Бограч – найвідоміша страва закарпатської кухні. Має угорське коріння і вимагає старанного приготування. Але всі старання і зусилля виправдовуються сповна, коли в тарілках опиняється цей ароматний і красивий суп. Звісно, якщо ви запланували, крім різноманітних закусок, приготувати бограч на пікніку, то підготуйте багато різного м'яса і спецій. Рецепт бограча по-закарпатськи знайдете нижче.
Бограч на вогні: як приготувати


Складові
- Свинина на кістці (шия, лопатка) – 1 кг
- Телячі ребра – 500 г.
- Копчені ребра – 400 г.
- Телятина м'якоть – 500 г.
- Копчене сало – 400 г.
- Цибуля – 3 шт.
- Морква – 3 шт.
- Часник – 5 зубчиків
- Болгарський перець – 2 шт.
- Томатна паста – 150 г.
- Паприка – 100-120 г.
- Перець чилі – 3-4 шт (свіжий)
- Молода картопля – 1.2 кг
- Помідори – 3 шт.
- Чорний перець горошком – 2 ч. л.
- Сіль
- Лаврове листя – 3 шт.
- Цукор – 1 ст. л.
- Вода
- Самогон 100 г
Для чіпетке
- Борошно – 100 г.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль
Спосіб приготування
- Казанок поставити на вогонь і добре його розігріти. Додати порізане на великі шматки сало і витопити жир.
- Потім додати все інше м'ясо, попередньо його нарізавши. Обсмажити до золотавого кольору.
- Порізати цибулю на кубики, подрібнити часник, посипати паприкою і додати до м'яса. Готувати приблизно 10 хвилин.
- Моркву очистити і нарізати кільцями. Додати в бограч і залити водою. Водночас м'ясо не має "плавати". Готувати 1 годину 15 хвилин.
- Помідори очистити від шкірки і нарізати на шматочки приблизно 1,5 см, а болгарський перець – на брусочки. Додати в казанок і влити томатну пасту. Якщо води мало, можна влити ще трохи. Готувати приблизно 40 хвилин на слабкому кипінні.
- Тепер додати лаврове листя, чорний перець, сіль, перець чилі, цукор. ЧерезЗа 15 хвилин додати картоплю і варити до готовності. Наприкінці влити алкоголь.
- Замісити круте тісто для чіпетке з борошна, яйця і солі. Відщипуючи по шматочку, додати в казан і готувати приблизно 5-10 хвилин.
Тут дізнаєтеся рецепт та секрети приготування узбецького плову.