Смачний куліш на багатті – кращий варіант наваристої і ароматної страви, який тільки можна придумати для пікніка. Адже ним можна досхочу нагодувати всю сім'ю. На жаль, карантин вніс зміни в плани українців на травневі свята, однак у всіх залишається право влаштувати пікнік на території приватного будинку або на дачі. До того ж готувати козацький куліш на багатті зовсім нескладно, практично він вариться сам, устигайте тільки за вогнем стежити.
Куліш сміливо можна віднести і до супу, і до каші, а точніше – до юшки, яка готується з крупи, частіше пшоняної, а також сала, обсмаженого з цибулею. Рецепт кулешу дійшов до нас з давніх часів ще від козаків, які готували його під час своїх бойових походів. Але і досі куліш з м'ясом на багатті – це популярне і улюблене блюдо для людей, які хочуть провести час на природі.
Існує безліч варіантів приготування кулешу на вогнищі: з куркою або з тушонкою, щоб було швидше. Або ж з більш серйозним м'ясом – свининою або яловичиною, яке вариться довше. Сьогодні ми пропонуємо вам зварити куліш зі свинячим шпиком – це сало з м'ясними прожилками.
У багатьох рецептах кулешу пропонується спочатку обсмажити на сковороді сало з цибулею, а ще злити першу воду з пшона, щоб прибрати можливу гіркоту. Для цього потрібно багато посуду, води, дров (вугілля) і зайвих рук. Ми ж все від початку і до кінця будемо готувати в одному казані і на одному диханні.
Щоб приготувати куліш на багатті, вам знадобиться:
- 100 г пшона,
- 200 г свинячого шпику,
- 700 г картоплі,
- 1 морква,
- 1 цибулина,
- 50 г білого кореня (петрушка, селера),
- 1 пучок зелені,
- спеції за смаком: перець, лавровий лист,
- сіль за смаком,
- 2 л води.
Як готувати куліш на багатті – покроковий рецепт:
- Свиняче сало поріжте не надто дрібними кубиками. Покришіть цибулю. Дрібно поріжте моркву. Картоплю поріжте невеликими шматочками. Подрібніть зелень.
- Білий корінь краще не різати і готувати цілим, а потім перед подачею витягти. Він не дуже смачний в готовій страві, а ось аромат додасть пікантності кулешу.
- Поставте казан на сильний вогонь, і коли він розігріється, закиньте в нього свиняче сало. Нехай воно пустить жир, при цьому постійно його помішуйте, щоб не пригоріло.
- Коли в казані з'явиться достатньо жиру, закиньте в нього цибулю і моркву. Перемішайте і готуйте 3-5 хвилин.
- Додайте в казан картоплю і цілий білий корінець, залийте водою, накрийте кришкою і доведіть до кипіння.
- Потім посоліть, всипте пшоно, закиньте спеції, знову доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Продовжуйте готувати куліш на багатті на слабкому вогні під кришкою протягом 20-30 хвилин, поки пшоно не розвариться.
- В кінці поміняйте корінь на зелень: дістаньте з кулешу селеру або петрушку, а замість нього закиньте зелень і зніміть казан з багаття.
- Дайте кулешу трохи постояти під кришкою і розливайте по мисках. Куліш з салом на багатті смачно їсти з чорним хлібом.
Смачного!
МОЗ закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов'язково зателефонуйте сімейному лікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція – найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.
Раніше ми розповідали, що взяти з собою на пікнік: список найпотрібніших речей. Також ділилися айфхаком, як смачно приготувати овочі на багатті.
Дивіться відео, які супи краще не їсти зовсім: