Під час Різдвяного посту церковний статут забороняє вживати будь-які продукти тваринного походження. Замість них можна їсти крупи, бобові, овочі і фрукти.
Тому іноді доводиться проявляти неабияку винахідливість, щоб смачно нагодувати сім'ю. Але приготувати апетитні, швидкі, а головне – абсолютно пісні супи зовсім нескладно.
Рисовий суп з овочами

Фото: plyonka.livejournal.com
Складові:
- 1/3 склянки рису
- 1 цибулина
- 1 помідор
- 1/2 болгарського перцю
- 1 морква
- 3 картоплини
- 1/2 ст.л. томатної пасти
- 3 зубчики часнику
- 1 лавровий лист
- рослинна олія
- спеції
- сіль
- зелень
Рецепт приготування:
- Рис добре промити і замочити в теплій воді на 1-1,5 години.
- Лук, помідор, перець, моркву почистити і дрібно нарізати. Обсмажити овочі на рослинній олії до золотистого кольору.
- Додати томатну пасту. Помішуючи, обсмажити протягом хвилини.
- Картоплю почистити і нарізати кубиками.
- Скласти в каструлю, залити водою і довести до кипіння. Посолити, додати лавровий лист, смажені овочі, рис і спеції. Варити до готовності рису.
- В кінці додати нашинковану зелень і розчавлений часник.
Пісний борщ
Фото: AndreyStar / Freepik
Складові:
- 3-4 картоплини
- 300 г свіжої капусти
- 1 морква
- 1 цибулина
- 1 буряк
- 1 ст.л. томатної пасти
- 3-4 зубчики часнику
- 1 лавровий лист
- рослинна олія
- чорний перець горошком
- сіль
Рецепт приготування:
- Картоплю нарізати кубиками, капусту нашаткувати, моркву і буряк натерти на крупній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками.
- У киплячу підсолену воду покласти картоплю, через 5 хвилин капусту, лавровий лист і перець горошком і проварити на середньому вогні.
- Тим часом підсмажити буряк, моркву і цибулю на рослинній олії, прикрити кришкою і тушкувати на повільному вогні, додавши трохи яблучного оцту або лимонної кислоти і томатну пасту.
- Готові овочі перекласти в каструлю і варити борщ до готовності. Дати настоятися і подавати з розтертим часником.
Розсольник з перловкою
Фото: Xcook Info
Складові:
- 300-400 г грибів
- 2 середніх солоних огірки
- 2 середніх картоплини
- 1 середня цибулина
- 1 стакан огіркового розсолу з домашніх заготовок
- 1-2 столові ложки перлової крупи
- 1-1,5 ч.ложки солі (або за смаком)
- 0,5 ч.ложки чорного меленого перцю
- 1 лавровий лист
Рецепт приготування:
- Промиті гриби нарізати і помістити їх в суху сковороду або сотейник. Поставити сковороду на середній вогонь. Гриби виділять сік, в якому вони повинні тушитися хвилин 10-15 під кришкою.
- Закип'ятити близько 1 літра води, влити до грибів. Додати промиту перлову крупу і варити все разом близько 25 хвилин.
- Якщо огірки великі, їх краще очистити від шкірки і видалити насіння. Порізати огірки соломкою, покласти їх в невелику каструльку або сковороду, додавши 0,5 склянки води. Готувати огірки на невеликому вогні 10-15 хвилин.
- Цибулину почистити, розрізати навпіл і покласти зрізом на суху сковороду без масла. Туди ж покласти і лавровий лист. На середньому вогні просмажити овочі до почорніння, при цьому буде відчуватися приємний аромат смаженої цибулі. Готовий лук трохи охолодити і порізати дрібними кубиками. Промиту картоплю очистити і нарізати середнім кубиком.
- Коли перловка з грибами провариться 25 хвилин, додати в ту ж ємність цибулю, картопля, огірки, розсіл і лавровий лист. Довести розсольник до кипіння і варити ще 15 хвилин.
- За 5 хвилин до готовності потрібно спробувати бульйон і додати необхідну кількість солі і перцю. Дати розсольнику настоятися 20 хвилин перед подачею.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Гарбузовий суп-пюре
Фото: valeria_aksakova / Freepik
Складові:
- 700 г гарбузової м'якоті
- 3-4 картоплини
- 1 цибулина
- 1 гілочка розмарину
- 3-4 ст.л. рослинного масла
- 700 мл овочевого бульйону
- сіль, перець
- Мускатний горіх – за смаком
Рецепт приготування:
- Всі овочі очистити від шкірки, помити. Нарізати великими кубиками.
- Розігріти сковороду з рослинною олією, додати цибулю, картоплю, гарбуз і гілочку розмарину. Гасити до м'якості, за бажанням додавши трохи води. Додати спеції.
- Розігріти овочевий бульйон.
- За допомогою погружного блендера пюрирувати овочі, попередньо видаливши розмарин.
- Перекласти овочеве пюре в каструлю і, помішуючи віночком, поступово влити бульйон. Довести до кипіння і зняти з плити.
Гороховий суп
Фото: pixabay.com
Складові:
- 1 стакан сухого лущеного гороху
- 1 цибулина
- 1 морква
- 2 невеликих картоплини
- 4 скибочки хліба
- 3 горошини чорного перцю
- 2 горошини запашного перцю
- 1/2 ч. л. порошку каррі
- свіжа зелень кропу і петрушки
Рецепт приготування:
- Горох перебрати, ретельно промити і замочити на кілька годин. Воду злити, горох насипати в каструлю, налити 1,5-2 літра води, довести до кипіння, зменшити вогонь, накрити кришкою. Через 10 хвилин додати очищену і нарізану картоплю. Поставити на вогонь і варити до напівготовності.
- Цибулю і моркву очистити. Цибулю подрібнити, моркву натерти на тертці. Обсмажити цибулю до прозорості, додати моркву і продовжувати смажити до золотистого кольору.
- За бажанням збити суп блендером. Додати моркву з цибулею, посолити, поперчити і проварити ще кілька хвилин.
- Приготувати грінки: обсмажити роздавлений перець і карі, додати нарізаний кубиками хліб і обсмажити його до золотистої скоринки. Подавати разом з супом.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, кому не можна обмежувати себе в їжі під час посту.
Як приготувати дієтичну закуску з огірків, дивіться у відеосюжеті:
Читайте також:
- Паста з мідіями і томатами: рецепт Олексія Суханова
- Рецепт пісних млинців на мінеральній воді
- Як легко позбутися кісток у рибі: оригінальне рішення
- Новий фуд-тренд: суперпишні японські оладки
- Рецепт пісного супу-пюре із запеченого буряка
- Кекси з родзинками: три рецепти домашньої випічки
- Як приготувати ідеальну запечену картоплю з гірчицею