Перловку роблять з ячменю , однієї з найдавніших культивованих на Землі рослин. Для тих, у кого ця крупа не найулюбленіший продукт, є багато приводів включити її в свій раціон. В першу чергу, через користі для організму. У перловці багато заліза, білка, а головне – клітковини, корисної для травлення.
Для максимального оздоровчого ефекту вчені рекомендують їсти перловку кожен день: готувати з неї каші, супи і рагу, додавати в салати, пекти хліб з перлової муки.
Користь перловки для здоров'я
- Перловка містить ряд вітамінів, мінералів та інших корисних рослинних компонентів. У ній є цинк, селен, мідь, марганець, залізо, йод, хром, нікель, калій, кальцій та інші корисні речовини. Багата перловка і вітамінами групи В, А, D, Е, Н і РР;
- Перлова крупа відрізняється високим вмістом клітковини, яка зменшує відчуття голоду і продовжує почуття ситості. Це може навіть сприяти втраті ваги;
- Клітка в складі перловки допомагає налагодити травлення;
- Перлову крупу рекомендують їсти для профілактики артриту та артрозу;
- Перловка запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі, сприяючи нормальній роботі жовчного міхура і зменшуючи ризик хірургічного втручання;
- Перлова крупа допомагає знизити рівень "поганого" холестерину в крові, а також очистити судини і нормалізувати тиск;
- Перловка корисна для профілактики діабету другого типу;
- Клітковина та інші корисні сполуки, що містяться в перловки, можуть боротися з деякими видами раку, особливо з раком товстої кишки;
- Перловка покращує здоров'я шкіри і волосся, а також відновлює обмінні процеси, насичуючи клітини киснем;
- Перловка корисна при захворюваннях сечостатевої і сечовивідної систем.
Дивіться відео, як правильно зберігати крупи і спеції:
Шкода перловки для здоров'я
- Перловка містить глютен, тому її слід уникати всім, у кого алергія на злаки або їх непереносимість;
- Крупа не рекомендується людям, у яких є захворювання шлунково-кишкового тракту. Наприклад, перловку не можна їсти при підвищеній кислотності;
- При вагітності вживання перловки лише в деяких випадках може негативно позначитися на організмі, коли спостерігається надмірне її вживання.
Як варити перловку
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 1 стакан крупи
- 3 склянки води
Спосіб приготування:
- Крупу перебрати, помити і залити водою на кілька годин.
- Злити воду, обполоснути і помістити в ємність для приготування.
- Додати води з розрахунку – 1 стакан крупи на 3 склянки води.
- Поставити на середній вогонь і готувати близько 50 хвилин.
- Обов'язково пробувати, коли перловка стане м'якою – готово.
Нагадаємо, раніше вчені заявили, що перлова каша сприяє схудненню . Ми також ділилися рецептом класичного розсольнику з перловкою .