Головна Сьогодні

Меню на Великдень: 5 рецептів страв до святкового столу

Ідеї м'ясних страв, салатів і святкових пасок

На Великдень, який цього року припадає на 2 травня, заведено готувати м'ясні страви, паски із сухофруктами і білковою глазур'ю, сирні паски, а також салати – з майонезом і без. Нижче знайдете варіанти рецептів м'яса, великодніх закусок і салатів.

Буженина на Великдень в трьох маринадах

Буженина на Пасху
Буженина на Пасху
Фото: Depositphotos

Для приготування буженини зазвичай вибирають безкісткову частину свинини: лопатку, шию або задній бік. Завдяки маринуванню в кефірі м'ясо виходить дуже соковитим і ніжним.

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 1,5 кг свинини без кістки
  • 500 мл кефіру
  • 5 зубчиків часнику
  • 1-2 перцю чилі
  • 4 ст. л. олії

Для основного маринаду:

  • 1 гілка розмарину
  • 4 гілки чебрецю
  • 2 см імбиру
  • 2 ч. л. солі
  • 10 шт. перцю горошком

Спосіб приготування:

  1. Візьміть велику каструлю. У неї має поміститися м'ясо із запасом. Додайте 2,5 л води і доведіть до кипіння.
  2. Імбир розріжте на 4-5 шматочків. Щойно вода закипить, зніміть каструлю з вогню. Додайте всі інгредієнти для основного маринаду і занурте туди м'ясо.
  3. Залиште остигати мінімум на 2 години, потім злийте маринад і залийте свинину кефіром. М'ясо в кефірі має постояти мінімум 6 годин.
  4. Підготуйте пасту, подрібнивши часник і перець (з перцю потрібно видалити насіння). Додайте в пасту олію.
  5. Дістаньте м'ясо з кефіру і обсушіть серветками. Натріть м'ясо з усіх боків пастою з часнику і перцю.
  6. Розігрійте духовку до 180 °С і постеліть на стіл фольгу мінімум у два шари. М'ясо щільно загорніть у фольгу і помістіть на деко.
  7. Відправте в духовку на 1,5 години за температури 180 °С. Наприкінці запікання верх фольги можна відкрити і подрум'янити м'ясо на грилі 10-15 хвилин.

Паштет з курячого філе і форелі

Домашній паштет
Домашній паштет
Фото: freepik.com

Домашній паштет можна приготувати не тільки з печінки, а й з курячого філе, форелі і вершкового сиру.

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 300 г свіжого філе червоної форелі
  • 200 г курячого філе
  • 100 г ріпчастої цибулі
  • 1 невелика морква
  • 2 зубчики часнику
  • 4 ст. л. вершкового сиру
  • 100 г вершкового масла
  • 1/2 ч. л. сушеного чебрецю
  • 3 ягоди ялівцю
  • 1 ч. л. гострої копченою паприки
  • 1 ч. л. солодкої паприки
  • Сіль
  • Чорний і рожевий перець – за смаком
  • 2-3 ст. л. олії

Спосіб приготування:

  1. Куряче філе нарізати невеликими шматочками і відварити 5-7 хвилин або до готовності, остудити.
  2. Таким же чином приготувати рибне філе і дати йому охолонути.
  3. Цибулю очистити і нарізати, моркву очистити і натерти на тертці, часник подрібнити.
  4. Обсмажити цибулю, часник і моркву на рослинній олії. Додати трохи води і тушкувати до м'якості овочів.
  5. Додати чебрець, два види паприки, розчавлені ягоди ялівцю, посолити і поперчити, готувати 1 хвилину.
  6. Усі інгредієнти перекласти в блендер з насадкою "ніж" або в кухонний комбайн, додати вершковий сир і збити до пюреобразного стану.
  7. Перекласти масу у формочки. Розтопити вершкове масло і полити зверху. Прибрати паштет у холодильник.

Фаршировані яйця з гірчицею

Фаршировані яйця
Фаршировані яйця
Фото: Depositphotos

Фаршировані яйця – дуже смачна святкова закуска, до того ж приготувати її не важко.

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • Яйця – 6 шт.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Мелена паприка – за смаком
  • Листочки петрушки – 12 шт.

Спосіб приготування:

  1. Обережно опустити курячі яйця у велику каструлю з киплячою водою. Варити на повільному вогні 10 хвилин.
  2. Злити рідину і залити яйця холодною водою. Дати охолонути. Очистити і розрізати уздовж навпіл.
  3. Вийняти яєчні жовтки і помістити їх у миску з майонезом і гірчицею; додати трохи солі та перцю. Розім'яти до отримання однорідної пасти, а потім начинити цією сумішшю яєчні білки.
  4. Посипати паприкою, прикрасити листям петрушки.

Весняний олів'є зі свіжими огірками і куркою

Олів'є з куркою і огірками
Олів'є з куркою і огірками
Фото: Depositphotos

Для приготування салатів використовується грудка. Перед додаванням до страви її можна відварити з додаванням спецій, обсмажити або запекти на грилі. Головне – не пересушити.

Час приготування:

  • 45 хвилин

Складові:

  • 50 г свіжозамороженої зеленого горошку
  • 100 г відвареної картоплі
  • 100 г відвареної моркви
  • 1-2 варених яйця
  • Кілька стебел шніт-цибулі
  • 50 г свіжих огірків
  • Домашній майонез
  • Сіль, мелений перець
  • 100 г запеченого на грилі курячого філе

Спосіб приготування:

  1. Відварені овочі почистити. Нарізати картоплю, моркву, яйця і свіжі огірки кубиками однакового розміру.
  2. Перемішати подрібнені овочі, зелений горошок і рубану шніт-цибулю. Заправити домашнім майонезом. Посолити і поперчити за смаком.
  3. Перед запіканням куряче філе замаринувати в суміші часнику, тандури, розмарину, чебрецю, оливкової олії, солі і перцю. Запекти на грилі до готовності і остудити. Нарізати курку тонкими слайсами.
  4. Подавати салат, прикрасивши скибочками філе і шніт-цибулею.

Салат з овочів з авокадо і яйцем

Великодній салат з авокадо, огірків і яєць
Великодній салат з авокадо, огірків і яєць
Фото: freepik.com

Якщо ви втомилися від важких зимових салатів з майонезними заправками, приготуйте красивий і свіжий салат з весняних овочів, зелені, авокадо і варених яєць.

Час приготування:

  • 20 хвилин

Складові:

  • Пучок салату
  • Чверть червонокачанної капусти
  • 1 авокадо
  • 1-2 огірки
  • Жменя помідорів чері
  • 2 варені яйця
  • Жменя редиски
  • Сіль, мелений перець
  • Сік лимона або лайма
  • Оливкова олія

Спосіб приготування:

  1. Усі овочі і зелень помийте і обсушіть.
  2. Салат порвіть руками, капусту тонко нашаткуйте.
  3. Огірки і редис наріжте тонкими кружечками, помідори чері розріжте навпіл.
  4. Варені яйця почистіть і наріжте кружальцями.
  5. Авокадо почистіть, видаліть кісточку і наріжте м'якоть тонкими скибочками. Збризніть лимонним соком, щоб вона не потемніла.
  6. Красиво викладіть на тарілку всі інгредієнти. Посоліть, поперчіть і полийте оливковою олією.

Тут знайдете 3 рецепти сирної паски.

Всі подробиці в спецтемі Великдень-2021

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти