На Великдень, який цього року припадає на 2 травня, заведено готувати м'ясні страви, паски із сухофруктами і білковою глазур'ю, сирні паски, а також салати – з майонезом і без. Нижче знайдете варіанти рецептів м'яса, великодніх закусок і салатів.
Буженина на Великдень в трьох маринадах
Для приготування буженини зазвичай вибирають безкісткову частину свинини: лопатку, шию або задній бік. Завдяки маринуванню в кефірі м'ясо виходить дуже соковитим і ніжним.
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 1,5 кг свинини без кістки
- 500 мл кефіру
- 5 зубчиків часнику
- 1-2 перцю чилі
- 4 ст. л. олії
Для основного маринаду:
- 1 гілка розмарину
- 4 гілки чебрецю
- 2 см імбиру
- 2 ч. л. солі
- 10 шт. перцю горошком
Спосіб приготування:
- Візьміть велику каструлю. У неї має поміститися м'ясо із запасом. Додайте 2,5 л води і доведіть до кипіння.
- Імбир розріжте на 4-5 шматочків. Щойно вода закипить, зніміть каструлю з вогню. Додайте всі інгредієнти для основного маринаду і занурте туди м'ясо.
- Залиште остигати мінімум на 2 години, потім злийте маринад і залийте свинину кефіром. М'ясо в кефірі має постояти мінімум 6 годин.
- Підготуйте пасту, подрібнивши часник і перець (з перцю потрібно видалити насіння). Додайте в пасту олію.
- Дістаньте м'ясо з кефіру і обсушіть серветками. Натріть м'ясо з усіх боків пастою з часнику і перцю.
- Розігрійте духовку до 180 °С і постеліть на стіл фольгу мінімум у два шари. М'ясо щільно загорніть у фольгу і помістіть на деко.
- Відправте в духовку на 1,5 години за температури 180 °С. Наприкінці запікання верх фольги можна відкрити і подрум'янити м'ясо на грилі 10-15 хвилин.
Паштет з курячого філе і форелі
Домашній паштет можна приготувати не тільки з печінки, а й з курячого філе, форелі і вершкового сиру.
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 300 г свіжого філе червоної форелі
- 200 г курячого філе
- 100 г ріпчастої цибулі
- 1 невелика морква
- 2 зубчики часнику
- 4 ст. л. вершкового сиру
- 100 г вершкового масла
- 1/2 ч. л. сушеного чебрецю
- 3 ягоди ялівцю
- 1 ч. л. гострої копченою паприки
- 1 ч. л. солодкої паприки
- Сіль
- Чорний і рожевий перець – за смаком
- 2-3 ст. л. олії
Спосіб приготування:
- Куряче філе нарізати невеликими шматочками і відварити 5-7 хвилин або до готовності, остудити.
- Таким же чином приготувати рибне філе і дати йому охолонути.
- Цибулю очистити і нарізати, моркву очистити і натерти на тертці, часник подрібнити.
- Обсмажити цибулю, часник і моркву на рослинній олії. Додати трохи води і тушкувати до м'якості овочів.
- Додати чебрець, два види паприки, розчавлені ягоди ялівцю, посолити і поперчити, готувати 1 хвилину.
- Усі інгредієнти перекласти в блендер з насадкою "ніж" або в кухонний комбайн, додати вершковий сир і збити до пюреобразного стану.
- Перекласти масу у формочки. Розтопити вершкове масло і полити зверху. Прибрати паштет у холодильник.
Фаршировані яйця з гірчицею
Фаршировані яйця – дуже смачна святкова закуска, до того ж приготувати її не важко.
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- Яйця – 6 шт.
- Майонез – 2 ст. л.
- Гірчиця – 1 ч. л.
- Сіль, перець – за смаком
- Мелена паприка – за смаком
- Листочки петрушки – 12 шт.
Спосіб приготування:
- Обережно опустити курячі яйця у велику каструлю з киплячою водою. Варити на повільному вогні 10 хвилин.
- Злити рідину і залити яйця холодною водою. Дати охолонути. Очистити і розрізати уздовж навпіл.
- Вийняти яєчні жовтки і помістити їх у миску з майонезом і гірчицею; додати трохи солі та перцю. Розім'яти до отримання однорідної пасти, а потім начинити цією сумішшю яєчні білки.
- Посипати паприкою, прикрасити листям петрушки.
Весняний олів'є зі свіжими огірками і куркою
Для приготування салатів використовується грудка. Перед додаванням до страви її можна відварити з додаванням спецій, обсмажити або запекти на грилі. Головне – не пересушити.
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 50 г свіжозамороженої зеленого горошку
- 100 г відвареної картоплі
- 100 г відвареної моркви
- 1-2 варених яйця
- Кілька стебел шніт-цибулі
- 50 г свіжих огірків
- Домашній майонез
- Сіль, мелений перець
- 100 г запеченого на грилі курячого філе
Спосіб приготування:
- Відварені овочі почистити. Нарізати картоплю, моркву, яйця і свіжі огірки кубиками однакового розміру.
- Перемішати подрібнені овочі, зелений горошок і рубану шніт-цибулю. Заправити домашнім майонезом. Посолити і поперчити за смаком.
- Перед запіканням куряче філе замаринувати в суміші часнику, тандури, розмарину, чебрецю, оливкової олії, солі і перцю. Запекти на грилі до готовності і остудити. Нарізати курку тонкими слайсами.
- Подавати салат, прикрасивши скибочками філе і шніт-цибулею.
Салат з овочів з авокадо і яйцем
Якщо ви втомилися від важких зимових салатів з майонезними заправками, приготуйте красивий і свіжий салат з весняних овочів, зелені, авокадо і варених яєць.
Час приготування:
- 20 хвилин
Складові:
- Пучок салату
- Чверть червонокачанної капусти
- 1 авокадо
- 1-2 огірки
- Жменя помідорів чері
- 2 варені яйця
- Жменя редиски
- Сіль, мелений перець
- Сік лимона або лайма
- Оливкова олія
Спосіб приготування:
- Усі овочі і зелень помийте і обсушіть.
- Салат порвіть руками, капусту тонко нашаткуйте.
- Огірки і редис наріжте тонкими кружечками, помідори чері розріжте навпіл.
- Варені яйця почистіть і наріжте кружальцями.
- Авокадо почистіть, видаліть кісточку і наріжте м'якоть тонкими скибочками. Збризніть лимонним соком, щоб вона не потемніла.
- Красиво викладіть на тарілку всі інгредієнти. Посоліть, поперчіть і полийте оливковою олією.
Тут знайдете 3 рецепти сирної паски.