Уявити будні без кави сьогодні вже майже неможливо. Саме з неї починається ранок мільйонів людей в усьому світі. Крім приємного смаку і аромату, цей напій заряджає бадьорістю.
Але щоб кава була корисною, потрібно її правильно вибрати і приготувати. Про головні правила вживання напою розповіла відомий дієтолог Світлана Фус в своєму Instagram.
⠀
Купуйте каву в зернах
Мелена кава з часом втрачає частину аромату, тому найсмачніший напій вийде зі щойно подрібнених зерен.
Не пийте розчинну каву
Світлана Фус не рекомендує пити розчинну каву, яку отримують в результаті складних промислових процесів. Для її виробництва можуть використовуватися зерна низької якості.
Варто уникати і кави в стіках. Там міститься багато цукру, шкідливих жирів і емульгаторів. Підсилювачі смаку і запаху, які додають в такий напій, можуть негативно позначитися на роботі печінки. Натуральна кава для печінки не тільки не шкідлива, але і корисна, якщо вживати її в міру. Цю користь визначає наявність антиоксидантів в зернах.
Віддавайте перевагу чорній каві
Слід пам'ятати про те, що молоко і вершки, додані до кави, знижують активність кавових антиоксидантів, ускладнюють їх засвоєння.
Не пийте каву з гущею
Уникайте популярного виду приготування – заливки кип'ятком, тобто кави з гущею, що плаває. У такій каві багато дитерпенів. Ці хімічні сполуки можуть підвищувати рівень "поганого" холестерину в крові і негативно позначатися на роботі печінки. Найефективніше убезпечити себе від них допомагають паперові фільтри. При цьому через фільтр в напій безперешкодно проходять цінні для здоров'я поліфеноли – антиоксиданти, що містяться в кавових зернах.
Не кип'ятіть каву
Так напій втрачає не тільки смак, але і користь. З нього виділяється більше шкідливих речовин, особливо з кави дрібного помелу, руйнуються ефірні олії з корисними антиоксидантами. ⠀
Скло і якісна неіржавна сталь – найбезпечніші, нетоксичні матеріали. Використовуйте їх під час заварювання. ⠀
Не пийте каву натщесерце
Напій подразнює слизову шлунка. Каву не варто вживати, коли в прийомі їжі є м'ясо та інші продукти, що містять залізо. Вона може перешкодити засвоєнню цього елемента. ⠀
Дивіться відео, як вибрати каву в магазині:
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом пряного гарбузового лате, а також писали, як зробити шоколадні трюфелі з еспресо.