У серпні сезон чорниці ще триває, і якщо ви вже встигли досхочу поїсти цих смачних і корисних ягід, можна приготувати з них апетитні домашні пироги за рецептами з нашої добірки. Дуже смачним виходить чорничний пиріг з ваніллю і лимоном.
Шукати ягоду потрібно в лісах і на узліссях, де сонце активно гріє землю. В основному чорниця вибирає хвойні ліси, однак і в листяних її можна знайти, хоча і набагато рідше.
Горіховий тарт з чорницею і сливами
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 190 г меленого фундука
- 3 ст. л. розтопленого вершкового масла
- 180 г цукру
- 1 ст. л. меду
- 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю
- 1/4 ч. л. розпушувача
- 150 мл молока
- 150 г йогурту
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- 200 г чорниці
- 200 г слив
- 2 яйця
- Дрібка солі
Спосіб приготування:
- Для тіста змішайте мелені горіхи, 30 г цукру, мед, розпушувач, сіль і розтоплене вершкове масло. Перемішайте до повної однорідності.
- Викладіть горіхове тісто рівним шаром у форму для тарта 30 на 10 см. Поставте в нагріту до 170 °С духовку на 20 хвилин. Вийміть, остудіть.
- Для заливки змішайте 150 г цукру з яйцями, молоком, ванільним екстрактом і крохмалем в каструльці. Поставте на невеликий вогонь і варіть до загустіння приблизно 10 хвилин. Змішайте з йогуртом.
- Сливи наріжте шматочками і разом з чорницею викладіть на горіховий корж. Залийте кремом і випікайте ще 20 хвилин. Повністю остудіть пиріг перед подачею.
Простий чорничний пиріг на сметані
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 5 яєць
- 1 склянка цукру
- 3 ст. л. сметани
- 1 склянка борошна
- 10 г розпушувача
- 350 г чорниці
Дивіться відео, як спекти вишневий пиріг:
Спосіб приготування:
- Форму діаметром 24 см змастити маслом і присипати борошном.
- Яйця збити з цукром в пишну світлу масу. Додати сметану і перемішати.
- Порціями всипати просіяне борошно, перемішуючи тісто силіконовою лопаткою.
- В кінці додати чорницю і акуратно перемішати, щоб не пом'яти ягоди.
- Вилити тісто у форму і поставити в духовку. Випікати при 190 ºС протягом 30 хвилин.
- Готовий чорничний пиріг перевернути на блюдо. Подавати зі збитими вершками і вершковим маслом.
Тертий пиріг з чорницею і сиром
Час приготування:
- 1 година 20 хвилин
Складові:
Для тіста:
- 2 склянки пшеничного борошна
- 200 г масла вершкового
- 1/2 склянки цукрового піску
Для начинки:
- 500 г сиру
- 400 г чорниці
- 1/2 склянки цукру
Спосіб приготування:
- Вершкове масло натерти на крупній тертці.
- Просіяти борошно. Руками перетерти в крихту, потім додати цукор, сіль і ще раз перемішати.
- Для начинки взяти сир, додати до нього цукор і яйця. Ретельно перемішати або збити міксером.
- Трохи змастити маслом форму для запікання і викласти половину тіста. Рівномірно розподілити його по дну форми.
- Чорницю помити і обсушити. Зверху викласти сирну масу і чорницю. Посипати пісочною крихтою.
- Поставити пиріг з сиром і чорницею в розігріту до 180 °С духовку і випікати приблизно 45 хвилин.
- Готовий пісочний пиріг злегка остудити, за бажанням посипати цукровою пудрою. Розрізати на порційні шматочки.
Бісквітний пиріг з чорницею
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 4 яйця
- 1 чашка борошна
- 2/3 чашки цукру
- 1,5 ч. л. розпушувача
- Дрібка солі
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- 1 1/3 чашки чорниці
- 1 ч.л. тертої лимонної цедри
- Цукрова пудра – для посипання
Спосіб приготування:
- Відміряйте всі інгредієнти за допомогою чашки ємністю 300 мл.
- Яйця збивайте з цукром протягом 5 хвилин. Додайте ваніль і ще трохи збийте.
- Просійте борошно, додайте сіль і розпушувач, перемішайте все вінчиком.
- Поступово всипте борошно в яєчну суміш, розмішайте до однорідності. Акуратно додайте в тісто чорницю і терту лимонну цедру.
- Вилийте тісто в змащену маслом форму діаметром 22-24 см.
- Випікайте в розігрітій до 190 ºС духовці протягом 45 хвилин.
- Перед подачею остудіть і посипте просіяною цукровою пудрою.
Квадратики з чорницею, лимоном і вершковим сиром
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 1/2 чашки крихти з печива
- 1/4 чашки масла, розтопленого
- 3 ст.л. цукру
Для основи:
- 225 г вершкового сиру кімнатної температури
- 1/3 склянки цукру
- 1 ч.л. ванільного екстракту
- 1 яйце
- 1/4 склянки вершків для збивання
- 1 велика ложка сметани
- Цедра одного маленького лимона
- Сік одного маленького лимона
- 1 чашка свіжої чорниці
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 °С. Злегка змастіть маслом квадратну форму для випічки зі стороною 20 см і застеліть її пергаментним папером.
- Змішайте крихту з печива, розтоплене вершкове масло і цукор і щільно притисніть до дна форми.
- Збивайте вершковий сир протягом 1 хвилини на середній швидкості міксера до однорідного стану.
- Додайте вершки, цукор і ванільний екстракт, збивайте до отримання однорідної маси. Потім додайте яйце, сметану, цедру лимона і лимонний сік. Збивайте ще близько 3-х хвилин.
- Акуратно додайте чорницю.
- Вилийте начинку на основу. Випікайте протягом 30-35 хвилин або поки пиріг злегка не підрум'яниться по краях (і трохи зверху).
- Дайте охолонути до кімнатної температури в формі. Охолодіть в холодильнику, перш ніж нарізати на шматочки і подавати.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом ніжної сирної запіканки з чорницею, а також писали, як спекти мафіни з чорницею.