Соус ткемалі – справжня візитна картка Грузії. Його подають до м'ясних і рибних страв, птиці, овочів і картоплі, макаронів і хліба.
Червоний соус ткемалі варять з червоної і жовтої сливи, зелений – з додаванням терну. Останній солодше, червоний – більш кислий і пікантний.
Ткемалі з сливи: рецепт класичний
Час приготування:
- 1 година
Калорійність:
- 65 ккал на 100 г
Складові:
- 2 кг ткемалі (незрілих плодів аличі або слив)
- 1 невелика головка часнику
- 1 пучок кропу
- 1 пучок кінзи
- 1 пучок омбало (м'яти болотної) або 1 гілочка меліси
- 1 ч. л. меленого коріандру
- 1 ч. л. готової суміші уцхо-сунелі
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Покладіть аличу або сливи в каструлю і залийте відфільтрованою холодною водою так, щоб вона покрила плоди. Варіть аличу до тих пір, поки вона не розвариться. Масу, що остигла, протріть через друшляк, відокремте кісточки і шкірку.
- М'якоть з соком продовжуйте варити до отримання густої маси. Під час варіння додайте подрібнену зелень кропу, кінзи, омбало, потовчений з сіллю часник, уцхо-сунелі і коріандр.
- Готовий соус розлийте по банках і зберігайте в холодильнику. Або розкладіть в стерилізовані банки і закрийте кришками.
Корисна порада
До м'ясної або рибної страви соус ткемалі подають з дрібно порізаною свіжою зеленню петрушки і кропу. Зелень подається окремо і додається до смаку. Якщо сливу замінити помідорами, вийде зовсім інший грузинський соус – сацебелі.
Дивіться відео з рецептом приготування ткемалі:
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами смачних домашніх соусів на зиму.