Мусака – це ситна запіканка з тонких скибочок баклажанів, прошарованих м'ясним фаршем і помідорами, одна з найсмачніших страв грецької кухні.
Важливий інгредієнт мусаки – соус бешамель, який надає їй соковитості і ніжного вершкового смаку.
Грецька мусака з картоплею
Час приготування:
- 1,5 години
Калорійність:
- 155 ккал на 100 г
Складові:
- Картопля – 0,5 кг
- Баклажани – 3 шт.
- Філе телятини (баранини, козлятини, ягнятини) – 1 кг
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Помідор – 1 шт.
- Орегано – 1 ч. л.
- Вино червоне сухе – 0,5 склянки
- Молоко – 3 склянки
- Лавровий лист – 1 шт.
- Масло вершкове – 4 ст. л.
- Борошно пшеничне – 1/3 склянки
- Сіль, перець – за смаком
- Зелень петрушки і кропу – 50 г
- Оливкова олія – 50 г
- Часник – 1 зубчик
- Твердий сир – 100 г
Спосіб приготування:
- Картоплю і баклажани очистіть, наріжте тонкими кружечками, посоліть. Обсмажте овочі окремо на розпеченій сковороді або запечіть в духовці.
- Приготуйте з м'яса фарш, додайте дрібно порізані цибулю, моркву, томати і обсмажте все на розігрітій олії. Посоліть, поперчіть, додайте орегано, в середині обсмажування додайте у фарш вино і дайте йому випаруватися.
- На деко розкладіть картоплю, на неї – фарш, на фарш – баклажани і залийте все соусом бешамель.
- Готується соус так: дрібно нарізану цибулю і лавровий лист залийте молоком і закип'ятіть. Дайте настоятися 10-15 хвилин і процідіть. Борошно підсмажте на вершковому маслі до золотистого кольору і тонкою цівкою при постійному помішуванні влийте молоко. Тепер соус доведіть до кипіння, постійно помішуючи, посоліть, поперчіть і варіть на малому вогні 20 хвилин. Готовий бешамель процідіть.
- Тепер мусаку посипте тертим сиром – і в розігріту до 180 °С духовку на 10 хвилин, до утворення золотистої скоринки.
Як подавати страву
Перед подачею мусаку полийте зеленим соусом (оливкова олія, перебита із зеленню петрушки, кропу і часником).
Дивіться відео, як приготувати баклажани на мангалі з салом:
Нагадаємо, раніше ми ділилися секретами приготування грецької мусаки.