Emmy Awards-2021

Сумки осені 2021

Користь горіхів

Секрети краси Софі Лорен

Тести

Найдорожче

Домашні соуси на зиму: ТОП-5 рецептів заготовок

Готуємо соуси на зиму в домашніх умовах

Приготувати домашній соус на зиму доволі просто, але він буде смачнішим і більш натуральним, ніж ті, що продаються в магазинах.

Щоб зробити соус в домашніх умовах, вам знадобляться стиглі і смачні овочі, а також спеції і пряні трави. У нашій добірці ви знайдете рецепти кетчупа, сацебелі, ткемалі, песто і соусу з болгарського перцю на зиму.

Простий кетчуп на зиму

Реклама

Домашній кетчуп на зиму
Домашній кетчуп на зиму / Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 5 кг стиглих помідорів
  • 400 г цукру
  • 3 ст. л. солі
  • 1 ст. оцту
  • 2 великі цибулини
  • 0,5 ч. л. кориці
  • 0,5 ч. л. гвоздики
  • 1 ч.л. червоного меленого перцю
  • 1 ч.л. чорного меленого перцю
Реклама

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Помідори помийте, наріжте і пропустіть через м'ясорубку або соковижималку.
  2. Перелийте томатний сік в каструлю, доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Варіть 3 години, помішуючи дерев'яною ложкою.
  3. Через 3 години додайте цукор, сіль, оцет, спеції і цибулю, пропущену через м'ясорубку. Перемішайте і варіть ще 3 години, час від часу помішуючи.
  4. Перелийте кетчуп в стерилізовані банки і закатайте.

Соус сацебелі на зиму

Соус сацебелі з гострим перцем
Соус сацебелі з гострим перцем / Фото: Depositphotos

Реклама

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 1,5 кг помідорів
  • 1 головка часнику
  • 3 шт. червоного солодкого перцю
  • 2-3 шт. гострого перцю
  • 1 ч.л. уцхо-сунелі
  • 1 ст.л. коріандру
  • 1 ч.л. сухої м'яти
  • 1/2 пучка фіолетового базиліка
  • 1/2 пучка кінзи
  • 1 ст.л. солі
  • Близько 1 ст.л. цукру

Дивіться відео, як приготувати смачні соуси до м'яса:

Спосіб приготування:

  1. Часник очистити, у помідорів видалити плодоніжки, перці очистити від насіння.
  2. Нарізати всі овочі, скласти в блендер і подрібнити. Якщо немає блендера, овочі можна пропустити через м'ясорубку.
  3. Зелень дрібно порізати.
  4. Отриману масу викласти в каструлю з товстим дном, довести до кипіння, уварювати, помішуючи, на невеликому вогні, до консистенції сметани.
  5. За 5 хвилин до готовності додати товчені спеції, сіль і цукор.
  6. Розлити по стерилізованим банкам, зверху налити трохи олії, закрити герметично кришками.
  7. Зберігати соус сацебелі в прохолодному місці.

Песто з базиліка на зиму за рецептом Тетяни Литвинової

Соус песто на зиму
Соус песто на зиму / Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 15 хвилин

Складові:

  • 200 г листя базиліка
  • 45 мл оливкової олії
  • 50 г пармезану
  • 40 г кедрових горіхів
  • 1 очищений зубчик часнику
  • 1 ч.л. солі

Спосіб приготування:

  1. Листя базиліка помити і обсушити. Тетяна Литвинова не використовує стебла – в них багато вологи, яка розшаровує соус.
  2. Всі інгредієнти добре збити в чаші блендера.
  3. Потім перелити в пластикові ємності по 50 мл, закрити кришками і заморозити.

Соус ткемалі на зиму

Домашній ткемалі зі слив
Домашній ткемалі зі слив / Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 2-3 години

Складові:

  • 2 кг кислих слив або аличі
  • 1 невелика головка часнику
  • 1 пучок кропу
  • 1 пучок кінзи
  • 1 пучок омбало або 1 гілочка меліси
  • 1 ч. л. меленого коріандру
  • 1 ч. л. готової суміші уцхо-сунелі
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Покласти сливи в каструлю і залити чистою холодною водою так, щоб вона покрила плоди.
  2. Варити сливи до тих пір, поки вони не розваряться. Остудити, протерти через друшляк, відокремити кісточки і шкірку.
  3. М'якоть з соком продовжувати варити до отримання густої маси. Під час варіння додати подрібнену зелень кропу, кінзи, омбало, потовчений з сіллю часник, уцхо-сунелі і коріандр.
  4. Готовий соус розлити по банках і зберігати в холодильнику (при бажанні приготований за цим рецептом соус можна розкласти в стерилізовані банки і закатати кришками. Вийде заготовка на зиму).

Соус з болгарського перцю на зиму

Соус з перцю і помідорів на зиму
Соус з перцю і помідорів на зиму / Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 4 болгарських перці
  • 3 помідори
  • 1 цибулина
  • 1 столова ложка рослинної олії
  • 1,5 столової ложки 9% -ного оцту
  • 1 столова ложка цукру
  • 1/2 чайної ложки солі
  • Мелений коріандр і мелений чорний перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. Нарізати овочі і пропустити їх через м'ясорубку, встановивши решітку з великими отворами.
  2. Викласти овочеву масу в каструлю з товстим дном, додати цукор і сіль. Довести до кипіння, накрити каструлю кришкою і варити на середньому вогні близько 25-30 хвилин, поки маса не змінить колір.
  3. Додати спеції і оцет. На цьому етапі також можна додати інші компоненти за смаком, наприклад, подрібнений часник.
  4. Проварити 1 хвилину і розлити соус по стерилізованих банках. Герметично закупорити, дати охолонути і прибрати на зберігання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які соуси потрібно зберігати в холодильнику .

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Гороскоп
Твій гороскоп на сьогодні
Читати гороскоп
MUST HAVE
Beauty-покупки вересня
Придбати
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Вибрати професійного косметолога
Як це краще зробити?
Лайфхак дня
Як підготуватися до подорожі на авто
Хакнути
Новий кадр зі знімань сіквелу "Секс та місто"
Осінь у великому місті
Головні івенти вересня
Спланувати дозвілля
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
20 - 26 вересня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Ніч в готелі на Мальдівах за мільйон гривень
За що такі гроші?
Особистий досвід
Як ми потрапили у місце, де знімали сцени з "Гаррі Поттера"
Дізнатися
Чек-лист вересня
10 речей, які треба встигнути зробити
Хочу дізнатися!
ТОР-5 фавориток редакції за звання
Miss Ukraine-2021
@saraednswel
@saraednswel
@liza__miroshka
@liza__miroshka
@____rudi_____
@____rudi_____
@martareznichenko
@martareznichenko
@kris_trump
@kris_trump
1/2

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти