Головна Сьогодні

Як приготувати справжню грецьку мусаку

До складу класичної мусаки обов'язково входять баклажани і м'ясний фарш

Мусака – різновид овочевої запіканки з м'ясом, поширена в середземноморських і балканських країнах. Цю страву всюди готують по-різному, але в будь-якому випадку мусака виходить смачною.

Історія появи страви

depositphotos_48546657_m
У різних країнах є свої рецепти мусаки
Фото: depositphotos.com

Сказати, коли була приготовлена перша мусака, неможливо: страва має багату історію. Перші згадки про арабський блюді "магума", рецепт якого дуже нагадував сучасний рецепт мусаки, відносяться до тринадцятого століття. Цілком ймовірно, що саме блюдо з'явилося ще раніше.

Назва "мусака" походить від арабського слова, що означає "охолоджений". Це пов'язано з тим, що в арабських країнах мусакою називають холодний салат, який готують з помідорів і баклажанів. В інших же країнах мусака є гарячою стравою, причому рецепти в різних регіонах можуть значно відрізнятися один від одного.

Так, найвідоміша в світі грецька мусака – це запіканка з баклажанів, помідорів, м'ясного (найчастіше баранячого) фаршу і соусу бешамель. Деякі рецепти передбачають додавання кабачків, картоплі, а також грибів. У сербській, хорватській, македонській та румунській кухнях мусака готується аналогічним чином, але замість баклажан використовуються помідори.

Молдавська мусака – страва з тушкованих з м'ясом овочів. Всі компоненти викладаються в глибокий посуд шарами, присмачуються спеціями і витримують в духовці протягом години-півтори. Існують, втім, і повністю вегетаріанські рецепти без м'яса. До молдавської мусаки обов'язково кладуть цибулю, помідори і баклажани, також до страви можуть додаватися картопля, кабачки або капуста.

Болгарська мусака готується з картоплі з м'ясним фаршем, зверху заливається болгарським кислим молоком, збитим з яйцем. Баклажани до цієї запіканки додаються не завжди. Цікаво, що набагато більше схожа на звичну мусаку інша болгарська страва з овочів з м'ясом – гювеч.

Турецька мусака нагадує грецьку, але замість баклажанів турецькі кухарі часто кладуть цукіні або навіть горох. Крім того, продукти для приготування турецької мусаки не викладаються в форму шарами, а тушаться всі разом.

Таким чином, існує безліч рецептів мусаки, які можуть значно відрізнятися один від одного залежності від регіону. Об'єднує всі ці рецепти, мабуть, лише те, що до мусаки завжди кладеться багато овочів, і що готується ця страва завжди в духовці (печі). Найбільшу популярність у світі одержала грецька мусака.

Секрети і рецепт грецької мусаки

moussaka

Мусака з фаршем і баклажанами
Фото: depositphotos.com

Щоб овочева страва вийшла смачною, для неї слід взяти якісні овочі. І якщо в Греції з ними проблем немає, то в інших країнах доведеться витратити певний час, щоб знайти соковиті і ароматні овочі, які виросли на щедрому південному сонці. Не варто намагатися приготувати мусаку з парникових позбавлених смаку томатів і перестиглих баклажанів, слід використовувати тільки найякісніші інгредієнти.

До м'яса це відноситься меншою мірою: в процесі приготування м'ясна частина запіканки просочується ароматами овочів і спецій, тому якщо спочатку м'ясо було не найкращої якості, в готовій страві це не буде помітно. Зазвичай, для приготування мусака використовується баранина, але її можна замінити яловичиною або свининою, а також фаршем з декількох видів м'яса.

Інгредієнти необхідно належним чином підготувати. М'ясо перетворюється на фарш, помідори нарізаються кубиками або скибочками, баклажани – тонкими пластинками або кружальцями завтовшки в один сантиметр.

Справжню мусаку готують тільки в керамічному посуді з рівними бортами. Спочатку укладається шар баклажанів. Попередньо кружечки або пластинки овочів злегка обсмажують на оливковій олії. Наступний шар – м'ясний фарш, до якого додають обсмажену цибулю, часник, пряні трави, а іноді і сухе вино. Часом шари м'ясного фаршу чергуються з шарами кружечків томатів, часом прошарок роблять з тушкованих томатів з цибулею, а іноді обсмажені овочі додаються безпосередньо до м'ясної начинки. Оскільки навіть у Греції кожна господиня готує мусаку по-своєму, можливі найрізноманітніші варіанти. Але зверху мусака обов'язково покривається ще одним шаром скибочок баклажанів, а потім заливається соусом.

Приготувати соус зовсім нескладно: потрібно розтопити вершкове масло і обсмажити в ньому борошно, а після розвести суміш молоком або вершками. До готового соус можна додати невелику кількість сиру, деякі ж кухарі воліють посипати натертим на тертці сиром запіканку зверху. Іноді кухаря заливають мусаку зверху збитими яйцями, омлетом або сумішшю яєць, сметани і тертого сиру. В результаті запіканка набуває пікантної рум'яної скоринки зверху.

Підготовлена таким чином мусака ставиться до розігрітої духовки на годину-півтори. Час приготування залежить від розмірів форми і товщини запіканки. Якщо заздалегідь обсмажити м'ясний фарш для начинки, то час запікання скоротиться до півгодини. Готову страву гарячою подають на стіл прямо в тій формі, в якій вона запікалася. Перед подачею мусаку нарізають на шматки, як торт.

Гарним доповненням до мусаки буде томатний соус, приготований зі свіжих помідорів. Готується такий соус за лічені хвилини: потрібно просто подрібнити очищені томати в блендері з сіллю, часником, зеленню і краплею лимонного соку.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами тушкованих баклажанів з овочами. Сайт "Сегодня" також розповідав, навіщо потрібно їсти баклажани. Крім цього, ми повідомляли, що баклажани допомагають позбутися нікотинової залежності і запобігають появі зморшок.

Дивіться відео, як приготувати в'ялені баклажани:

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: womenclub.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти