більш тривалому зберіганні значно погіршиться.
Броколі в духовці за 15 хвилин
Час приготування:
- 15 хвилин
Складові:
- 1 качан броколі
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1/4 ч.л. солі
- 1/4 ч.л. пластівців червоного перцю
- 1/4 ч.л. чорного меленого перцю
- 1 шматок пармезану
Спосіб приготування:
- Помийте броколі і розділіть її на суцвіття за допомогою гострого ножа.
- Перемішайте броколі з оливковою олією, пластівцями червоного перцю, сіллю і чорним меленим перцем на деку.
- Відправте в духовку і запікайте 15 хвилин при температурі 220 ºС. Цей метод найкраще працює зі свіжими овочами – заморожену броколі бажано готувати на пару.
- Коли броколі запечеться, посипте суцвіття жменькою тертого пармезану. Якщо ви не є шанувальником це сиру, броколі можна заправити лимонним соком, соєвим соусом або хумусом.
Курячі котлети з броколі та сиром в духовці
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 400 г курячого фаршу
- 200 г броколі
- 50 г твердого сиру
- 100 г сметани
- 1 яйце
- 4 ст. л. панірувальних сухарів або хлібних крихт
- 1-2 зубчики часнику
- 2 ст. л. рослинної олії
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком
Дивіться відео, як приготувати сирний суп з броколі:
Спосіб приготування:
- Броколі помити і розібрати на суцвіття. Кинути в киплячу підсолену воду і варити п'ять-сім хвилин від моменту повторного закипання. Відкинути на друшляк, трохи остудити і нарізати на більш дрібні шматочки.
- Твердий сир натерти на дрібній тертці.
- Часник почистити, розчавити і змішати з фаршем, сиром, яйцем, столовою ложкою сметани, сухарями і броколі. Посолити, поперчити і поставити в холодильник на 15 хвилин.
- Дістати суміш з холодильника і сформувати котлети. Викласти їх на деко, змащене олією. Готувати 20 хвилин при 180 °С.
- Змастити котлети сметаною і запікати ще 10 хвилин. Подавати разом з рисом, макаронами або картопляним пюре.
Картопляна запіканка з рибою і броколі
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 500 г філе білої риби
- 500 г картоплі
- 500 г броколі
- 200 г сметани
- 2 яйця
- 2 ч.л гірчиці
- 30 мл соку лимона
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю очистити і порізати тонкими кружальцями. Відварити в підсоленій воді 5-7 хвилин. Вийняти шумівкою.
- У тій же воді відварити суцвіття свіжої або замороженої броколі, 5 хвилин. Відкинути на друшляк і обдати холодною водою.
- Рибне філе порізати невеликими шматками, полити лимонним соком і посипати сіллю і перцем.
- Форму для запікання змастити маслом і викласти картоплю в два шари.
- Вінчиком змішати сметану, яйця, гірчицю. Добре посолити і поперчити.
- У форму поверх картоплі викласти рибне філе і відварену броколі у вигляді смуг, що чергуються.
- Полити запіканку сметанним соусом і запікати в попередньо розігрітій до 180 °С духовці близько 15 хвилин.
- За бажанням прикрасити зеленню і подавати.
Макаронна запіканка з броколі та сиром
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 3 склянки молока
- 1 стакан замороженого горошку
- 400 г цвітної капусти
- 30 г чеддеру
- 350 г пасти фузілі
- 225 г броколі
- 225 г вершкового або кисломолочного сиру
- 2 ст.л. вершкового масла
- 1/2 ч.л. гірчичного порошку
- 1/2 ч.л. мускатного горіха
- Щіпка каєнського перцю
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °С. Змастіть маслом одну велику керамічну форму або кілька маленьких.
- Розберіть на суцвіття броколі і цвітну капусту.
- У каструлю з киплячою водою викладіть пасту, варіть три хвилини, додайте заморожений горошок, броколі, цвітну капусту, варіть хвилину. Відкиньте на друшляк.
- У процесорі перемішайте 225 г тертого чеддеру, м'який сир, масло, гірчицю, мускатний горіх, сіль за смаком. Влийте молоко, подрібніть масу до стану пюре.
- У пасту з броколі і цвітною капустою додайте сирну масу, перемішайте. Викладіть отриману масу в форму, посипте сиром, що залишився. Відправте в духовку. Велика запіканка буде готуватися близько 35 хвилин, а маленькі – 15-20 хвилин.
Картопля з броколі та сиром в духовці
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 4 шт. картоплі
- 1 ч.л. оливкової олії
- 3 1/2 ст.л. вершкового масла
- 1/2 склянки знежиреного йогурту
- 1/2 ч.л. солі
- 1/2 ч.л. меленого перцю
- 3/4 ч.л. нарізаної зеленої цибулі
- 3/4 ч.л. часникового порошку
- 1/2 ч.л. цибулевого порошку
- 1/2 ч.л. паприки
- 1/2 чашки броколі
- 2 чашки тертого сиру
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °C.
- Викладіть картоплю в форму для запікання і відправте в духовку на годину. Після охолодіть і наріжте на половинки.
- Розберіть броколі на суцвіття і відваріть на пару.
- Видаліть м'якоть картоплі і перекладіть її в миску.
- Змастіть картоплю оливковою олією і викладіть на деко, застелене папером для запікання.
- У картопляну м'якоть додайте вершкове масло і збийте за допомогою блендера.
- Потім додайте йогурт, сіль, перець, цибулю, часниковий і цибульний порошки, паприку, броколі і сир. Перемішайте і нафаршируйте масою картопляні скибочки.
- Запікайте 20-25 хвилин. Подавайте до столу.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом салату з пасти з броколі, а також писали, як зробити пісні котлети з броколі.