Помідори на зиму

Замість хліба

Холодний суп

Штрудель із вишнею

Смачно та недорого

Сендвіч Відьмака

Що готують на Великдень – 6 традиційних страв

Це паска, звичайна та сирна, крашанки та всілякі м'ясні страви – буженина, домашня ковбаса, холодець

Цього року свято Великодня – 24 квітня. Головні гастрономічні символи цього дня – паска, сирна паска та фарбовані яйця.

На Великдень закінчується Великий піст і починається м'ясоїд, тому великодній стіл багатий на різні м'ясні страви – ковбаси, буженину, холодець.

Реклама

Паска

Паски печуть напередодні Великодня
Паски печуть напередодні Великодня

Здобна та пишна паска, покрита білою глазур'ю, з цукатами, горіхами, родзинками – головна страва великодньої трапези.

Це не просто здобний кекс, який може спекти кожен. Паска насамперед – символ Воскресіння Христа, спогад про те, як Ісус Христос зібрався з апостолами після свого воскресіння.

Реклама

Було прийнято, що в центр столу не сідали, а ставили туди хліб. Паска символізує перехід від Старого до Нового заповіту.

Паски печуть у Чистий четвер і в Велику Суботу.

Як спекти просту паску з цукатами дязнаєтеся тут.

Реклама

Сирна паска

Сирні паски бувають сирі і заварні
Сирні паски бувають сирі і заварні

Особлива страва із сиру, яка за традицією готується лише раз на рік – на Великдень. Оригінальна форма паски – усічена піраміда, що символізує Гроб Господній.

Традиційно для приготування паски використовувалася спеціяльна розбірна дерев'яна форма – пасочниця, на внутрішньому боці яких вирізають літери "ХВ", що означають вітання "Христос Воскрес!".

Крім того, на них також зображуються хрест, списи, палиці, пророслі зерна, паростки і квіти, які символізують страждання і воскресіння Ісуса Христа.

Ці малюнки і напис потім друкуються на готовій пасці. Правда, тепер паски роблять різних форм, розмірів і з різними прикрасами.

У процесі приготування маса має бути в марлі під гнітом. Але цього процесу можна уникнути, і зробити швидку сирну паску зі смаком вершкового морозива.

Крашанки

Крашанки можна зробити будь-якого кольору
Крашанки можна зробити будь-якого кольору

Яйце – один з головних символів Великодня. Його вручають всім гостям, подають жебракам, беруть із собою до церкви для освячення.

За церковними правилами, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер або у Велику Суботу.

У наші дні великодні яйця фарбують цибулевим лушпинням, буряковим соком і куркумою, так і промисловими барвниками. Яйця краще вибирати однакової форми та розміру.

Пофрафувати яйця можна й у патріотичних кольорах дізнаєтеся тут.

Буженина

Буженину зазвичай готують зі свинини
Буженину зазвичай готують зі свинини

Крім пасок і крашанок, на Великдень готують різноманітні м'ясні страви. Одна з найпопулярніших – це буженина зі свинини або телятини.

Для приготування цієї страви підходить лише безкісткове м'ясо високої якості, найкраще – вирізка, окіст або лопатки.

Запікається буженина від 50 хвилин до 1,5 години, залежно від її ваги. Мінімальний час у 50 хвилин підходить, якщо ви готуєте близько кілограма буженини.

5 секретів смачної домашньої шинки та буженини дізнаєтеся тут.

Домашня ковбаса

Вершки або вершкове масло у фарші для ковбаси зробить її соковитішою
Вершки або вершкове масло у фарші для ковбаси зробить її соковитішою

Це ще одна традиційна страва Великодня. Для того, щоб ковбаса була жирнішою, можна додавати вершки.

Обираючи свинину потрібно спробувати сало цієї свині: якщо воно з тонкою шкіркою, з приємним ароматом і смаком, то й м'ясо цієї свині теж буде хорошим.

Кишки для домашньої ковбаси продають на ринках, вже очищені та готові до приготування. Їх потрібно замочувати у теплій воді за 20 хвилин до початку приготування.

Спеції краще брати свіжомелені. Вони не встигають вивітритися до приготування і надають ковбасам особливого аромату та післясмаку. Ковбаски проколюють не дарма: так вони будуть смачнішими і соковитими.

Домашню ковбасу можно зробити в пакетах для запікання, усі деталі читайте тут.

Холодець

Холодець зі свинини
Холодець зі свинини

Холодець – популярна м'ясна страва, без якої не буває жодного великоднього застілля. Зазвичай його роблять зі свинини, яловичини або курки.

Варять від шести до дванадцяти годин. М'ясо заливається холодною водою з розрахунку літр води на кілограм м'яса, доводиться до кипіння і томиться на слабкому вогні.

Приблизно за півтори години до завершення варіння в бульйон додають овочі – цибулю, моркву, корінь петрушки, селеру. Потім овочі виймають.

Подрібнене м'ясо розкладають по формах і заливають процідженим бульйоном. Після цього форми накривають кришками і виносять на холод на кілька годин.

До холодцю зазвичай подають гостру гірчицю, хрін, товчений часник зі сметаною, зелень.

Цікавий рецепт холодця, який готується в порційних чашках знайдете тут.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Реклама на segodnya.ua Реклама
Кулінарний гороскоп
Яке ти варення за знаком зодіаку?
Абрикосове
Абрикосове
Малинове
Малинове
Нектаринове
Нектаринове
Апельсинове
Апельсинове
1 /2
Дізнатися
Робите заготівлі на зиму?
Рецепти
Підтримуй водний баланс
Скільки потрібно випити води за добу?
Розрахувати
Кількість рідини:
Тримай себе у формі
Перевір індекс маси тіла
Розрахувати
Ваш ІМТ

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти