Страви з фаршу просто готуються і практично завжди виходять дуже смачними. А оскільки м'ясний фарш можна поєднувати з майже будь-якими продуктами, то і рецептів існує безліч. У нашій добірці ви знайдете кращі рецепти літніх страв з фаршу, які можна приготувати на вечерю.
Люля-кебаб з індички в духовці
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 500 г філе грудки індички
- 2 середні цибулини
- 2 ст. л. вершкового масла
- 2 маленьких яйця
- Сіль, мелений чорний перець
- Кільця цибулі, збризнути оцтом і оливковою олією – для подачі
Спосіб приготування:
- Замочіть шпажки в холодній воді на годину. Це потрібно, щоб при запіканні шпажки не горіли і м'ясо до них не приставало.
- Філе індички порубати в грубий фарш. Подрібніть цибулю.
- Розм'якшіть вершкове масло. Змішайте фарш з індичого філе з цибулею. Додайте яйця і масло. Посоліть, поперчіть і перемішайте до однорідності. Поставте фарш в холодильник на півгодини.
- Вологими руками обліпіть шпажки фаршем у вигляді невеликих подовжених котлеток.
- Викладіть шпажки на деко і поставте в розігріту до 180 °С духовку (можна додатково включити в духовці режим "гриль").
- Запікайте до золотистого кольору, 20 хвилин, кілька разів перевернувши.
- Подавайте люля-кебаб з кільцями цибулі, скропленими оцтом і оливковою олією.
Фаршировані баклажани з м'ясом і рисом
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
- 2 баклажана
- 300 г фаршу з яловичини
- 1 червоний болгарський перець
- 2 ст.л. оливкової олії
- 3 ст.л. соєвого соусу
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 2 жмені довгого рису
- Кілька гілочок петрушки
- 1 ч.л. орегано
- Сіль і перець
Дивіться відео, як вибрати фарш:
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 160 °С.
- Розріжте баклажан навпіл і виріжте м'якоть, щоб залишилися тільки човники.
- На великій сковороді обсмажте в олії фарш, тоді додайте туди дрібно нарізану цибулю, часник і червоний болгарський перець. Коли суміш трохи підсмажиться, влийте соєвий соус, додайте орегано і тушкуйте близько 10 хвилин.
- Одночасно злегка відваріть рис, щоб він був розсипчастим, і додайте його до фаршу і овочів. Перемішайте, а потім заповніть начинкою човники з баклажанів.
- Змастіть зверху фаршировані половинки оливковою олією.
- Викладіть баклажани в форму для випікання. Ви можете влити на денце трохи води, щоб під час запікання вони не були сухими. Накрийте форму фольгою і запікайте годину.
- Тоді зніміть фольгу і випікайте ще 15-20 хвилин, щоб страва підрум'янилася.
- Прикрасьте петрушкою і подавайте на стіл.
Тушкована молода капуста з м'ясним фаршем
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
Для овочевої основи:
- 1/2 середнього качана капусти
- 1 ч.л. зіри
- 2 ст. л. суміші сушеної паприки
- 1 ч.л. розмарину
- 2 ст.л. оливкової олії
- Сіль і перець за смаком
Для болоньєзе:
- 200 г яловичого фаршу
- 200 г свинячого фаршу
- 50 г бекону
- 0,5 цибулини
- 1 зубчик часнику
- 1 маленька морквина
- 0,5 стебла селери
- 200 г консервованих помідорів
- 125 мл червоного сухого вина
- 4 ст.л. м'ясного бульйону
- 1 ст.л. оливкової олії
- Сіль, перець, базилік, коріандр
Спосіб приготування:
- Цибулю, моркву, селеру і часник добре подрібнити ножем. Бекон нарізати шматочками.
- У сотейнику розігріти олію і обсмажити бекон до золотистого кольору. Додати овочі і готувати 5 хвилин.
- Покласти фарш і смажити, помішуючи 7 хвилин. Тримайте досить великий вогонь, щоб фарш обсмажився, а не тушкувався.
- Влити вино і дати йому випаруватися. Додати в сотейник подрібнені помідори, бульйон, сіль і перець. Зменшити вогонь і тушкувати, помішуючи, 15 хвилин.
- Капусту нашаткувати. Розігріти в каструлі олію, додати капусту і тушкувати 15-20 хвилин.
- Потім додати сіль, спеції і тушкувати до готовності.
- Можна змішати з соусом болоньєзе, а можна просто викласти м'ясний соус на капусту.
Котлети з курки і кабачків
Час приготування:
- 40 хвилин
Складові:
- 600 г курячого філе
- 300 г кабачків
- Сіль, мелений чорний перець
- Щіпка меленого червоного перцю
- 1-2 зубчики часнику
- Кілька гілочок петрушки
- Рослинна олія – для обсмажування
Спосіб приготування:
- Куряче філе і кабачки крупно поріжте. По черзі пропустіть через м'ясорубку з дрібною решіткою.
- Додайте пропущений через прес часник і рубану зелень. Посоліть і поперчіть, ретельно вимішайте протягом декількох хвилин. Це збільшить еластичність фаршу і котлети не розваляться під час смаження.
- Сформуйте вологими руками котлети і обсмажте їх на рослинній олії під кришкою з двох сторін.
- Подавайте готові котлети гарячими або холодними.
Мусака з фаршем і овочами
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 400 г м'ясного фаршу
- 2 баклажана
- 1 кабачок
- 1 ріпчаста цибуля
- 120 г твердого сиру
- 3 помідори
- 2 болгарських перцю
- 1 ч.л. солі
- 1 пучок зелені
- 60 г вершкового масла
- 1/2 ч.л. чорного меленого перцю
- 1/2 ч.л. майорану
- 1/2 ч.л. сушеного базиліка
- 1 ч.л. сушеного часнику
Спосіб приготування:
- Кабачок промити, обсушити і нарізати кружечками. Обсмажити з двох сторін на сухій сковороді.
- Баклажани, помідори і болгарський перець запекти в духовці до потемніння скоринки.
- Форму для запікання змастити олією, на дно викласти кружечки обсмаженого кабачка.
- М'ясний фарш змішати з подрібненою ріпчастою цибулею, нарізаною зеленню, чорним свіжомеленим перцем і сіллю. Рівномірно викласти на кружечки кабачка.
- У запечених баклажанів зняти скоринку і нарізати на кружечки. У запечених болгарських перців видалити серединку з насінням і нарізати на великі шматочки.
- Викласти спочатку кружечки баклажанів, посипати майораном і базиліком.
- Потім – скибочки болгарського перцю наступним шаром на баклажани. Посипати сухим часником.
- Помідори без шкірки нарізати великими шматками і розкласти разом зі шматочками вершкового масла.
- Твердий сир натерти на крупній тертці і засипати все зверху останнім шаром.
- Духовку розігріти до 180 °С. Поставити форму в розігріту духовку на 40 хвилин під фольгою. Зняти фольгу і залишити форму в духовці на 5-7 хвилин для утворення сирної скоринки.
- Подавати страву гарячою разом зі свіжими овочами та пітою.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати стручкову квасолю з фаршем, а також ділилися рецептом фрикадельок з індички в томатному соусі.