Одним з головних атрибутів великоднього столу є сирні паски. Вони можуть бути не тільки сирими або заварними, а й запеченими. Готуються з великим вмістом яєць, вершкового масла, цукатів і сухофруктів. Паску із сиру прикрашають кремом або глазур'ю, фруктами або ягодами, сухофруктами і цукатами; обсипають кокосовою стружкою, колотими горіхами, цукровою пудрою.
Запечена сирна паска з апельсиновою цедрою
Інгредієнти
- 800 г сиру
- 6 яєць, розділених на білки і жовтки
- 1-1,5 склянки сметани
- 1 склянка цукру
- 0.5-1 ч. л. меленої кориці
- 4 ч. л. лимонної або апельсинової цедри
- 1 склянка родзинок
- 0,5-0,75 склянки борошна
- 0,25 ч. л. пекарського порошку
Рецепт приготування
- Міксером на середній швидкості змішати всі інгредієнти в густе тісто, викласти в роз'ємну форму, змащену олією і обсипану сухарями (діаметр 20-23 см).
- Помістити форму із сирною масою на холод на 25 хвилин.
- Верх змастити збитими білками і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 40-50 хвилин. За цей час паска має підрум'янитися.
- Готову сирну паску остудити до кімнатної температури, а потім поставити в холодильник на ніч.
- За бажанням прикрасити варенням, цукатами, сухофруктами або горіхами.
Сирна паска запечена
Інгредієнти
- 1/2 кг сиру
- 75 г вершкового масла
- 1/2 склянки картопляного крохмалю
- 1/2 склянки цукру
- 1/2 склянки родзинок
- 1/2 склянки волоських горіхів
- 5 яєць (2 жовтки + 3 яйця з білками)
- оливкова олія
- цедра 1/2 лимона
- щіпка ваніліну
Для глазурі
- 1 склянка цукрової пудри
- трохи лимонного соку
- 1/2 стручка ванілі
- марципанові квіти
Рецепт приготування
- Розм'якшіть вершкове масло, вийнявши його заздалегідь з холодильника.
- Промийте ретельно родзинки.
- Подрібніть у блендері волоські горіхи.
- Перекрутіть на м'ясорубці сир, додайте в сирну масу розм'якшене вершкове масло і ретельно все перемішайте.
- Збийте яйця з цукром. Введіть у збиті яйця крохмаль, ванілін і цедру, не перестаючи перемішувати.
- Додайте в сирну масу збиті з цукром і крохмалем яйця і знову ретельно перемішайте.
- Додайте в масу родзинки, волоські горіхи і акуратно перемішайте.
- Наповніть приблизно до половини обсягу форму, попередньо змащену оливковою олією. Випікайте паску 40 хвилин (залежно від розміру форм) при температурі 180 градусів.
- Для глазурі змішайте вінчиком цукрову пудру, лимонний сік і насіння ванілі. Покрийте сирні паски і прикрасьте марципановими квітами.
Сирна паска в духовці з родзинками і шоколадною глазур'ю
Інгредієнти
- 500 г домашнього сиру
- 50 г родзинок і цукатів
- 30 г кукурудзяного крохмалю
- 3-4 яйця
- 120 г цукру
- вершкове масло
- панірувальні сухарі
Для прикраси
- 100 г молочного або білого шоколаду
- пелюстки мигдалю
Рецепт приготування
- Сир протріть через металеве сито. Має вийти повітряна, розсипчаста маса.
- Родзинки промийте, змішайте з крохмалем і додайте в сир. Цукати дрібно поріжте і також додайте до сиру.
- Жовтки відокремте від білків і розітріть їх з половиною цукру. Однорідну жовткову масу додайте до сиру, перемішайте.
- Білки збийте до стійких піків, поступово додаючи цукор, що залишився. Поступово підмішайте білки до сиру.
- Форму для запікання змастіть олією і присипте панірувальними сухарями. Викладіть сир у форму, струсіть її і випікайте приблизно 1 годину при 180 градусах.
- Перевірте готовність паски зубочисткою – вона має залишатися сухою. Накрийте паску рушником, остудіть, після чого витягніть паску з форми.
- Розтопіть шоколад: на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Вилийте гарячий шоколад на поверхню паски і прикрасьте пелюстками мигдалю.
Тут знайдете рецепти до великоднього святкового столу.