Головна Сьогодні

У Швейцарії вперше зварили пиво за рецептом штучного інтелекту

Вчені зі Швейцарії об'єдналися з пивоварами і організували нестандартний експеримент

Група дослідників з Університету прикладних наук і мистецтв Люцерна спільно з компаніями Jaywalker Digital і MNBrew з Центральної Швейцарії створили перше пиво за рецептом штучного інтелекту. Про це пише сайт tekdeeps.com. Готовий напій отримав назву Deeper – це індійський пейл-ель з насиченим хмільним ароматом і нотками цитруса.

Додаток штучного інтелекту Brauer AI виступив у якості цифрового пивовара для проекту. Алгоритм вивчив міжнародну базу рецептів пива (157 тисяч зразків) і на основі цих даних створив власну версію. За допомогою так званих нейронних мереж ШІ шукав шаблони в цих рецептах, щоб трансформувати їх в окремий напій.

"При наявності сотень тисяч рецептів пивоварням надзвичайно складно відстежувати всі", – пояснює Марк Бравен, науковий співробітник лабораторії. "Brewer AI може не тільки отримати цей огляд набагато швидше, ніж людина, але і дати рекомендації щодо пива, якого раніше ніхто не бачив", – додає він.

Для початку потрібно визначити сорт пива – індійський світлий ель, пшеничний, бурштиновий і тощо. Або людина вказує це, або ШІ вибирає його випадковим чином. Потім, зважаючи на сорт, Brauer AI пропонує список типів солоду і їх пропорції в пиві. Далі наводяться рекомендації по підходящому хмелю і часу його приготування.

Перед процесом пивоваріння кожен рецепт, створений штучним інтелектом, перевіряється на придатність майстром-пивоваром з використанням його спеціальних знань і при необхідності адаптується. Тому що: "Найоригінальніше пиво в світі нічого не варте, якщо його ніхто не хоче пити", – говорить Адріан Мінніг, експерт з пивоварінню MNBrew. На його думку, Deeper заслуговує широкого схвалення. "Дуже цікавий і дуже фруктовий напій", – такий висновок Мінніга.

Фото: instagram.com/brauer.ai

Пивовар бачить в ШІ можливість протестувати нові вражаючі комбінації, які він би не придумав сам. "Швейцарський ринок пива дуже динамічний", – говорить Мінніг. "ШІ як джерело натхнення дає нам довгоочікувану фору в інноваціях".

Кевін Кун з Jaywalker Digital і дослідник ШІ Бравен також підкреслюють, що Brauer AI не виключає людей з процесу пивоваріння. Навпаки: "Людина і машина досягають кращих результатів разом".

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами смачних страв з пивом, а також розповідали про жінку, яка 18 років щодня пила пиво.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерела: Сьогодні , brauer.ai

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти